Fondurile de pensii au devenit prea mari pentru o bursă atât de mică

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2022

Pieter Bruegel cel Bătrân (1557) - Peştele mare înghite peştele mic

Pieter Bruegel cel Bătrân (1557) - Peştele mare înghite peştele mic

Deţinerile fondurilor Pilon II în companiile listate la bursa noastră au avut o creştere mai mult decât dublă, în ultimii patru ani

Mihai Bobocea, APAPR: "Dacă listările nu vor ţine pasul cu ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii, acestea vor fi forţate să privească tot mai mult spre pieţele externe"

Aurelian Dochia: "Nu văd cum poate să apară un reviriment, astfel încât bursa să ţină pasul cu sumele tot mai mari acumulate de fondurile de pensii"

Porţia deţinută de fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) creşte de la an la an, fenomen pe cale să se accelereze în condiţiile în care, unul dintre jaloanele de îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este mărirea contribuţiilor aferente pensiilor private.

În ultimii patru ani, deţinerile fondurilor Pilon II în capitalizarea companiilor listate în prima ligă a bursei noastre au avut o creştere mai mult decât dublă, de la 7,1% la finele lui 2017, la 16,3% în decembrie anul trecut, conform calculelor noastre realizate pe baza rapoartelor casei de brokeraj Prime Transaction şi ale BVB.

Fondurile de pensii au devenit prea mari pentru o bursă atât de mică

Participanţii pieţei sunt de părere că bursa noastră rămâne prea mică pentru sumele de bani în creştere pe care fondurile de pensii le primesc lunar, în condiţiile în care sunt puţine listări ale unor companii private mari, în timp ce statul este absent de mult timp de la astfel de exerciţii. Bursa are nevoie de noi emitenţi mari, în care să fie investiţi banii viitorilor pensionari.

Mihai Bobocea: "Mărimea fondurilor de pensii raportată la volumele zilnice ale BVB face ca orice ajustare de expunere din Pilonul II să fie extrem de dificilă"

Mihai Bobocea, purtator de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), ne-a transmis: "Menţinerea expunerii pe acţiuni, în contextul intrărilor constante de noi contribuţii - mai ales pe Pilonul II - presupune achiziţii constante de pachete de acţiuni, cu predilecţie la Bursa de la Bucureşti.

Întrucât fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung, vorbim mai degrabă de o acumulare durabilă, iar mărimea fondurilor de pensii raportată la volumele zilnice ale BVB face ca orice ajustare de expunere din Pilonul II să fie extrem de dificilă, descurajând tranzacţiile active".

Conform purtătorului de cuvânt al APAPR, soluţia pentru rezolvarea acestei situaţii este creşterea ritmului listărilor la bursă prin oferte publice realizate de companiile de stat profitabile, de fondurile de private equity care vor să iasa din companiile în care au investit sau de către companii deţinute de antreprenori români

"În acest context, merită remarcat faptul ca de cel puţin de cinci ani nu am mai văzut nou-veniţi în «arena» BVB din partea sectorului public. În măsura în care noile listări nu vor ţine pasul cu ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii, lichiditatea acţiunilor va continua să scadă, obligând fondurile de pensii private să se uite şi către alte clase de active şi chiar să le forţeze să privească din ce în ce mai mult spre pieţele externe".

La finele anului trecut, circa 7,7% din cele 22,6 miliarde de lei, la cât se ridica evaluarea tuturor deţinerilor de acţiuni ale celor şapte fonduri de pensii Pilon II, erau titluri ale companiilor listate în pieţe externe, conform calculelor noastre realizate pe baza rapoartelor fondurilor. Metropolitan Life nu avea investiţii în companii străine, în vreme ce aproape un sfert din portofoliul de acţiuni al fondului Aripi, administrat de Generali, era alcătuită din titluri ale unor companii listate în pieţe internaţionale.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Contribuţia la fondurile Pilon II va creşte la 4,75%, astfel încât fondurile vor avea şi mai mulţi bani pe care să-i investească"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, atrage atenţia asupra faptului că, în conformitate cu măsurile din PNRR, contribuţiile la pensiile private obligatorii vor creşte de la 3,75% cât sunt în prezent, la 4,75%, astfel încât fondurile vor avea şi mai mulţi bani pe care să-i investească. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobate recent de Guvern, măsura va fi implementată începând cu 1 ianuarie 2024.

"Este nevoie de noi listări ale unor companii mari. Probabil vom avea Hidroelectrica, care va fi cea mai mare companie de la bursa noastră la care fondurile de pensii vor cumpăra acţiuni. Există discuţii şi pentru Salrom (...). Sunt companii din portofoliul statului care ar putea fi listate", ne-a transmis brokerul de la Goldring.

La finele lunii trecute, acţionarii Hidroelectrica au aprobat listarea companiei prin vânzarea de acţiuni deţinute de FP. Fondul preferă o listare duală, cu cel puţin 50% din titluri vândute la BVB şi estimează o evaluare de peste 2,3 miliarde de euro pentru 15% din companie, ceea ce ar reprezenta de departea cea mai mare listare a unei companii româneşti.

Aurelian Dochia: "Nu am văzut un interes deosebit al marilor companii private din România de veni la bursă"

Analistul economic Aurelian Dochia spune că prezenţa fondurilor de pensii este unul dintre pilonii de dezvoltare ai bursei noastre, dar că sumele de care acestea dispun au început să nu mai poată fi absorbite de către piaţa din România.

"Fondurile de pensii Pilon II au ajuns la o dimensiune care începe să depăşească capacitatea pieţei româneşti de a oferi titluri corespunzătoare, iar aici nu este vorba doar despre piaţa acţiunilor ci şi despre cea a obligaţiunilor. Alternativa pe care o au este să investească pe alte pieţe europene mai mari. Până acum, din diverse motive, care ţin de reglementări dar şi pentru că au avut randamente foarte bune aici, fondurile s-au îndreptat către piaţa naţională. Fără îndoială că au ajutat foarte mult la dezvoltarea bursei româneşti - nu este numai cazul nostru. Dar acum, valoarea sumelor pe care trebuie să le investească nu mai poate să fie absorbită de piaţa românească", ne-a spus domnul Dochia.

Soluţia este listarea unor companii suficient de mari şi cu o situaţie bună, astfel încât să fie atractive pentru fondurile de pensii, afirmă analistul economic, dar care este sceptic privind şansele materializării unui astfel de scenariu.

"Hidroelectrica este probabil cea mai importantă şi cea mai aşteptată. Se vorbeşte despre o ofertă secundară a Fondului Proprietatea, dar s-ar putea ca la un moment dat să vândă şi statul o parte din acţiunile pe care le deţine. Mai sunt şi alte companii de stat, dar multe nu sunt într-o situaţie favorabilă pentru a atrage investitori prin bursă", spune Aurelian Dochia.

De asemenea, sunt şi companii private mari care ar putea să se listeze, a adăugat analistul economic.

"Însă, din păcate nu am văzut o dinamică accelerată, un interes deosebit al marilor companii private din România de veni la bursă. Dedeman de exemplu, deţinută de fraţii Pavăl, este o companie mare, Altex şi altele ... Dar nu cred că ei au nevoie să vină acum la bursă. Companiile apelează la mecanismele bursiere în primul rând pentru a-şi finanţa dezvoltarea, dar ei au excedent de capital, pe care încearcă să-l investească", ne-a spus analistul economic, care a conchis: "Nu văd cum ar putea să apară un asemenea reviriment, astfel încât bursa să reuşească să ţină pasul cu sumele tot mai mari care sunt acumulate la fondurile de pensii".

Anul trecut, Transport Trade Services, One United Properties şi Aquila au fost listate în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, după peste trei ani de secetă.

Notă

Rezultatele obţinute de noi privind deţinerile de acţiuni româneşti listate la BVB ale fondurilor Pilon II diferă puţin de cele ale Prime Transaction, dar diferenţele sunt neglijabile şi nu modifică în nicio formă ideea de bază a materialului.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Încă sunt multe companii cu PER și ROE bun la BVB, dar în câțiva ani posibil să plătim dublu ptr aceste companii pur și simplu din cauza freeflot.ului mic. Majoritatea acțiunilor vor fi la fonduri pe termen probabil fff lung.

    La Nuclearelectrica, Romgaz, Conpet, Transgaz sau Transel ectrica statul poate sa faca majorari de capital cu aport in numerar la care sa nu participe, dar in asa fel incat sa ramana majoritar. Cumpara fondurile de pensii, mai cumpara si retail si in companii intra bani care sa fie folositi pentru investitii. Creste free-floatul, mai creste lichidatea si companiile se dezvolta. Statul isi mentine controlul companiilor, pierde ceva dividende pe termen scurt, dar isi asigura o perpetuitate mai indelungata a fluxului de dividende. Pe termen lung e ceva win-win.

    1. Sa nu participe statul, dar atunci sa fie cu prima de emisiune, altfel iar vom zice ca statul e cel mai prost administrator de pe urma caruia totusi vrem sa ne umplem buzunarele

      Cu prima fara discutie, nu la valoarea nominala. Companiile trebuie sa stranga bani pentru investitii. Au nevoie. Si de investitii si de finantare. Poate nu se strange suficient pentru nevoile mare pe care le au, nu stiu, dar este o solutie complementara finantarii bancare la care vedem ca apleaza Romgaz si altele.

