Fondatorul platformei de tranzacţionare de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a plătit mită unor oficiali chinezi cel puţin 40 de milioane de dolari pentru a recâştiga accesul la activele îngheţate de guvernul chinez, conform G4Media.
Pe baza acestor informaţii, serviciile procurorului federal din Manhattan, Damian Williams, l-au acuzat pe "SBF" şi de corupţie, în cadrul unui proces care ar urma să se deschidă în toamnă. Potrivit documentului depus marţi, Sam Bankman-Fried a transferat, în 2021, aceste fonduri pentru a obţine de la autorităţile chineze predarea a peste un miliard de dolari de criptomonede depuse în conturi în numele Alameda, compania sa de investiţii.
Autorităţile americane nu indică dacă abordarea a făcut sau nu posibilă încetarea sancţiunilor. A doua cea mai mare platformă de tranzacţionare de criptomonede, FTX a dat faliment în noiembrie, victima unei crize de încredere şi a cererilor masive de retragere din partea clienţilor.
Sam Bankman-Fried şi alţi directori sunt acuzaţi că au folosit conturile clienţilor FTX, fără ştirea lor, pentru a alimenta operaţiunile speculative ale Alameda. Extradat în Statele Unite din Bahamas în decembrie, "SBF" riscă zeci de ani de închisoare. Procesul său urmează să înceapă în octombrie la New York, arată sursa.
Alţi doi foşti directori ai FTX şi Alameda, Gary Wang şi Caroline Ellison, au pledat vinovaţi pentru mai multe capete de acuzare şi au acceptat să coopereze cu autorităţile americane, spre deosebire de Sam Bankman-Fried, care contestă acuzaţiile împotriva lui.
O perioadă creditat cu o avere personală de 26 de miliarde de dolari, Sam Bankman-Fried este acuzat şi că a investit, fără autorizaţie, fonduri de la clienţii FTX în imobiliare în Bahamas. Procurorul federal din Manhattan îl acuză şi că a făcut donaţii unor personalităţi politice democrate, inclusiv lui Joe Biden, în timpul campaniei sale prezidenţiale.