• Dolarul cîştigă teren după o perioadă de declin
Moneda americană s-a înscris, ieri, pe un curs ascendent faţă de yen şi euro, ca urmare a publicării, în ziua anterioară, a raportului Fondului Monetar Internaţional privind perspectivele economiei mondiale (World Economic Outlook). Potrivit acestuia, economia SUA va creşte într-un ritm mai rapid în 2005 comparativ cu cele din regiunea euro şi Japonia. Documentul FMI menţionează că Produsul Intern Brut (PIB) al SUA va spori cu 3,6% în 2005, cu mai bine de patru ori mai mult faţă de cel al Japoniei şi Germaniei - cea mai importantă economie a Europei. Anul trecut, economia SUA a crescut cu 4,4%.
"O economie solidă a SUA va da putere dolarului", apreciază Shimpei Uike, analist la "Asahi Life Asset Management" din Tokyo. În opinia sa, perspectivele de creştere a economiei SUA sînt, de departe, mai promiţătoa-re decît cele ale Japoniei ori Europei.
În prima parte a zilei, dolarul era cotat la 107,86 yeni pe piaţa londoneză, de la 107,36 yeni la închiderea zilei anterioare, pe piaţa din New York. Totodată, moneda americană înregistra o cotaţie de 1,2842 unităţi/euro, faţă de 1,2914 unităţi/euro în ziua anterioară. Analiştii sînt de părere că moneda SUA se va aprecia pînă la 109 yeni, res-pectiv 1,28 unităţi/euro într-o săptămînă. Dolarul îşi revine după ce a înregistrat cotaţia minimă a ultimelor două săptămîni în raport cu yenul şi euro.
Menţionăm că specialiştii FMI şi-au modificat în creştere previziunile pentru economia SUA. Aceştia anticipează, acum, o creştere de 3,6% a economiei americane, faţă de 3,5% în estimarea lansată în septembrie 2004. FMI notează că PIB-ul Japoniei şi cel al Germaniei vor urca 0,8% în 2005. În raportul anterior, FMI preconiza o creştere de 1,5% pentru Germania, respectiv de 2,3% pentru Japonia.
Pe de altă parte, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare plănuieşte să-şi modifice în sens negativ estimările privind creşterea economiilor din Japonia şi Europa.
• Creştere de 4,3% pentru economia mondială
Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere de 4,3% a economiei mondiale în acest an, după ce, în 2004, aceasta înregistrase o expansiune de 5,1%. FMI, care nu şi-a modificat previziunile pentru economia mondială faţă de raportul din septembrie 2004, menţionează că, după creşterea mai înceată din anul în curs, în 2006 vom asista la un ritm sporit de expansiune economică. Specialiştii instituţiei avertizează că cererea extrem de mare pentru petrol, venită din partea Chinei, în condiţiile în care stocurile sînt limitate, iar capacitatea de producţie nu mai poate să crească prea mult, vor face ca preţurile de pe piaţa de profil să fie volatile în continuare. FMI arată că am putea asista la un preţ de 100 de dolari pentru barilul de ţiţei.
Raportul FMI mai indică faptul că economia asiatică nu va fi afectată de consecinţele catastrofelor produse în Asia (tsunami). Excepţie fac, desigur, insulele Maldive.