      Măririle de capital la companiile de stat cu emisiune de noi acțiuni ar fi o soluție, dar sa nu uitam că vorbim despre STAT! Nu.i interesează subiectul! Eu zic că, noi aici în România trebuie sa profitam acum ptr achiziții la toate companiile gen Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Compet, etc. In scurt timp posibil sa nu mai avem de unde lua așa ceva!

      Faptul că nu îi interesează subiectul este un eșec al conducerii bursei. Statul trebuie să vadă piata de capital ca mijloc de finanțare. Deocamdată a început să emită titluri de stat prin BVB. E un început dar trebuie mai mult.

      Daca oferta era mai bogata si nu doar la cele amintite,vesnic aceleasi, nu ar mai fi fost posibile tot felul de intelegeri ascunse,deal-uri ,,negociate” si multe alte lucruri(banii sunt ai celor care sunt obligati sa contribuie lunar la aceste fonduri) si totul ar fi aratat altfel...inclusiv parcursul actiunilor acestor societati

    este primul pas in investitii private externe , atentie ..NECONTROLABILE.

    De aici , rezultatul poate fi cel din SUA : pierderea banilor ( in 2009 parca , a u pierdut banii fonduri importante de pensii in SUA.  

    Exista un film : "Jaf cu stil " care pleaca d la asa ceva ...

    Il vom trai! 

    de ce ne trebuiesc fonduri private, la care suntem obligati sa participam iar ei iau comisione enorme fara sa faca nimic?!!

    era simplu, fiecare avea cont personal deschis la bvb/broker pe bvb unde cumparau indici cu comisioane rezonabile 0,1-0,2%, pentru cei fara cunostinte financiare,  

    pentru restu puteau sa tranzactioneze pe bvb fara numar cu comision de 0,2-0,4%. 

    astea sunt comisioane enorme dar de vorbim de bvb si hoti de la asf. 

    erau bani care nu puteau fi scosi din contul de tranzactionare, iar daca se scoteau plateau impozit pe profit. 

    asa era lichiditate, si oameni interesati de educare financiara, fiecare fiind responsabil pt pensia lui.

    fonduri private erau interesate sa atraga oameni care nu doreau sa se educe si asa era competitie intre fonduri si comisioane rezonabile,  

    1. eu as modifica prin lege in asa fel incat comisioanele de administrare sa se aplice la ROI (return of investment).... pe scurt, popular spus: nu produci, nu papi ! Acest lucru ar trebui (desigur) acompaniat cu o rafinare mai mare a pietei de capital locale (ex: largirea optiunilor de shortare pentru toate actiunile , poate mai putin AeRO ca alea sunt micute si sarmane, sau introducerea optiunii de a shorta titlurile de stat, eventual un etf short pe titluri de stat)... ce vreau sa zic: introducerea acestui tip de instrumente ar permite administratorilor de fonduri de pensii optiuni rafinate care sa le permita sa produca venit si in conditii de scadere a bursei.

      De ani de zile se vorbește de shortari și nimic.

    eu ma gandesc ca ar fi foarte ok ca Statul sa pregateasca o mare "salva de tun" , pregatind un pachet de 5-10-20 ipo-uri in cazul companiilor mari / medii care nu sunt inca listate (ex: hidro, cec, sarea, posta, etc...) si in cazul fiecarei companii sa fie listate pachete de 5-10-15% din total.

    as recomanda pentru aceasta miscare trim.4/2022 - trim.1/2023 ... ar fi o corelatie ok cu evolutia bursei care (probabil) isi va cunoaste podeaua de piata "bear" (structural descendenta) prin martie-aprilie 2023.  

    Aceasta "salva de tun" (cum o numesc eu) ar fi parghia prin care s-ar pune un mare motor puternic sub fundul BVB-ului.  

    p.s. In prezent sub teoria clasica Elliott ne aflam in valul 2 corectiv... e probabil ca maximul din Dec 2021 sa nu fie depasit (fapt ce va confirma ca ne aflam intr-o piata bear)...  

    p.p.s. Ca un fapt aparte (dar care merita sa fie luat in seama) ...nu uitati ca pietele ascendente care si-au atins un anume punct de maturitate (old bull) vor "corecta" printr-un "bear" care poate sa sape in pret (valoare) intr-un interval scurt de timp sau.... sa sape in "timp" (evolutie laterala in termeni de pret/valoare).... nu uitati acest mic amanunt, da? Mai ales ca in curand cand incepem sa ne dam cu saniuta o sa auziti 1001 trompete care vor urla prin presa ca "lumea se prabuseste" (fapt cu impact pe bursa in randurile celor mai slabi de inger).

    Nu uitati acest mic amanunt: corectarile exceselor sunt in pret sau in timp.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb