FMI ne-a redus prognoza de creştere pentru acest an

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 august 2012

Erik de Vrijer: Până la jumătatea lunii septembrie, preţul gazelor naturale destinate consumului gospodăriilor va trebui să se majoreze cu 5%.

Erik de Vrijer: Până la jumătatea lunii septembrie, preţul gazelor naturale destinate consumului gospodăriilor va trebui să se majoreze cu 5%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit prognoza de creştere economică pentru acest an a ţării noastre, de la 1,5%, la 0,9%, a declarat şeful misiunii FMI în ţara noastră, Erik de Vrijer. În condiţiile în care şi Guvernul a redus estimările de creştere, însă doar până la 1,2%, autorităţile şi Fondul au ajuns la un acord cu privire la o prognoză situată în jurul valorii de 1%, a explicat domnia sa.

Deficitul bugetar nu ar urma să fie afectat în mod semnificativ de aceste modificări, deoarece inflaţia se situează peste aşteptări, ceea ce a determinat şi o majorare mai puternică a deflatorului Produsului Intern Brut (PIB), a arătat Erik de Vrijer. "Am redus prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aces-te revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine", potrivit domniei sale. În condiţiile unui deflator mai mare, FMI şi Guvernul au convenit că ţintele fiscale urmează să fie îndeplinite până la finele anului, în cazul în care se menţin actualele politici, a declarat şeful misiunii Fondului în ţara noastră.

Pentru anul viitor, FMI vede un avans al economiei de 3%.

Aprobarea în Board, condiţionată de privatizarea "Transgaz" şi "Oltchim", precum şi de majorarea preţului la gaze naturale

Aprobarea, în Board-ul FMI, a celei de a şasea evaluări a acordului preventiv încheiat cu ţara noastră depinde de implementarea a patru măsuri, care privesc plata arieratelor autorităţilor locale, majorarea preţului la gaze naturale, vânzarea a 15% din acţiunile "Transgaz" şi privatizarea "Oltchim", a declarat Erik de Vrijer.

Guvernul urmează să emită o ordonanţă care să permită autorităţilor locale să poată folosi resursele dis-ponibile, până acum, doar pentru cofinanţarea de proiecte să îşi reducă arieratele, precum şi autorităţilor centrale să achite direct aceste arierate din cotele defalcate, a arătat domnia sa.

De asemenea, până la jumătatea lunii septembrie, preţul gazelor naturale destinate consumului gospodăriilor va trebui să se majoreze cu 5%, iar preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali să urce cu 10%, a adăugat Erik de Vrijer.

Creşterile de preţ vin ca urmare a faptului că majorarea costurilor producătorile nu s-au transferat în preţul final, în ultimii ani, a explicat şeful misiunii FMI. Domnia sa arătat: "Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat. Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Această formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Ce se va întâmpla în septembrie reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut".

Guvernul s-a mai angajat să lansezez oferta publică secundară de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni pe care statul îl deţine la "Trans-gaz", precum şi oferta de privatizare a "Oltchim", a mai afirmat şeful misiunii de evaluare a FMI în ţara noas-tră, care a precizat că aceste patru condiţii reprezintă angajamente ferme, în lipsa cărora board-ul Fondului nu va analiza evaluarea acordului cu ţara noastră.

Ziarul BURSA a scris, ieri, că misiunea FMI nu va prezenta raportul privind cea de a şasea revizuire a acordului preventiv cu ţara noastră în board-ul Fondului, dacă nu privatizăm, până în luna septembrie, "Transgaz" şi "Oltchim".

Cota progresivă ar trebui să aibă şi rate mai mari de 16%

Aplicarea unei cote progresive ar trebui să includă şi rate mai mari decât cea actuală, de 16%, altfel aceasta urmând să ducă la reducerea veniturilor bugetare, consideră Erik de Vrijer. În cazul în care situaţia din urmă are loc, Guvernul va fi nevoit să adopte măsuri compensatorii, care să vizeze reducerea cheltuielilor, potrivit domniei sale, care a precizat că ţinta reducerilor va consta în salariile din sectorul public.

