FMI lansează un fond pentru susţinerea reformelor economice ale Ucrainei

S.B.
Internaţional / 14 februarie

FMI lansează un fond pentru susţinerea reformelor economice ale Ucrainei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a lansat în mod oficial un nou fond fiduciar pentru a sprijini reformele economice şi financiare din Ucraina, în următorii cinci ani, obiectivul fiind de a obţine 65 milioane de dolari de la ţările donatoare, informează Agerpres.

Fondul de dezvoltare a capacităţilor Ucrainei a fost lansat la Kiev cu resurse iniţiale de 16,5 milioane de dolari, furnizate de Ţările de Jos, Slovacia, Letonia, Japonia şi Lituania.

Planul prevede alocarea a 27,5 milioane de dolari pentru sprijinirea domeniilor cheie din agenda de reforme a autorităţilor de la Kiev, acestea fiind armonizate cu Mecanismul de finanţare extinsă acordat Ucrainei, în valoare de 15,5 miliarde de dolari.

Printre domeniile care vor fi sprijinite se află: reformele fiscale, politica monetară, politicile din sectorul financiar, politicile anticorupţie, elaborarea şi diseminarea datelor, pregătirea şi asistenţa tehnică pentru cadrul macroeconomic.

Resursele vor ajuta la acoperirea operaţiunilor FMI de dezvoltare a capacităţilor în perioada 2024-2028, a precizat FMI, un important creditor internaţional al Ucrainei.

Senatul SUA a adoptat marţi un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi fonduri pentru Israel şi Taiwan, dar proiectul de lege este sortit eşecului pentru moment, întrucât republicanii din Camera Reprezentanţilor refuză să-l examineze în forma actuală.

Boardul FMI a aprobat o tranşă de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina în luna decembrie 2023 şi a îndemnat şi alte ţări şi donatori să îşi respecte promisiunile de asistenţă, care anul trecut s-au ridicat la 122 de miliarde de dolari. Recent, a fost aprobat un pachet UE în valoare de 50 de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Odile Renaud-Basso, șefa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a descris sprijinul occidental pentru Ucraina drept „urias”, comparându-l cu planul de redresare al SUA pentru Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

    În ciuda criticilor recente referitoare la faptul că aliații Kyivului nu au făcut suficient pentru a susține țara devastată de război, Renaud-Basso a afirmat că sprijinul occidental pentru Ucraina este „urias”. 

    Liderii UE se confruntă și cu presiunea din partea Kyivului de a folosi peste 200 de miliarde de euro din activele rusești blocate în Europa pentru a finanța reconstrucția. 

    „Asistența financiară a UE este mult mai mare în termeni reali decât orice Plan Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial, în termeni de procent din PIB,” a declarat Renaud-Basso. 

    În timpul conflictului, Bruxellesul și Washingtonul au fost cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei, oferind 27,5 miliarde de euro și, respectiv, 22,9 miliarde de euro între invazia Rusiei din februarie 2022 și sfârșitul anului trecut. 

    UE a aprobat în cele din urmă 50 de miliarde de euro pentru Kyiv până în 2027 la începutul lunii februarie, după ce liderul ungar Viktor Orbán blocase pachetul la o întâlnire din decembrie. Renaud-Basso a respins criticile referitoare la faptul că pachetul de ajutor al UE este nesemnificativ în comparație cu bugetul blocului pe șapte ani de 1,074 trilioane de euro. 

    „Chiar dacă nu pare enorm... în comparație cu marginea reală pe care o au liderii UE în bugetul lor pentru a finanța măsuri suplimentare pentru populația lor, nu este o alegere ușoară”, a spus ea. 

    BERD și-a majorat capitalul cu 4 miliarde de euro pentru a spori sprijinul acordat Ucrainei, fără a reduce alte programe. Renaud-Basso a declarat că BERD a oferit deja 3,8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și s-a angajat să sporească sprijinul după încheierea conflictului.

    Instituția cu sediul la Londra a eliminat finanțarea pentru Rusia și Belarus după invazia Kremlinului din Ucraina. BERD a fost înființată în 1991 pentru a ajuta țările fostului bloc sovietic, inclusiv Rusia, să treacă la economii de piață și acoperă în prezent 72 de țări. 

    Durerea mare a Ucrainei este ca ajutorul de 50 miliarde euro de la UE,

    se da fractionat si NU SE POATE FOLOSI PTR.INARMARE SI RAZBOI, 

    iar USA intarzie cu banii,chiar daca a trecut de senat cele 60 miliarde $, 

    mai trebuie sa treaca si prin camera,cara fara bani ptr.oprirea migratiei

    ilegale la frontiera de sud a USA, VA BLOCA BANII,ptr. Ucraina  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb