Fondul "Proprietatea" s-a lăsat pe ciuci

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 martie 2006

Probleme insurmontabile la listarea imediată pe Bursă

Fondul "Proprietatea" nu este pregătit să fie listat la Bursă în perioada imediat următoare aşa cum s-a anunţat recent, apreciază preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, Varujan Vosganian. Ziarul "Bursa" a semnalat acest fapt prin mai multe articole în care explica paşii pe care Fondul trebuie să-i facă pentru a putea fi prezent pe piaţa de capital. În urma întîlnirii de ieri dintre Comisia Senatorială şi reprezentanţii Fondului, ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi cei ai Bursei de Valori Bucureşti, s-a luat decizia să se amîne listarea Fondului la Bursă întrucît mai sînt anumite etape ce trebuie urmate pentru ca Fondul să poată fi listat.

Preşedintele BVB, Septimiu Stoica, ne-a declarat: "Probabil că mai trebuie făcut cîte ceva în ceea ce priveşte termenele. Acest lucru depinde de legislaţie, fond, redactarea prospectului, acordul CNVM, etape ce trebuie parcurse pentru listarea la Bursă".

Potrivit evaluărilor realizate, circa 10% din cererile de despăgubire au fost soluţionate. Varujan Vosganian ne-a declarat: "Fondul Proprietatea nu se încadrează în categoria Organismelor de Plasament Colectiv în Valori Mobiliare întrucît peste jumătate din activele sale sînt creanţe şi acţiuni nelis-tate la Bursă şi ca atare acesta va face parte din categoria altor organisme de plasament colectiv". Domnia sa ne-a mai precizat că au fost preschimbate titluri în acţiuni ale Fondului de circa 400 de milioane de euro. "Peste jumătate din cererile de acordare de acţiuni la Fondul < Proprietatea > vor fi soluţionate pînă la sfîrşitul anului 2006", afirmă senatorul PNL.

Varujan Vosganian ne-a mai declarat: "Procedurile sînt foarte complicate în administraţia locală şi există din partea Guvernului şi o anumită nemulţumire legată de modul în care administraţia onorează îndeplinirea acestor proceduri". Domnia sa a ţinut să precizeze că derularea în continuare a procesului nu va fi îngreunată pentru că restul acţiunilor va rămîne în proprietatea statului, care le va acorda solicitanţilor pe măsura soluţionării cererilor. Domnia sa ne-a mai precizat că reprezentanţii Fondului au solicitat listarea la Bursă, însă CNVM nu a fost de acord să facă unele derogări de la lege, întrucît, în opinia membrilor CNVM, fondul nu este pregătit încă de o asemenea operaţiune. Ca atare, senatorul PNL afirmă că trebuie să fie modificată legea astfel încît doar companiile care deţin participaţii importante la Fond să fie listate. Domnia sa propune ca alternativă, pînă la listarea Fondului, o piaţă în care titlurile să poată fi tranzacţionate.

Fondul "Proprietatea" a fost creat în 2005 pentru despăgubirea foştilor proprietari de imobile deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură bunurile confiscate. Aceştia vor primi în schimb acţiuni ale Fondului. Fondul "Proprietatea" are în portofoliu acţiuni la 114 companii româneşti, capitalul social fiind de 14,4 miliarde de lei noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb