Fondul Proprietatea doreşte listarea Engie România

A.I.
Piaţa de Capital / 29 octombrie 2018

Fondul Proprietatea doreşte listarea Engie România

FP a evaluat pachetul de 12% deţinut la Engie la circa 470 milioane de lei, în raportul pentru primul semestru

Acţionarii Engie România au fost convocaţi, pentru finalul lunii noiembrie, la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), ce deţine 11,99% din capitalul social al companiei, pentru aprobarea listării societăţii, FP având în vedere înstrăinarea pachetului de acţiuni deţinut la furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale.

"Subiectul propus pe ordinea de zi este «Aprobarea în principiu a admiterii societăţii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată printr-o ofertă publică de vânzare realizată de acţionarul Fondul Proprietatea». Faţă de acestă solicitare, Consiliul de Administraţie al Engie România, căruia îi incumbă obligaţia legală de a da curs unei astfel de solicitări, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru data de 28 noimebrie", ne-a transmis Engie.

În raportul pentru primul semestru al acestui an, FP evaluzează deţinerea avută la Engie România la 472 de milioane de lei, ceea ce ridică valoarea companiei la circa 3,933 de miliarde de lei.

De altfel, FP şi-a anunţat intenţia de vânzarea a participaţiei avute la Engie România încă de anul trecut, Fondul informând că a demarat o procedură competitivă ce este posibil să conducă la posibile vânzări ale participaţiilor FP la mai multe societăţi, printre care şi Engie.

În luna iulie a anului trecut, FP a depus o cerere de chemare în judecată în faţa Tribunalului Bucureşti împotriva membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorilor Engie România pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea şi executarea contractelor de servicii de management şi consultanţă cu Engie SA în perioada 2011-2015, suma estimată fiind de 12,9 milioane lei.

Engie România a respins acuzaţiile FP şi a precizat că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea din ţara noastră precum şi statutul societăţii. De asemenea, Engie a ridicat un semn de întrebare asupra momentului când a fost exprimată poziţia FP, compania menţionând atunci că este de notorietate publică faptul că Fondul încearcă să-şi vândă participaţia deţinută la Engie.

Romania Gas Holding, entitate deţinută de Engie SA, are aproape 51% din Engie România, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, circa 37% din companie.

La finalul lunii septembrie, pachetul de acţiuni deţinut de FP la Engie România reprezenta 4,77% din Valoarea Activului Net al Fondului.

Anul trecut, Engie România a avut o cifră de afaceri de 4.839,9 milioane de lei, cu 8,2% peste cea din anul 2016, în timp ce profitul net al companiei s-a situat la 343,1 milioane de lei, cu circa 6,4% sub cel din anul 2016.

De asemenea, în anul 2017, Engie România a distribuit dividende în valoare de 168,5 milioane de lei, în timp ce în 2016 dividendele alocate de companie către acţionari au fost de 110,9 milioane de lei, potrivit raportului FP.

Alte societăţi la care FP are intenţia să îşi înstrăineze particiăţiile sunt E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, se arată în raportul financiar al FP pentru anul 2017.

Engie România furnizează gaze naturale şi energie electrică, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice şi produce energie electrică.

Engie România deţine Distrigaz Sud Reţele, Engie Servicii, Brăila Winds, Alizeu Eolian, precum şi 48,85% din Wirom Gas şi 30% din Tulcea Gas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb