FMI ne evaluează ca să tranşeze problema următoarei tranşe

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2010

Comisia Europeană a virat, ieri, banii

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional va dis-cuta, astăzi, a cincea revizuire a acordului cu autorităţile noastre pentru a stabili dacă ne va mai elibera şi următoarea tranşă din împrumutul extern, în valoare de 900 milioane de euro.

Boardul Fondului va analiza, astăzi, raportul misiunii FMI care a fost la Bucureşti în perioada 26 iulie-4 august.

Dacă acest raport va fi aprobat, atunci va fi eliberată şi cea de-a cincea tranşă a împrumutului, în valoare de peste 900 milioane euro (769 milioane DST), din împrumutul de 12,9 miliarde de euro acordat de FMI.

Până în prezent, am primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Comisia Europeană a eliberat ieri şi cea de-a treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde de euro, din împrumutul de cinci miliarde de euro agreat anul trecut, în cadrul pachetului de asistenţă financiară multilaterală, ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că şi răspunsul FMI va fi unul pozitiv.

"Plata celei de a treia tranşe urmează evaluării pozitive de către Comisie a implementării de către autorităţile române a programului de politici economice din cadrul pachetului de asistenţă multilaterală în valoare de 20 miliarde de euro. Măsurile de consolidare fiscală ambiţioase agreate cu autorităţile în mai şi iunie au fost puse în aplicare aşa cum a fost prevăzut", arată un comunicat de presă al CE remis redacţiei.

Şeful Unităţii pentru Cehia, Polonia, România şi Slovacia din cadrul Comisiei Europene, Laurent Moulin, a declarat că România îşi va atinge ţintele stabilite cu CE şi FMI pentru 2010 şi 2011 şi nu vor mai fi necesare măsuri suplimentare.

"Suntem optimişti în ceea ce priveşte viitorul României. UE şi FMI sunt mulţumite de progresele făcute. România îşi va atinge ţintele stabilite cu Comisia Europeană şi FMI pentru 2010 si 2011 şi nu vor mai fi necesare măsuri suplimentare", a spus Laurent Moulin, adăugând că economia României va creşte cu 5% în 2011, cu 4% în 2012 şi cu 3% pe termen mediu.

Laurent Moulin a mai spus că reforma pensiilor şi a salarizării unitare s-a desfăşurat bine: "Mediul de afaceri trebuie să devină stabil şi predictibil, iar discuţiile despre modificarea impozitelor şi a legii pensiilor nu sunt productive". Domnia sa mai spune că ţara noastra trebuie să înceapă să relaxeze prudent politica monetară şi să îmbunătăţească orientarea sistemului de asistenţă socială. Totodată, Laurent Moulin a mai spus că prioritatea Guvernului trebuie să fie plata arieratelor.

Mihai Tănăsescu: "Avem nevoie de banii Fondului"

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, este de părere că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca discuţia de astăzi să fie una pozitivă şi să ducă la eliberarea tranşei către Banca Naţionala a României.

"Am încercat să ne facem treaba, avem nevoie de banii lor, iar ei au nevoie să ne împrumute", ne-a spus domnul Tănăsescu.

Croitoru: Un nou acord cu FMI asigură finanţări ieftine

Ţara noastră va trebui să se împrumute în continuare de pe pieţele externe, iar un nou acord cu FMI în 2011 ar putea asigura finanţări mai ieftine, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

"România trebuie să se împrumute de pe pieţele externe. În opinia mea, noul acord cu FMI ar fi bine de încheiat de tipul precautionary, ar da credibilitate şi ar asigura costuri mai mici", a spus domnul Croitoru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb