FMI recomandă evitarea plafonării dobânzilor

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2018

FMI recomandă evitarea plafonării dobânzilor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat evitarea iniţiativelor legislative care vizează plafonarea dobânzilor la credite şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi, potrivit documentului publicat vineri, la sfârşitul consultărilor cu România în baza Articolului IV.

Fondul arată, potrivit Agerpres: "Iniţiativele legislative care afectează sistemul financiar ar trebui evitate. Mai multe iniţiative recente, dacă ar fi adoptate, ar reduce creditul oferit economiei reale şi ar încetini rezolvarea problemei creditelor neperformante, afectând în mod negativ stabilitatea financiară. Printre aceste iniţative se numără propunerile privind limitarea dobânzilor la creditele pentru gospodării şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi".

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri.

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

FMI: "Băncile din România sunt bine capitalizate"

Băncile din România sunt bine capitalizate iar rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut la 6,4% din totalul împrumuturilor în decembrie 2017, aproape de media UE, se arată în documentul publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Instituţia financiară avertizează că noi potenţiale riscuri la adresa stabilităţii financiare vin din expunerea ridicată a băncilor la sectorul imobiliar şi la obligaţiunile suverane ale României, din finanţarea băncilor în valută şi din creşterea rapidă a creditorilor financiari non-bancari. Pentru întărirea suplimentară a sistemului financiar din România, FMI recomandă o limitare a DSTI (debt service to income - raportul serviciului datoriei în venit n.r.) la creditarea ipotecară, care ar atenua riscurile din expunerea băncilor la sectorul imobiliar.

"Propusa limitare a DSTI poate îmbunătăţi situaţia celor care iau împrumuturi şi ar trebui impusă la toate creditele ipotecare, inclusiv la programul Prima Casă. Este binevenită strategia Guvernului de a reduce gradual programul", menţionează instituţia financiară internaţională.

De asemenea, FMI avertizează că sistemul bancar din România este vulnerabil la pierderi, în eventualitatea unei creşteri semnificative a ratelor dobânzilor.

Potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României, rata creditelor neperformante a scăzut cu 0,91 puncte procentuale, în decembrie 2017 comparativ cu luna precedentă, la 6,4%. Comparativ cu luna similară din 2016, indicatorul a scăzut cu 3,22 puncte procentuale.

FMI: Deficitul bugetar ar trebui redus la 1,5% din PIB până în 2020

Deficitul bugetar ar trebui redus sub nivelul ciclic neutru, atât pe termen scurt cât şi ulterior, la 1,5% din PIB până în 2020, contribuind la revenirea lină la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) al României, conform angajamentelor faţă de UE, se mai arată în documentul FMI.

Instituţia financiară apreciază că este nevoie de un deficit fiscal mai mic, ţinând cont de relansarea ciclică solidă. Deficitele mari din timpul perioadelor de boom al economiei tind să cauzeze dezechilibre interne şi externe, având ca rezultat o acumulare excesivă de datorii, şi forţează o ajustare mai solidă (şi prociclică) în timpul scăderii activităţii economice, avertizează FMI.

Referitor la actualele politici, FMI estimează că sunt necesare măsuri care se ridică la 0,6% din PIB pentru a îndeplini ţinta de deficit de 3% din PIB a Guvernului pe 2018, chiar dacă ar fi de dorit o ţintă mai redusă de deficit. Aceste măsuri ar trebui să evite o deteriorare suplimentară a structurii bugetului şi să protejeze cheltuielile de capital.

Conform FMI, principiile cheie ale unei guvernări solide sunt: predictibilitatea, prioritizarea şi eficienţa.

Livrarea eficientă a serviciilor guvernamentale este indispensabilă pentru o convergenţă susţinută inclusivă spre standardele de viaţă din UE. Politicile predictibile şi orientate pe termen mediu facilitează reformele structurale, investiţiile şi avansul economiei. Acestea merg mână în mână cu o guvernanţă care se bazează mai mult pe reglementări, cu continuarea luptei împotriva corupţiei şi cu un sector financiar mai rezistent, susţine FMI.

Nivelul comparativ scăzut (şi în declin) al veniturilor din taxe ca procent din PIB din România subliniază importanţa mobilizării efective a veniturilor şi a gestionării cheltuielilor. Acestea ar trebui să ajute la acoperirea nevoilor mari în domenii prioritare, precum infrastructura, educaţia şi sănătatea, şi să răspundă la provocările pe termen mediu legate de evoluţiile demografice nefavorabile, se arată în raportul FMI.

Îmbunătăţirea colectării veniturilor ar putea avea un impact semnificativ, modificările fiscale trebuie să fie mai predictibile şi mai puţin frecvente, şi ar trebui evitate noi reduceri de taxe, consideră instituţia financiară.

Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetului general consolidat s-a cifrat în 2017 la 2,88% din PIB, sub ţinta anuală stabilită la 2,96% din PIB.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a aflat în aceste zile la Bucureşti, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV din Statutul instituţiei financiare internaţionale.

Ritmul de creştere a economiei româneşti ar urma să încetinească în acest an, consideră FMI

Fără o modificare a politicilor actuale, creşterea economiei româneşti va deveni din ce în ce mai fragilă şi în acest sens Fondul Monetar Internaţional susţine că opţiunea cea mai bună este o combinaţie între moderarea politicii fiscale şi înăsprirea politicii monetare, a mai transmis FMI.

Potrivit Fondului, ritmul de creştere a economiei româneşti ar urma să încetinească în acest an ca urmare a mai multor factori: diminuarea impulsului fiscal, investiţiile publice reduse, lipsa progreselor cu reformele structurale şi înăsprirea condiţiilor financiare.

"Preconizăm că ritmul de creştere a PIB va fi de aproximativ 5% în 2018, urmând a încetini la 3% pe termen mediu", se arată în comunicatul FMI.

Potrivit Fondului, o combinaţie prudentă între consolidarea fiscală şi înăsprirea politicii monetare ar evita supraîncălzirea, ar reduce deficitul fiscal şi extern şi ar creşte stabilitatea macro-financiară.

"Recenta înăsprire a politicii monetare a fost un start binevenit şi încurajăm BNR să continue să majoreze dobânda de politică monetară", precizează FMI.

FMI recomandă creşterea eficienţei cheltuielilor prin prioritizarea marilor proiecte de investiţii, creşterea absorbţiei fondurilor europene, în special pentru marile proiecte de investiţii, şi punerea în aplicare a legii responsabilităţii fiscale, ceea ce ar creşte disciplina fiscală şi predictibilitatea.

În ceea ce priveşte companiile de stat, FMI subliniază că Legea 111 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice ar trebui păstrată şi orice slăbire a actualei legislaţii privind guvernanţa corporativă ar trebui evitată, în timp ce restructurarea şi privatizarea companiilor de stat ar trebui reluate.

Jaewoo Lee, FMI: "Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue"

Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue pentru că ar ajuta la îmbunătăţirea veniturilor guvernamentale şi la creşterea eficienţei cheltuielilor, a declarat vineri Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI pentru România, citat de Agerpres.

"Progresul României în lupta împotriva corupţiei a fost recunoscut internaţional şi trebuie să continue. Reducerea corupţiei ar ajuta îmbunătăţirea veniturilor guvernamentale, creşterea eficienţei cheltuielilor şi întărirea competitivităţii", a spus Lee.

Potrivit acestuia, independenţa judiciară şi statul de drept ar trebui să fie piatra de temelie a luptei împotriva corupţiei.

El a mai vorbit despre creşterea economică de anul trecut, de 7%, remarcând că este cea mai mare din Uniunea Europeană, dar că aceasta a fost alimentată de consum, fiscalitate şi creşterea salariului minim.

Pentru 2018, FMI estimează o creştere de 5% a PIB, iar pe termen mediu prevede o încetinire a avansului economic de până la 3%.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. In mod normal asa e. Dar vorba profesorului universitar Cristian Paun, cand tre' sa scapi fratiorul si o parte din liota de speculanti de pe Remetea sau din Voluntari, ce mai conteaza ce spun expertii. Noroc ca exista CCR care i-a mai pus deja pe bisnitarii astia la punct de doua ori. O sa ii mai puna si a treia oara, daca e nevoie.

    1. Cristian Păun e genul de specialist care împrăștie marotele școlii austriece, fără nicio legătură cu lumea reală. Predicțiile lui sunt infirmate constant din 2011 încoace, singurele versuri pe care le interpretează fiind legate de nevoia ca România să rămână India Europei. Salariile mici din România golesc România de resursa numită forță de muncă, iar toți antreprenorii lui care vând uși din depozit nu mai au cui să vândă nimic. De exemplu.

    Executori sunt mana-n mana cu băncile?

    Executori sunt pe o mana cu judecători? Daca luam cazul recent unde o judecătoare a plecat in lumea cealaltă si a lăsat soțul executor sa se descurce. 

    Omul nu are voie sa răscumpere cu cat a vândut banca creditul? 

    De ce FMI? 

    Vânzarea Npl a fost inginerie financiara, un cont unde se ascund bani? 

    Ungaria de ce nu vrea/accepta sfaturile Fmi? 

    Daca vre-o banca are probleme o ajutam noi cu bani ca doar de aia este lege in vigoare, ajutor de stat, bail-out sau cum s-o denumi!  

    Pe înțelesul tuturor din bani de taxe si impozite ajutam o banca Vieneza sa aibă bani fara număr ca-n manele. 

    Fmi criza fara faliment bancar cine a mai văzut?

    Se spune ca in 2008 a fost Criza, presa a uitat sa ne informeze de falimentul unei bănci străine? 

    1. Daca o banca mica are probleme nu o ajuta nimeni. Daca o banca mare are probleme, aceasta poate induce risc sistemic. Daca da faliment, atunci se produce un efect in lant care va duce la alterarea vietii multora. Spre exemplu daca o banca mare ar da faliment am vedea cel putin o dublare a ROBOR. In acest caz ratele la banci vor creste cu 30-40% si implicit multi si-ar pierde locuinta. Bancile mari sunt salvate nu pentru ele ci pentru efectele care ar putea sa le aduca in economie. In afara de aceasta statul salveaza de aproape 30 de ani companii precum CFR, Posta Romana, Santiere Navale, etc.

      Ajutorul unei banci nu inseamna ca ii dai bani pe care nu ii mai primesti inapoi. Inseamna ca ii furnizezi lichiditate pentru o anumita perioada prin intermediul BNR. Nu are nicio legatura cu impozitele sau taxele platite de catre cetateni sau firme.

      Atunci de ce l-au pușcat pe Ceaușescu?

      Același lucru se poate spune despre menținerea unor agenți economici energofagi care merg în pierdere fără nicio perspectivă.

      Închiderea accestora ar genera șomaj, declin economic etc. 

      Continuarea pierderilor și trănsformării resurselor în pagubă înseamnă dezastru la un moment dat. 

      Băncile mari sunt salvate pentru cei care le dețin și atât. 

      CFR este obligatoriu și reprezintă o minimă șansă pe care trebuie să aibă cetățenii români. Are legătură cu dezvoltarea economică, învățământul și sănătatea. Izolarea ține mai mult de evul mediu. 

      Poșta română a fost căpușată, iar piața a fost câștigată de firmele de curierat. Activitatea poate fi profitabilă.

      Strategiile naționale sunt stabilite de către stat, în interesul cetățenilor. Nu va veni niciun privat să dezvolte ceva pentru cetățeni. 

      Da...au ajuns atat de mari incat nu pot fi lasate sa falimenteze.

    samsari si stapinii lor fac front comun la jecmanit romanii,nu te lasa zamfire

    1. Dar nu ar fi mai bine sa le spui tu celor care vor sa ia credit sa nu o mai faca? Rolul lui Zamfir si al FMI nu ar mai exista daca nimeni nu ar mai lua credite.

      Pe o barca.

      Nu are sens să le spui oamenilor să nu participe la jocuri piramidale.

      Acestea sunt interzise. 

    FMI nu a sustinut niciodata populatiile ci bancile .Dobanzile plafonate sunt bune numai in tarile dezvoltate din UE nu si pentru amaratii de romani .

    1. Fmi recunoaște ca in Lumea a III-a trebuie folosit altceva decât Gilette pentru barbierit.

      Obrazul subțire cu cheltuiala se tine. 

      Dacă am fi continuat să ascultăm de FMI, eram în faliment demult.

    FMI sa imprumute bani din Romania cu aceste dobanziiiii, dupa care sa imprumute/ ajute tariile in dificultate cu aceeasi dobanda.HAI SA VEDEM CE SE INTAMPLA.Aceste personae sa dispuna in tara lor nu in tara noastra, nici bulgarii nu ar suporta asemenea comportament. MAI AVEM AERUL SI APA SA O VINDEM, RESTU AM VANDUT PE NIMIC.

    Recomandare sau Directiva?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb