Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) nu vor avea o influenţă semnificativă asupra Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB) în 2007, însă vor contribui la creşterea pieţei pe termen lung, dacă sunt luate în considerare şi fondurile de pensii obligatorii, potrivit băncii Wood & Company, citată de NewsIn.
Salariul mediu din România a urcat doar până la 335 de euro în 2006, spune banca de investiţii cu sediul la Praga, iar potrivit estimărilor analiştilor din România, numărul total al clienţilor acestor fonduri va fi de cel mult 200.000 în primul an de funcţionare.
Pentru fondurile de pensii facultative, oamenii cu o vârstă mai mică de 52 de ani pot depune maxim 15% din salariile lor brute. O sumă de maximum 50% din aceste depozite poate fi investită la bursă, conform reglementărilor legislative în vigoare din domeniu, dar fondurile nu sunt obligate să investească parte din bani pe piaţa de capital din România, au mai spus reprezentanţii Wood & Company. Primele trei fonduri private de pensii voluntare din România, ING Clasic, administrat de ING Life Insurance, AZT Moderato, gestionat de Allianz-Ţiriac Pensii Private şi fondul My Pension al Aviva România, au primit deja aprobarea de a opera în data de 15 mai 2007. Potrivit CSSPP, un fond de pensii facultative nu poate fi declarat în stare de faliment. Dacă numărul de participanţi va scade sau se va menţine sub minimul legal de 100 participanţi, într-un interval de timp de trei luni, CSSPP va retrage autorizaţia acelui fond de pensii facultative.