FNGCIMM: Am primit solicitări pentru numai 12,5% din plafonul de garantare pentru "Prima Casă"

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2009

Cele mai active patru bănci participante la programul "Prima Casă" sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania şi Alpha Bank.

Cele mai active patru bănci participante la programul "Prima Casă" sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania şi Alpha Bank.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care garantează creditele ipotecare acordate prin programul guvernamental "Prima Casă", a primit în primele două luni de la lansarea programului solicitări de garantare a creditelor din partea băncilor în valoare de 125 milioane de euro, respectiv 12,5% din valoarea totală a plafonului prevăzut de stat.

"Numărul solicitărilor de garantare primite de noi, până ieri, reprezintă 12,5% din plafonul garanţiilor, în valoare de un miliard de lei, şi cred că dacă vom continua în acelaşi ritm, mai avem bani pentru încă zece luni", ne-a spus Vasile Coman, directorul executiv al Fondului de Garantare.

1.950 de dosare acceptate până în prezent

Potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare, numărul total de dosare soluţionate după primele două luni de la lansarea programului "Prima Casă" a fost de 1.950, în timp ce alte 656 de dosare se află în stadiul de procesare.

Pe de altă parte, Fondul a returnat băncilor 314 dosare incomplete sau care conţineau erori, având o discuţie în acest sens şi cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menită să elimine greşelile care apar în dosarele venite de la instituţiile bancare.

Astfel, după întâlnirea Fondului de Garantare cu bancherii, ponderea dosarelor respinse a scăzut de la 16% la numai 2-3%, nivel acceptabil în opinia reprezentanţiilor FNGCIMM.

Antecontractul, mărul discordiei de la "Prima Casă"

Pentru a preîntâmpina probleme apărute în urma expirării antecontractului potenţialilor beneficiari ai programului, Fondul de Garantare a mai stabilit cu ARB ca băncile să transmită solicitarea de garantare a împrumuturilor pentru "Prima Casă" la Fond cu cel puţin zece zile înainte de data de expirare a antecontractului.

Antecontractele reprezintă înţelegerile încheiate între proprietarul apartamentului şi cumpărător, care au o durată de valabilitate, în medie, de 30 de zile.

"Dacă clientul semnează antecontractul pe 30 de zile, sunt 90% şanse să nu obţină creditul în timp util, în cazul în care locuinţa nu are cadastru şi evaluarea făcută", ne-a mai explicat în acest sens domnul Coman.

De asemenea, beneficiarii programului mai trebuie să constituie în favoarea băncii şi un depozit cu rata pe trei luni aferent creditului contractat, pentru a neutraliza riscurile pentru bănci în cazul nerambursării.

Cele mai active patru bănci participante la programul "Prima Casă" sunt BRD, cu o pondere de 52% din valoarea solicitărilor de garantare, BCR, cu 22,6%, Banca Transilvania cu 10% şi Alpha Bank, cu 7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb