FNGCIMM şi FRC relansează mecanismul de garantare-contragarantare a creditelor pentru IMM-uri

Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2016

FNGCIMM şi FRC relansează mecanismul de garantare-contragarantare a creditelor pentru IMM-uri

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Fondul Român de Contragarantare relansează proiectul comun de sprijinire a IMM-urilor, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două instituţii, scopul fiind crearea condiţiilor de generare de valoare adaugată în economie şi înfiinţarea şi consolidarea locurilor de muncă.

Măsura este posibilă în urma semnării Actului Adiţional la Convenţia de contragarantare, document care va permite acordarea de garanţii contragarantate la creditele bancare pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Domnul Stere Farmache, Membru al Directoratului FRC, ne-a precizat că FRC este o instituţie financiară creată de către Guvern pentru a sprijini înfiinţarea IMM-urilor, sus-ţinerea locurilor de muncă, pentru societăţi care, în alte condiţii, ar avea un acces foarte dificil la finanţare. Domnia sa a spus că Fondul Român de Contragarantare oferă contragaranţii în condiţii de costuri reduse pentru că aplică scheme de garantare care sunt aprobate de Consiliul Concurenţei şi avizate de Guvern. În opinia domnului Farmache, FRC, în loc să acorde contragaranţii contra unui comision la piaţă, percepe, potrivit legii, comisioane mai mici pentru că Uniunea Europeană şi creditorii consideră că practicarea acestora nu afectează concurenţa, dimpotrivă sunt menite să sprijine sectoare şi persoane care au mai greu acces la finanţare.

În legătură cu activitatea instituţiei din 2014 până în prezent, domnul Farmache a afirmat că a fost blocată ca urmare a intervenţiei Curţii de Conturi care a efectuat un control asupra acestor mecanisme şi s-a ajuns în situaţia în care FRC nu şi-a mai putut efectua activitatea. Domnia sa îndeamnă ca de acum încolo, IMM-urile să apeleze cu încredere la finanţările care sunt dublate şi de garanţii şi de contragaranţii, FRC si FNGCIMM fiind pregătite să răspundă operativ acestor solicitări care vin din partea IMM-urilor care se califică pentu accesarea acestora .

Din 2014 şi până în prezent, FNGCIMM şi FRC au parcurs un proces pentru găsirea noului numitor comun care să răspundă provocărilor instituţionale şi de context. Se creează astfel premisele pentru reluarea funcţionării facilităţii de finanţare - garantare - contragarantare, în beneficiul celui mai dinamic sector al economiei - întreprinderile mici şi mijlocii, mai precizează comunicatul de presă.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a fost înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) este o instituţie financiară specializată, având cores-pondenţă în practici recunoscute la nivel european. Activitatea sa este exclusiv orientată spre susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din România. FRC contragarantează garanţiile acordate de către fondurile de garantare (FNGCIMM, FRGCIP, FLG Craiova, FLG Sf.Gheorghe, FLG Focsani, FGCR) care susţin creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinzătorii privaţi de la instituţiile financiar-bancare. Acestea sunt accesate de antreprenori pentru înfiinţarea de firme noi sau dezvoltarea celor existente prin investiţii, capital de lucru şi pentru finanţarea/cofinanţarea de proiecte din fondurile europene, etc. Contragaranţia FRC este de maxim 80% din garanţia acordată de instituţiile de garantare partenere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb