Fondurile de investiţii - o alternativă a pieţei de capital

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2005

Tendinţa de scădere a dobînzilor bancare şi a cotaţiilor acţiunilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti influenţează performanţelor fondurilor deschise de investiţii. Acestea, însă, nu trebuie apreciate împreună pentru că apariţia lor în aceeaşi perioadă poate fi considerată o coincidenţă, de altfel previzibilă în România la momentul actual.

Analizate separat, factorul de scădere a dobînzilor este corelat cu politicile economice şi performanţa economică în general, şi reprezintă un fapt pozitiv, pe cînd scăderea cotaţiilor este un factor de conjunctură, influenţat la rîndul său de mai multe componente.

Brokerii sînt de părere că volumele mici tranzacţionate şi volatilitatea mare a cotaţiilor conduc la situaţia actuală de acalmie pe piaţa de capital autohtonă. Unii susţin ideea că în prezent piaţa este susţinută doar de investitorii autohtoni blocaţi pe piaţa de capital. La începutul anului au existat foarte mulţi investitori intraţi nou în piaţă care nu au conştientizat gradul de risc la care au fost supuşi. Aceştia din potenţiali clienţi activi au devenit pasivi. Cu toate că există o conjunctură economică destul de favorabilă, ionvestitorii aşteaptă noi emitenţi pe Bursă. Brokerii sînt totuşi optimişti, sperînd ca după o perioadă de acumulare şi stabilizare piaţa să îşi revină.

Ciclic acţiunile tranzacţionate la Bursă au tendinţă crescătoare şi descrescătoare. Trebuie menţionat faptul că pe termen mediu şi lung dinamica preţurilor acţiunilor tranzacţionate a fost şi este pozitivă.

În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, acestea au avut de suferit în urma reducerii cotaţiilor emitenţilor listaţi la BVB, în condiţiile în care au avut plasamente preponderent în acţiuni. Randamentele fondurilor care deţin acţiuni în portofoliu s-au redus în ultima perioadă fiind corelate cu evoluţia pieţei de capital.

Fondul de investiţii KD Maximus, care are o pondere ridicată a acţiunilor listate la BVB în portofoliu, a fost marcat de o apreciere a unităţii de fond în perioada de început a anului. Ulterior acestei perioade, ponderea acţiunilor a fost diminuată pentru a evita o scădere semnificativă a valorii unităţii de fond ca urmare a evoluţiei preţurilor de tranzacţionare ale emitenţilor listaţi la Bursă şi incluşi în portofoliu fondului.

Domnul Ilie Cenan, preşedintele SAI "Globinvest", este de părere că nici una din componentele pieţei de capital româneşti, respectiv Bursa de Valori, Rasdaq, Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu, altele, nu este semnificativă ca şi capitalizare şi volum al tranzacţiilor pentru investitori. Domnia sa ne-a declarat: "Există foarte puţine societăţi listate la Bursa de Valori, investitorii aşteaptă companii noi din domeniul bancar, energetic, al telecomunicaţiilor. Mai mult, instrumentele financiare trebuie adecvate nevoilor investitorilor şi emitenţilor". Domnul Cenan consideră că fondurile de inves-tiţii sînt mult mai atractive faţă de dobînzile bancare. De exemplu, fondul Transilvania a avut un randament de la începutul anului de 7,37%, iar în ultimele 12 luni, acesta a fost de 21,2%. Un alt fond administrat de Glob-invest, respectiv fondul Napoca a înregistrat o creştere anualizată (dacă se ţine cont şi de acţiunile gratuite care revin fondului de la Banca Transilvania) de 27%. În afară de aceste fonduri, pentru diversificare plasamentelor, societatea de adminis-trare a investiţiilor a iniţiat un fond privat de investiţii "Fondul Privat Comercial" unde creşterea anualizată a fost de 20,4%.

În condiţiile în care media dobînzii bancare este în jur de 9 - 10%, plasamentele în fonduri de investiţii presupun un randament mai ridicat coroborat cu riscul investirii în astfel de plasament.

Preşedintele Globinvest consideră că economia românească este interesantă, atractivă şi în continuă expansiune. Piaţa de capital are nevoie însă de noi emitenţi pentru a-şi reveni din situaţia dată. În opinia domniei sale acesta lucru ar însemna un impuls pentru ca Bursa să devină un barometru al societăţii româneşti.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a inves-tiţiilor "Certinvest", ne-a declarat: "Fondurile de investiţii care au în portofoliu preponderent acţiuni, sînt recomandate celor care doresc să facă investiţii pe termen lung (peste 18 luni) şi investiţii constante, periodice". Prin urmare, domnia sa a adăugat că acest tip de fond se adresează persoanelor care înţeleg funcţionarea pieţei bursiere, au un orizont de timp lung şi îşi asumă un grad de risc ridicat. Pentru a diminua pierderile înregistrate prin plasamente exclusiv de acţiuni, domnia sa este de părere că investitorii au alternativa să aleagă un fond diversificat sau îşi pot orienta atenţia către instrumente cu venit fix (de exemplu, obligaţiuni).

Domeniul în care îşi desfăşoară fondurile activitatea este destul de mare pentru a evita posibilitatea situaţiilor critice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb