FMI: o inflaţie de 5,7 la sută în România este o estimare conservatoare

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2007

Reprezentantul rezident la Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jose Fernandez Ansola, nu crede în nivelul de inflaţie prognozat pentru sfârşitul anului de Banca Naţională considerând că aprecierile nu sunt cele reale. "Cred că nivelul de inflaţie anunţat, de 5,7 la sută, este o estimare destul de conservatoare a Băncii Centrale în ceea ce priveşte inflaţia din România", a apreciat Ansola, care a participat ieri la o conferinţă privind securitizarea afacerilor.

Prezent la conferinţă, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, a spus că este posibil ca acel 5,7 la sută să fie conservator dar s-a declarat mai optimist în privinţa evoluţiei inflaţiei. "Estimez că dacă PIB-ul pe trimestrul III va fi mai bun decât prognozele acesta ar fi un element care să împingă lucrurile spre pozitiv. Cred că este posibil ca anualizat noiembrie la noiembrie şi decembrie la decembrie să vedem un indice al preţurilor de consum mai mic decât cele estimat", a spus Dijmărescu, citat de Rompres. Acesta nu a exclus totuşi posibilitatea ca în luna decembrie să se înregistreze o creştere a preţurilor pe fondul febrei cumpărăturilor de sărbători. "Până la Crăciun va fi o mare nebunie din punctul de vederea al cheltuielilor şi aceasta intervine pe fondul unei inflaţii majorate. Totodată, ne aşteptăm ca în decembrie să intre mulţi bani în ţară de la muncitorii români din străinătate", a apreciat viceguvernatorul BNR.

Acesta nu exclude posibilitatea continuării unei volatilităţi accentuate a cursului de schimb. Reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional în România a avertizat că o politică monetară care să ţină cont de rata dobânzii poate să readucă inflaţia în România într-o bandă de variaţie de sub cinci la sută în a doua jumătate a anului 2008. "Cred că înţelegeţi importanţa reducerii inflaţiei din punctul de vedere al societăţii şi efectele acesteia asupra siguranţei sociale, a pensionarilor, şi că banca centrală are un rol foarte important în această problemă", a menţionat reprezentantul FMI adresându-se viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmărescu, prezent la conferinţă. Oficialul FMI a arătat, totuşi, că majorările de preţuri nu s-au manifestat doar în România şi că fenomenul inflaţionist se simte în toată Europa. Ansola consideră că Banca Centrală are nevoie de ajutor în lupta cu inflaţia pentru a rezolva această problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb