Fondurile de Pensii, îngrijorate că ar putea fi "îngheţată" contribuţia către Pilonul II

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2015

APAPR: Guvernul vrea să ia 200 milioane euro din banii viitorilor pensionari

Dragu: Nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II de pensii

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de informaţiile apărute în mai multe surse importante mass-media, conform cărora contribuţia virată de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II al sistemului de pensii va fi "îngheţată" la nivelul actual de 5% pentru anul 2016, potrivit unui comunicat al Asociaţiei, care arată că această informaţie este cu atât mai gravă cu cât nivelul contribuţiei virate de la buget către fondurile de pensii administrate privat ar trebui să ajungă la 6% în 2016, conform Legii 411/2004.

"Îngheţarea" contribuţiei la 5% ar însemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private, transmite APAPR.

De la lansare şi până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%, potrivit APAPR. Ca urmare, Asociaţia consideră că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii private, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuţie de 6% pentru Pilonul II în 2016: "O păstrare a nivelului contribuţiei virate la Pilonul II la 5% ar însemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul României, bani mai puţini pentru milioane de viitori pensionari şi o lovitură dată mediului de afaceri din România, care aşteaptă predictibilitate şi protejarea investiţiilor. O astfel de măsură este cu atât mai greu de înţeles cu cât Guvernul prognozează pentru 2016 un an de creştere economică record, în care promite să mizeze pe investiţii, dezvoltare şi stabilitate.

Sperăm ca noul Guvern să îşi ţină promisiunea de a respecta climatul de legalitate din România, mai ales atunci când vorbim despre 6,5 milioane de viitori pensionari".

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, ieri, că nu a decis încă dacă va fi majorată cota aferentă Pilonului II de pensii la 5,5 la sută, aşa cum era prevăzut în varianta de buget pregătită de fostul guvern, reamintind, totodată, că în buget este inclusă creşterea pensiilor publice cu 5 la sută.

"Am inclus în bugetul de anul viitor creşterea pensiilor publice, Pilonul I practic, cu 5 la sută", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern.

Legat de majorarea cotei aferente Pilonului II de pensii, ministrul de Finanţe a spus că nu a luat o decizie legată de acest aspect.

"Pilonul II este o politică pentru diminuarea presiunii demografice care se exercită asupra pensiilor publice şi este o politică importantă în contextul politicii de pensii pe termen lung. În acest moment nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II, analizăm foarte multe opţiuni, în zilele următoare vom finaliza această analiză şi o vom face publică", a declarat Dragu.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este asociaţia profesională a operatorilor economici din sistemul de pensii private, cu o reprezentativitate de 100% în acest domeniu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Alta smecherie cu alta palarie exact ca si cu marea privatizare dupa anii "90.Au primit actiuni la sif-uri si peste 5.5 mil. nu stiu ca sunt actionari.Iar aici toti salariatii contribuie la pilonul II si in mare parte nu stiu ca detin unitati de fond.

    1. la data de 03.12.2015 suma totala depusa in cont= 1961.86 lei

      nr.unitati de fond= 123,1335  

      valoarea contului=2432,80 

      crestere 24% dupa 8 ani de cotizatie la pilonul II

      Hotie pe fata.Hotie.Hotie cu complicitatea statului.Nu uitati ca fondurile de pensii private sunt scutite de impozit pe profit. 

      Ce face ASF-ul nu vede jaful ce se face cu contributia angajatilor ce contribuie la pilonul II????

      Ingrijorate ca nu mai pot fura atat de mult.La beciul domnesc cu administratorii de fonduri de pensii (pilonul II).

    Fondurile de pensii private obligatorii din România au raportat cele mai mari randamente din rândul sistemelor administrate privat şi finanţate de stat din Europa, cu un câştig anual real de 5,56% în perioada 2008 -2014, potrivit unui raport al organizaţiei Better Finance din Bruxelles. Randamentul este ajustat cu rata inflaţiei şi cu comisioanele plătite de participanţi.

    anonim 1.1-1.3 mars! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb