Europa trebuie să ia "măsuri decisive" ca să rezolve problema creditelor neperformante din portofoliile băncilor, care însumează 900 de miliarde de euro, susţine Jose Vinals, directorul departamentului pentru pieţe de capital din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Acesta a declarat, potrivit CNBC: "Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există, în continuare, credite neperformante în valoare de aproximativ 900 de miliarde de euro, care trebuie abordate în mod decisiv".
Reprezentantul FMI a menţionat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita redresarea, care şi aşa este slabă în Europa.
"Creditele neperformante acaparează capitalul şi reduc profitabilitatea băncilor, astfel că se diminuează capacitatea acestora de a împrumuta economia. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puţin dispuse şi capabile să ofere credite, iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor şi gospodăriilor pentru sprijinirea relansării", a atras atenţia Jose Vinals.
În opinia sa, organismele europene de supraveghere bancară şi autorităţile locale trebuie să ia măsuri pentru crearea cadrului legal necesar restructurării datoriilor.
Creditele neperformante reprezintă o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, mai precis în Italia, Portugalia, Spania şi Grecia. După analiza calităţii activelor derulată în luna octombrie 2014, în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante din băncile examinate totaliza 879,1 miliarde de euro.
insert
Daniele Nouy, preşedintele departamentului de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), afirmă că problema creditelor neperformante rămâne un aspect major în multe ţări din Europa, care trebuie rezolvat.