FONDUL PROPRIETATEA - TREI ANI DE LA LISTARE "Bestia neagră" de la FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 ianuarie 2014

Paul Singer este, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial, director al Institutului Evreiesc pentru Probleme de Securitate Naţională.

Paul Singer este, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial, director al Institutului Evreiesc pentru Probleme de Securitate Naţională.

Manchester Securities, companie controlată de fondul american de hedging "Elliott Associates", a ajuns să deţină peste 14% acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

"Elliott Associates" este administrat de către compania "Elliott Management Corporation", cu sediul în oraşul american New York. Puţine informaţii despre această societate sunt disponibile publicului larg, doar investitorii şi angajaţii putând accesa conţinutul paginii de internet a companiei.

Fondul este condus de Paul Elliott Singer, un influent om de afaceri cunoscut în cercurile financiare internaţionale drept "Bestia neagră" sau "Vulturul de pe Wall Street". Şi-a construit faima şi numele din modul în care a câştigat miliarde de dolari cumpărând datorii ale statelor sau companiilor falimentare. Strategia este simplă: cumpără ieftin obligaţiuni ale statelor care se luptă să supravieţuiască, refuză să accepte ofertele pe care ceilalţi investitori le acceptă, apoi negociază agresiv pentru fiecare bănuţ sub ameninţarea unui proces.

Organizaţii care militează pentru iertarea datoriilor ţărilor sărace au catalogat comportamentul companiei drept "imoral", etichetă pe care Paul Singer o contestă, argumentând că datoria ţărilor emergente reprezintă numai 2% din portofoliul deţinut, iar ţintele achiziţiilor nu sunt cele mai sărace ţări din lume, incapabile să îşi plătească datoriile, ci ţări care pot să plătească, dar refuză să o facă.

După terminarea studiilor, Paul Elliott Singer a lucrat pentru firme de avocatură specializate în domeniul corporatist, precum şi pentru banca de investiţii "Donaldson, Lufkin & Jenrette". În anul 1977, a fondat "Elliott Associates" LP, un fond de hedging, cu ajutorul a 1,3 milioane de dolari primiţi de la familie şi prieteni.

În prezent, compania pe care o conduce, "Elliott Management Corporation", administrează "Elliott Associates" şi un al doilea fond, "Elliott International Limited", valoarea totală a activelor deţinute fiind de peste 16 miliarde de dolari. De la lansarea sa, fondul le-a generat investitorilor câştiguri de 14,6%. Datorită acestor rezultate, Paul Singer este considerat unul dintre cei mai buni manageri de fonduri din lume de către colegii de breaslă. Aceştia sunt de părere că directorul general al "Elliott Management" a anticipat criza generată de acordarea de credite imobiliare neperformante. Paul Singer consideră că nimic nu a fost mai predictibil decât prăbuşirea pieţei obligaţiunilor pe segmentul imobiliar.

Printre succesele lui Singer se numără recuperarea unor datorii de 58 de milioane de dolari de la Peru, pe care le-a cumpărat cu 11,4 milioane de dolari; de la Guvernul din Congo a obţinut 90 milioane de dolari, pentru datorii pe care le-a cumpărat sub 20 milioane de dolari. O altă ţară cu care se află în conflict este Argentina, Elliott susţinând că are de recuperat 2,3 miliarde de dolari în condiţiile în care valoarea nominală a obligaţiunilor este de 630 milioane de dolari.

Paul Singer este una dintre cele mai misterioase şi controversate figuri de pe Wall Street. Cu excepţia a câtorva apariţii publice, cu ocazia unor conferinţe pe teme financiare, Paul Singer a preferat să stea departe de lumina reflectoarelor.

Maniera de a face afaceri a lui Paul Singer implică adesea confruntări ostile şi litigii care pot să dureze mai mulţi ani, domnia sa declarând că echipei sale îi plac situaţiile în care poate să stea la o masă şi să negocieze.

La începutul anului 2008, "Elliott Associates" a trecut de la împrumuturi imobiliare neperformante la companii aflate în dificultate. "Scopul nostru principal este să găsim situaţii de faliment în care abilitatea noastră să controlăm şi să influenţăm procesul este cea care generează valoare", declara atunci Paul Singer, adăugând că aceste situaţii sunt preferatele companiei pe care o conduce. "Elliott Associates" are o experienţă pozitivă în acest domeniu, realizând câştiguri din cumpărarea de obligaţiuni la companii falimentare, printre care se numără "Enron", "Chrysler" sau "Lehman Brothers".

Ia în discuţie lichidarea FP?

Cel mai mare acţionar al FP a cerut, anul trecut, vânzarea unor companii din portofoliul Fondului, distribuirea banilor rezultaţi către acţionari şi recompensarea suplimentară a administratorului dacă îndeplineşte strategia. Unele surse susţin că lichidarea Fondului este tot mai aproape.

Nota "D" pentru performanţele lui Ben Bernanke

Omul de afaceri Paul Elliott Singer i-a acordat preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, calificativul "D", pentru modul în care acesta a administrat politica monetară a Statelor Unite. Prezent la conferinţa fondurilor de hedging organizată de Morgan Stanley, care a avut loc, anul trecut, în Palm Beach, Florida, investitorul a făcut parte dintr-un panel căruia i s-a cerut să aprecieze performanţele de până acum ale şefului FED. În timp ce colegii săi de panel i-au oferit lui Ben Bernanke calificativele "A" sau "B", Paul Singer a optat pentru nota "D", cea mai mică notă de trecere.

"Scopul principal este să găsim situaţii de faliment în care abilitatea noastră să controlăm şi să influenţăm procesul este cea care generează valoare", declara Paul Singer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb