Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îndemnat Portugalia să ia măsuri de consolidare fiscală, întrucât în caz contrar riscă să-i crească în continuare deficitul bugetar.
Conform FMI, deficitul bugetar al ţării a fost estimat la aproximativ 8% din PIB pentru 2009, iar anul acesta poate ajunge la 8,6%.
"În lipsa unor măsuri, vom asista la o nouă deteriorare a situaţiei în 2010. Chiar în condiţiile unui control mai strict al cheltuielilor publice, deficitul bugetar este proiectat să crească la 8,6% din PIB".
FMI arată că Portugalia trebuie să pună în aplicare un plan de redresare bugetară credibil: "Redresarea bugetară este esenţială pentru a împiedica deteriorarea finanţelor publice şi pentru a păstra credibilitatea ţării, câştigată cu greu".
În 2009, economia portugheză a fost grav afectată de criza economică mondială, cu o scădere a PIB de 2,7%, şi o creştere substanţială a şomajului (9,6%), notează FMI. În 2010, în pofida apariţiei semnelor încurajatoare de redresare, FMI estimează că expansiunea va rămâne slabă, de aproximativ 0,5%.
Pe de altă parte, FMI a avertizat Ungaria că nu va tolera o creştere a deficitului bugetar la 7% din PIB.
Principalul partid din opoziţie, Fidesz, posibilul câştigător al alegerilor parlamentare din această primăvară, a estimat că deficitul bugetar al Ungariei ar putea ajunge la 7% din PIB în 2010.
FMI a contactat Fidesz cu privire la metodele de calculare a bugetului, urmând să discute şi cu noul guvern, după alegeri, potrivit declaraţiilor reprezentantului FMI pentru Ungaria, Irina Ivascenko. Oficialul FMI a observat că, deşi calculele Fidesz se bazează pe fluxul de numerar, estimarea guvernului actual cu privire la deficitul bugetar, de 3,8%, se bazează pe metodele de calcul ale UE.