Fondul suveran de investiţii din energie, în chinurile facerii

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 octombrie 2013

Înfiinţarea unui fond suveran de investiţii în sectorul energetic, care să cuprindă participaţiile minoritare ale statului la companiile din domeniu, este intens promovată de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi bine primită pe piaţă. Foarte mulţi specialişti consideră că era timpul ca statul să nu mai încaseze dividendele de pe participaţiile minoritare la buget şi să le folosească pentru investiţii în energie.

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie au declarat, recent, că proiectul fondului s-a împotmolit la Ministerul Finanţelor, care nu este dispus să renunţe la încasarea dividendelor la buget.

Surse guvernamentale ne-au spus, însă, că lui Constantin Niţă nu i se pun beţe în roate cu proiectul fondului de investiţii: "Fondul are susţinere guvernamentală. Departamentul pentru Energie este aşteptat la Ministerul Finanţelor cu documentaţiile aferente asupra impactului pe buget. Adică trebuie să arate valoarea dividendelor încasate de stat pe participaţiile minoritare din energie. În plus, trebuie să existe şi un buget de funcţionare a Fondului".

Între timp, prin Parlament este pe circuitul de avizare un proiect de Lege privind înfiinţarea Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice, iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD.

Ieri, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că la Camera Deputaţilor începe dezbaterea pe crearea unui fond de investiţii în domeniul energetic.

Domnia sa nu a dat mai multe detalii, dar surse parlamentare ne-au spus că proiectul va suferi modificări ca să fie conform proiectului lui Constantin Niţă: "Se doreşte susţinerea înfiinţării unui fond de investiţii în energie, dar numai cu participaţiile minoritare ale statului. Deputaţii PSD şi cei PNL susţin acest Fond".

În proiectul de lege iniţiat de deputaţi, scrie că în capitatul social al fondului intră nu numai participaţiile minoritare ale statului în companiile energetice, ci şi cele majoritare din companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica.

Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor va dezbate acest proiect săptămâna viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb