Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica pare să se transforme într-o poveste fără sfârşit, atât timp cât, la zece ani de la lansarea acestei idei, acţionarii societăţii nu au ajuns la un consens cu privire la modalitatea listării şi, din acest motiv, acţionarul minoritar - Fondul Proprietatea - ar dori chiar să nu mai ajute statul român să atingă ţinta asumată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în august 2022, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzice orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.
În cazul Hidroelectrica, în timp ce acţionarul minoritar - Fondul Proprietatea - administrat de compana Franklin Templeton - care deţine 20% din portofoliul societăţii de stat, doreşte o listare duală - la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la bursa din Londra -, autorităţile din ţara noastră - ASF, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), conducerea BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri - vor ca firma românească să fie listată doar la Bucureşti.
În aceste condiţii, cei de la Fondul Proprietatea au anunţat că nu mai sunt dispuşi să respecte ţinta asumată de Guvern în PNRR privind pachetul minim scos la listare.
"Pachetul minim pe care dorim să îl listăm este de 15%, datorită condiţiei din PNRR. Am vrut să venim în sprijinul statului român să îndeplinească condiţia respectivă prin listarea pachetului deţinut de noi. Dacă nu vom avea o listare la Londra, cel mai probabil vom diminua pachetul scos la vânzare la BVB, pentru că e greu de crezut că vom reuşi să atragem cerere efectivă de peste 7 miliarde dolari pentru acest IPO. Trebuie să fim realişti, oricât de mult ne-am dori, pur şi simplu nu există, e imposibil să ajungem la o astfel de sumă la BVB. De aceea, dacă vom avea doar o listare la Bucureşti, va trebui să diminuăm semnificativ pachetul vândut pentru a crea o tensiune pe preţ, pentru că dorim o anumită evaluare pentru Hidroelectrica, iar acest lucru nu va ajuta statul român să îndeplinească condiţia din PNRR", a declarat, ieri, Marius Dan, deputy CEO Corporate Strategy la Franklin Templeton Bucureşti, în cadrul unei conferinţe organizată de Energynomics despre strategia în domeniul energiei.
El a afirmat că a fost selectat deja equity-adviser-ul, că sunt selectaţi consultanţii financiari şi avocaţii pentru listarea la bursă a pachetului deţinut la Hidroelectrica şi că, în perioada următoare, va avea loc selecţia consorţiului de bănci care va executa această listare.
"Dorinţa noastră este să facem cea mai mare şi valoroasă listare din Europa de Est. Pachetul de acţiuni pe care îl deţinem îl estimăm la o evaluare minimă de peste 2,3 miliarde euro, iar un astfel de IPO de listare la acest nivel este mare ca valoare inclusiv pentru pieţele financiare din Londra şi New York. (...) Dorinţa noastră este să avem o listare duală la Hidroelectrica, la BVB şi la Londra, dar în acest moment avem aprobarea acţionarilor doar pentru listarea la BVB. Ne aflăm în momentul în care vom selecta consorţiul de bănci care vor face recomandarea pentru structurarea ideală a acestei tranzacţii. Din punctul nostru de vedere şi din discuţiile avute cu reprezentanţii a 20 de bănci internaţionale, vă pot spune că acestea au devenit timide când au auzit că este vorba doar de listare la BVB. Pentru a avea o listare de succes la o evaluare care să satisfacă acţionarii Fondului Proprietatea şi să satisfacă interesul primordial al statului român, este nevoie de o listare duală", a precizat Marius Dan.
Reprezentantul Franklin Templeton a mai arătat că o vânzare la bursa din Bucureşti şi la cea din Londra a întregului pachet de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea, adică 20% (restul de 80% aparţinând statului român), ar pune Hidroelectrica pe o traiectorie foarte bună din punct de vedere al guvernanţei corporative, deoarece la Londra sunt standarde de guvernanţă foarte ridicate.
"Este foarte important ca Hidroelectrica să fie listată pe o bursă internaţională, astfel încât, oricând ar avea nevoie de o finanţare majoră, pentru un proiect, să poată să obţină această finanţare de pe bursa respectivă, la costuri reduse şi rapid. Gândiţi-vă ce ar însemna ca Hidroelectrica să emită un bond verde pe bursa de la Londra", a spus Marius Dan.
În privinţa termenului la care ar dori listarea Hidroelectrica, reprezentantul Franck Templeton a spus: "Dorinţa noastră este ca Hidroelectrica să fie listată până pe 15 noiembrie. Este un obiectiv foarte ambiţios având în vedere momentul în care ne aflăm şi paşii ce trebuie urmaţi. Dacă nu vom reuşi în 15 noiembrie, probabil că până în luna februarie a anului viitor Hidroelectrica va fi listată".
El a criticat dur şi regulamentul emis la finalul lunii aprilie de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care a fost redusă la o zecime proporţia de acţiuni pe care o companie o poate lista pe o bursă străină prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri). În urma regulamentului aprobat de ASF, Fondul Proprietatea va putea lista la o bursă internaţională între 1,5 şi 2% din acţiunile deţinute la Hidroelectrica.
"Pragul impus de ASF este foarte mic şi extrem de restrictiv, cel mai restrictiv la nivel global. Nu există nicio ţară în Uniunea Europeană care să aibă o limitare pentru numărul de GDR-uri care poate fi vândut printr-o listare duală. (...) Acest regulament inhibă dezvoltarea pieţei de capital din România deoarece campionii privaţi vor fi forţaţi să se listeze în totalitate pe o piaţă internaţională, fără să aibă niciun fel de listare pe BVB", a spus Marius Dan.
El a arătat că Hidroelectrica este un activ unic ce ar putea fi listat pe piaţa financiară internaţională: "Nu există o companie comparabilă cu Hidroelectrica, în Europa, care să fie listată la bursă şi suntem siguri că vom reuşi să atragem foarte mulţi investitori, o cerere foarte mare dacă vom avea o listare duală, pentru că Hidroelectrica are abilitatea de a atrage investitori în ESG, investitori în infrastructură, utilităţi, pe lângă fonduri dedicate Europei emergente, pieţelor de frontieră, investitorilor dedicaţi pentru Europa Centrală şi de Est, chiar şi fonduri dedicate pe hidro în SUA şi Asia, care vor putea participa la acest IPO. (...) Hidroelectrica ar putea fi al treilea cel mai mare producător de energie listat la bursa din Londra. Prima este o companie din China cu o capitalizare de peste 100 miliarde dolari, a doua o companie din Marea Britanie, iar Hidroelectrica ar fi a treia companie cu o capitalizare estimată la 20-25 miliarde dolari. E foarte important pentru România să rămânem în vizorul tuturor investitorilor străini prin intermediul acestei listări. Riscul unei listări doar la BVB este că tranzacţia va fi nsemnificativ mai mică, va fi ratat acel criteriu din PNRR şi, posibil, să fie ratat şi acel criteriu de upgradare a pieţei din România la nivelul MSCI de pieţe emergente".
Dacă Fondul Proprietatea insistă pentru o listare duală a producătorului de energie, alţi actori ai pieţei noastre cum sunt Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România sau Asociaţia Brokerilor susţin că listarea Hidroelectrica doar la BVB ar aduce avantaje mai mari pentru majoritatea stakeholderilor, conform opiniilor exprimate inclusiv la ediţia din acest an a "Forumului Investitorilor", eveniment organizat de ziarul BURSA.
La mijlocul acestei săptămâni, Radu Crăciun, preşedintele APAPR, a subliniat că Asociaţia susţine listarea Hidroelectrica doar în ţara noastră, iar o listare duală ar trebui să se facă pe o piaţă în care fondurile de pensii private să poată investi, ceea ce nu este cazul Londrei.
"Noi suntem în grupul suporterilor care îşi doreşte o listare doar în România. Cred că este în interesul participanţilor noştri, cred că este în interesul bursei care are o lipsă masivă de lichiditate şi are nevoie de capitalizări mari, pentru a rămâne pe radarul investitorilor, iar aici răspunsul este univoc. Dacă se doreşte o listare duală, ceea ce pentru noi ar fi planul B, ar trebui să fie pe o piaţă unde să putem investim şi noi, ceea ce nu este cazul Londrei. Ar trebuie să se facă la Amsterdam, la Frankfurt, pe pieţe din Uniunea Europeană pe care să le putem şi noi accesa", a spus Radu Crăciun.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţara noastră, a avut în primul trimestru un profit net de 1,29 miliarde de lei, cu 70,2% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, în condiţiile în care veniturile s-au ridicat la 2,35 miliarde de lei, cu 69% mai mari decât cele din intervalul ianuarie-martie 2021, conform raportului trimestrial al Fondului Proprietarea.
Conform calculelor noastre, în raportul lunii mai a FP, deţinerea de 20% a fondului la Hidroelectrica este evaluată la aproape 11,4 milioane de lei, sau 2,3 miliarde de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 00:19)
La cât de escroci sunt ăștia de la FP, aș face așa: aș face un coș de energie în care producătorii livrează obligatoriu energie în funcție de ponderea în producția de energie la preț de cost + 20% profit.
Aș implica Hidroelectrica și-n finanțarea construcției unităților 3/4 de la Cernavodă. Minim 30% din capitalul
necesar. Apoi, aș lista Hidroelectrica. Scopul Hidroelectrica nu e să îmbogățească escroci care au "intrare" la ambasada SUA pentru ca mai apoi escrocii de la FP să scoată banii din țară. Scopul e să genereze plus valoare și să contribuie ACTIV la dezvoltarea economiei României.
Degeaba Hidroelectrica face 5 miliarde / an profit dacă profitul ăla omoară jumătate din industria rămasă în România!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 00:49)
Ai dreptate. Industria locala este mai importanta decat o specula de moment si trebuie sustinuta.
Cine cauta active unice si plateste o capitalizare de 25 mld usd pentru Hidroelectrica, cred ca e in stare sa cumpere acest activ de pe orice piata a UE, nu se plafoneaza la Londra.
Se plateste un pret mai mare pe acelasi activ daca este sub legislatie britanica decat continental europeana, asa cum se plateste mai mult la New York decat la Londra. Daca totusi s-ar face o listare duala, mai mult de 5% nu ar merita plasat in Londra, ar dilua prea mult piata locala si beneficiile secundare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 05:47)
Transel ectrica si Electrica de ce sa nu contribuie la finantarea unitatilor 3/4 de la Cernavoda? Fiecare cu minim 30%. Si Hidroelectrica 30%.
Romgaz si Transgaz cu cite 30% si ele. S-au facut minim 150%.
Sa contribuie si Nuclearelectrica, tot cu 30%. si nu mai avem nevoie de nimeni. Poate doar de Dan Ioan Popescu.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 10:13)
cuiva i s-a pus pata pe Londra, sau cineva la FP are o agenda... in conditiile in care Euronext-ul este in Amsterdam (spatiu UE, nu ca brexit-istii) si are o capitalizare dubla fatza de bursa din Londra.
Deci, despre ce discutam?
1.4. sa scoata banii catre SUA? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gabi în data de 17.06.2022, 10:27)
Este clar ca nu stii cum functioneaza FP-ul, Cei de la Franklin-Templeton sunt managerii de fond, nu actionari. Vezi ca principalii actionari actuali ai FP-ului sunt fondurile de pensii din Romania, adica cei care iti vor plati pensia, daca nu esti prea batran sa fii beneficiar de la pilonul 2. Plus, un procent foarte important de persoane fizice, romani, in mare majoritate. Frankilin isi ia doar un comision de administrare. Dar daca esti nationalist destul, poate preferi SIF-urile lui Dragoi, poti sa-ti cumperi actiuni acolo, acestea sunt administrate doar de romani.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 16:23)
Ce face FP cu detinerile (actiuni + cash) este treaba actionarilor FP pentru ca ei sunt proprietarii companiei, iar ce faci tu cu banii tai este treaba ta si eventual a familiei tale.
Sa nu le amestecam!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 00:38)
Au c am pierdut perioada favorabila.
Cand bursele internat sunt in cadere libera nu stiu cati sunt intrresati sa bage bani la greu intr o companie care are profit maxim datorita unor circumstante f favorabile
La anul o sa cada la greu pretul si consumul energetic iar cei ce iau acum in ipo or SA aiba pierderi masive.
La un per mai mare de 10 acum e fff scumpa.
O sa fie peste 20 la anu si la cate investitii are de facut SA nu se colmareze lacuri, renovaría technologice......
Or SA fie companii mult mai bune la preturi mult mai joase.
O sa aiba balta peste si nu suficienti pescari
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 01:07)
Investitiile or fi multe dar nu exagerat de scumpe si oricum logistic nu le pot face toate odata, sa fie un efort mare.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 01:30)
Dupa 2025 vor intra multe capacitati de productie in exploatare. Hidro va produce un profit tot mai mic. Nu cumparati hidro la per peste 5
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 02:21)
veniti cu per de 3 ca la SNP, ESCROCILOR
3. va fi o tzeapa ...
(mesaj trimis de Radu în data de 17.06.2022, 07:16)
... pentru ca vor face acest SPO la un PER de peste 15 , daca nu chiar mai mult !!!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 10:15)
La cate zile dupa listare s-a inteles FP cu statul sa vina supra-supraimpozitarea?
5. De ce Londra neaparat?
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 11:42)
Nu inteleg de ce se insista cu listarea duala, si cu atat mai mult de ce neaparat Londra. Reprezentantii FP au uitat ca Marea Britanie nu mai este in UE? Cum se acomodeaza regulile UE pe o piata care nu mai face parte din Uniune?
In alta ordine de idei, poate ne spune reprezentantul FP cate dintre societatile romanesti listate dublu (si la Londra) au atras finantare ulterior listarii si care este volumul de actiuni ale respectivilor emitenti tranzactionat pe respectiva piata?
In rest, sunt niste lozinci cu care se defileaza.
5.1. asteptam un raspuns de la FP. (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 12:05)
IEXACT.
Bine punctat.
5.2. la un clik distanta (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de actionar micut în data de 17.06.2022, 12:19)
DatăOrăPrețValutăVolum Valoarea comercială
datele le gasiti pe saitul bursei din Londra.
in ultimele 3 zile au fost in total 1.638 de GDR FP tranzactionate la Londra.
doar atat de putin.
6. Boicotati corporatiile!
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 12:01)
Boicotati corporatiile! E totul o minciuna. Cu ce ma ajuta pe mine, om obisnuit ca se listeaza la Londra sau la Tokio daca platesc gazul si energia mai scumpe de la an la an.. la preturi si de 6x mai mari ???
Boicotati banci, guverne, corporatii !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 14:05)
hai ca au ajuns AUR-istii si soferii de tir cu expertize multiple in diferite domenii si pe ziarul bursa.
ai uitat s-o bagi si pe aia "Nu ne vindem tara."
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 15:44)
Ai inceput sa te ingrijorezi ca au ajuns cei de la AUR si soferii de TIR sa citeasca ziarul Bursa, numai stilatii ca tine au dreptul asta, vai de capul tau de inteligent. Nu ma, nu am vindut tara, am dat-o pe gratis.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 17:37)
Ma ingrijoreaza mesajele voastre de habauci conspirationisti care incurajeaza anarhia si haosul in momente de o dificultate rar intalnita. Cu alte cuvinte, sincer chiar ma bucur ca cititi ziarul bursa, dar mesajele de genul acesta, tineti-le in cercul vostru inchis de pe grupurile de facebook. Destabilizare ,o rebeliune si un razboi civil il va ajuta doar pe putin.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 20:46)
Vă tremură chiloții pe voi securiștilor.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 21:01)
Dreptul la libera exprimare este liber. Shi proshtii au dreptul la cuvant. In felul asta lumea vede shi alege. Noi nu avem natzionalisti adevaratzi in Ro, din pacate, doar nishte agitatzi cu gura mare shi cojones mici (AUR).
6.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 21:02)
M-am nascut in 90 am 31 de ani, nimeni din arborele genealogic nu a lucrat la stat. Am inteles, atat poti tu, defapt cred ca pentru tine atat a avut rusia bani de investit in scoalarizarea de troll, texte de 2 ruble...
6.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 21:36)
Repet securistule. Vă tremură chiloții pe voi și se vede.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 14:38)
Eu nu inteleg ce nu va convine. Interesul lor e sa isi vanda detinerea cat mai scump. Cumparati-va actiuni la FP si gata
8. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 17.06.2022, 15:28)
Neza Molk de la etoro ne jigneste inteligenta intr-un advertorial la care sunt interzise comentariile.
Ne spune ca s-a apucat de investit cand a constatat ca economiile ei isi pierdeau valoarea, titlul fiind un pic diferit, cei cu bani sa investeasca doar ce sunt dispusi sa piarda. Logic, cineva care nu e dispus sa piarda o parte din valoarea economiilor e dispus sa-si piarda economiile pe etoro.
Doamne fereste!!!
9. fără titlu
(mesaj trimis de hop si eu în data de 17.06.2022, 17:21)
Citesc comentariile si ma minunez...
FP incearca (asa cum ar trebui sa o faca orice manager de fond) sa maximizeze profiturile ACTIONARILOR. Si asta inseamna sa obtina cel mai bun pret al actiunilor in FAVOAREA ACTIONARILOR (a se citi "tensiunea din piata"). PER 3, 5, 2, 1 sau ce mai viseaza pe aici niste baieti - nu are nicio legatura cu profitul actionarilor ci cu profitul lor. Adica "vrabia malai viseaza". In rest, teorii ale conspiratiilor: vor sa ne fure americanii, sunt altii care ar face mai bine, altii care stiu mai bine, bla-bla-bla.
Vreti sa profitati de listarea asta, cumparati actiuni la FP. E simplu. :)
10. Eu,
(mesaj trimis de sabin în data de 17.06.2022, 18:14)
pana nu vad ce zice d-l Rechea, nu o sa cumpar la Hidroelectrica...
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2022, 23:00)
Eu deja am cumparat la Hidroelectrica. Am FP in portofoliu. Si mai cumpar.