Şeful misiunii FMI în ţara noastră a declarat că, până în prezent, nu au avut loc discuţii concrete privind trecerea la un sistem de taxare progresivă, dar că forma care s-a vehiculat, cu cote de 8%, 12% şi 16%, nu este recomandată, din cauză că ar scădea semnificativ încasările la buget.

Fondul nu are o preferinţă pentru un sistem cu o cotă unică de impozitare sau unul cu cote progresive, fiecare prezentând atât avantaje, cât şi dezavantaje, care depind şi de particularităţile fiecărei economii în parte, a precizat Erik de Vrijer. Oficialul FMI a subliniat, însă, că modificarea sistemului de taxare ar trebui să fie cel puţin neutru din punctul de vedere al impactului bugetar.

TVA de 9% la alimente, nerecomandată

FMI nu recomandă aplicarea unei cote reduse, de 9%, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente, a declarat Erik de Vrijer. Domnia sa consideră că o astfel de măsură nu s-ar traduce în beneficii pentru consumatori.

De asemenea, pentru susţinerea fermierilor afectaţi de secetă, este de preferat acordarea de ajutoare directe în locul modificării de taxe, potrivit oficialului FMI.

Fondul preferă taxe mai reduse, dar aplicate unei baze mai largi, decât taxe mai ridicate, dar care conţin multe reduceri şi exceptări, a arătat Erik de Vrijer. De altfel, experienţa altor ţări a arătat că reducerea TVA pentru anumite sectoare nu a condus la preţuri mai mici, ci, mai degrabă, a încurajat evaziunea fiscală şi a generat profituri "nejustificate" celor din respectivele domenii, a mai precizat domnia sa.

Deşi rata TVA în ţara noastră, de 24%, este relativ ridicată pentru Europa, eficienţa taxei în generarea de venituri pentru buget este redusă, potrivit şefului misiunii FMI în ţara noastră: "Credem că rata de 24% este relativ înaltă pentru Europa şi în mod clar nu trebuie crescută. Dacă ne uităm la veniturile din TVA şi baza de impozitare de pe urma cărora sunt colectate, eficienţa TVA este mai degrabă scăzută. Nu primeşti 24% din ceea ce se consumă".

Ratele mai scăzute şi excepţiile fac ca veniturile să fie la jumătate din ceea ce s-ar colecta dacă s-ar aplica uniform nivelul de 24%, a declarat Erik de Vrijer. În aceste condiţii, trebuie redus numărul cazurilor de aplicare a unor rate diferenţiate şi a celor de exceptare de la plată, consideră domnia sa.

Cursul este aproape de nivelul de echilibru

Cursul de schimb se află, în prezent, aproape de nivelul de echilibru, puţin subevaluat, potrivit lui Erik de Vrijer.

Continuarea crizei politice, precum şi o eventuală înrăutăţire a situaţiei din zona euro, ar urma să exercite efecte negative asupra economiei, a atras atenţia domnia sa.

Pentru a genera o creştere cuprinzătoare este nevoie ca mediul de afaceri să devină mai stabil şi mai predictibil, a declarat oficialul FMI. Acest lucru presupune renunţarea la modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă, legile trebuind pregătite atent, în urma consultării tuturor părţilor implicate, a explicat Erik de Vrijer. De asemenea, justiţia trebuie să fie imparţială, iar transparenţa achiziţiilor publice să crească, a adăugat domnia sa.

Claudiu Doltu: Autorităţile şi-au reconfirmat angajamentul pentru consolidare economică şi reformă

Autorităţile române şi-au reconfirmat angajamentul pentru două direcţii esenţiale de acţiune: consolidarea stabilităţii macroeconomice şi continuarea reformelor structurale, a declarat Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

"Succesul acestei noi runde de negocieri va fi confirmat de recunoaşterea de către Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a faptului că România este pe un drum bun. Altfel spus, în acest moment, în circumstanţele date de evoluţiile internaţionale şi cele interne, performanţele economiei româneşti sunt bune şi autorităţile române s-au angajat să continue să facă ceea ce s-au angajat că vor face", consideră domnia sa.

Inflaţia va continua să rămână la un nivel mic, deficitul bugetar în anul 2012 nu va depăşi 3% din produsul intern brut (conform metodologiei de calcul a Uniunii Europene), echilibrul extern reflectat de contul curent al balanţei de plăţi externe arată o îmbunătăţire substanţială - toa-te aceste evoluţii confirmând determinarea autorităţilor de a promova politici prudente şi de a consolida stabilitatea fiscală, potrivit lui Cladiu Doltu.

Guvernul va continua întărirea disciplinei fiscale şi va adopta măsuri legislative care să prevină acumularea de plăţi restante (arierate), cu precădere la nivelul autorităţilor locale. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte reformele structurale, guvernul va continua să facă ordine în sectorul întreprinderilor de stat. Sunt mai mult soluţii pe care guvernul le va folosi, a afirmat oficialul MFP, care a explicat: "Mă refer la comasarea unor companii (sunt încă multe întreprinderi de stat a căror existenţă de sine stătătoare nu este raţională din perspectivă economică), îmbunătăţirea modelului de afaceri în cazul altora (de exemplu, CFR Infrastructură şi CFR Călători), introducerea managementului privat şi întărirea guvernanţei prin întărirea rolului consiliilor de adminis-traţie, privatizarea parţială (în cazul Transgaz) sau integrală (cazul Oltchim)".

Tot în planul reformelor structurale, guvernul va îmbunătăţi cadrul de reglementare în domeniul energiei şi gazelor naturale. Prin adoptarea de către Parlament, în luna septembrie, a unor noi prevederi legale, va fi posibilă creşterea transparenţei în modul de formare al preţurilor şi în adoptarea regulilor de des-făşurare a activităţilor specifice în aceste domenii, dar şi creşterea independenţei autorităţilor de reglementare, a arătat Claudiu Doltu. "Fără ca aces-te lucruri să se întâmple ar fi o iluzie să ne gândim că inves-titorii privaţi ar fi interesaţi să investească sume de ordinul miliardelor de euro în producţia, transportul sau distribuţia de energie şi gaze naturale din România", potrivit domniei sale.

Secretarul de stat în MFP a continuat: "Ştiu că unii oameni privesc discuţiile autorităţilor cu FMI ca pe un episod în urma căruia "ceva ar mai putea să pice la lea-fă" sau "vreo taxă majoră să crească sau să scadă", ca "Fondul să ne mai lase să facem ceva sau să nu ne lase". Nu este cazul de aşa ceva. Discuţiile pe care autorităţile le-au avut acum cu "Fondul" - de fapt cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europea-nă şi Banca Mondială - au constat în principal în analizarea performanţelor economiei în prima parte a anului şi verificarea realismului câtorva parametri pentru întregul an 2012 fixaţi încă la începutul acestui an".

Dincolo de discuţiile de acum şi dincolo de dis-cuţiile pe care le vom avea din nou peste câteva luni în cadrul aceluiaşi Acord, mult mai important este să ne asumăm o schimbare majoră de comportament, consideră Claudiu Doltu. "Altfel spus, trebuie să acceptăm că dacă vrem cu adevărat să nu ne furăm singuri căciula - sperând la o viaţă mai bună, dar nefiind dis-puşi să facem ordine în casă - trebuie să ne implicăm într-o nouă generaţie de reforme". Aceste reforme acoperă sectorul întreprinderilor de stat, sistemul de sănătate şi cel de pensii, flexibilizarea întregului sistem al administraţiei publice - din care sistemul finanţelor publice este doar o componentă, a explicat domnia sa.

"Este o generaţie de reforme pe care dacă le facem vom constata cât de multe resurse devin dintr-o dată disponibile pentru a fi utilizate şi care acum fie sunt "ascunse", fie le risipim. Este o generaţie de reforme care, cu "Acord cu Fondul" sau fără "Acord cu Fondul" putem să o acceptăm, mai ales că nu presupune costuri sociale şi politice comparabile cu cele din anii 1990. Asta, desigur, dacă am învăţat cât de mult costă amânarea reformelor şi cât de bine este să te bucuri de rezultatul lor", a mai declarat oficialul MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb