Fondurile de pensii vor cumula peste un miliard de euro, la finele anului

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2010

Fondurile de pensii vor cumula peste un miliard de euro, la finele anului

Mircea Oancea: Nivelul contribuţiilor la fondurile private de pensii ar trebui crescut accelerat

Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private din ţara noastră (atât din Pilonul II cât şi din Pilonul III) va depăşi nivelul de un miliard de euro până la sfârşitul aces­tui an, a declarat, ieri, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), în cadrul unei conferinţe pe pensii private organizată de MediaXprimm. Domnia sa a adăugat că nivelul este încă redus comparativ cu alte ţări europene cu sisteme similare. În prezent, fondurile de pensii private obligatorii şi fondurile de pensii facultative au active de 4,2 miliarde lei (980 milioane euro).

La finele primelor nouă luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei.

"Nivelul activelor reprezintă încă foarte puţin comparativ cu statele din regiune. Raportat la numărul de participanţi în sistem, peste 5,2 milioane, activele reprezintă 800 de lei/cont participant, deci sub 200 de euro în medie", a mai spus domnia sa.

Domnul Oancea a precizat că, după cei doi ani şi jumătate de la implementarea sistemului de pensii private în ţara noastră, s-au efectuat deja peste 1.000 de plăţi aferente atât Pilonului II (pensii private obligatorii) cât şi pilonului III de pensii (pensii private facultative), în sumă de peste 1,4 milioane lei (342.000 euro). Acestea reprezintă plăţi determinate de decesele unor participanţi (unde pensiile au fost încasate de moştenitori) sau de pensionarea pe caz de invaliditate. Cu excepţia aces­tor cazuri, primele pensii plătite pe Pilonul II se vor face peste 20 ani.

Preşedintele CSSPP a mai spus că nivelul contribuţiilor la fondurile private de pensii ar trebui crescut accelerat, în condiţiile în care activele nete reprezintă numai 0,5% din PIB-ul României, în timp ce în Bulgaria reprezintă 4% din PIB, în Polonia 14%, în Slovacia 5%, iar în Ungaria 10% din PIB.

Nivelul contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii ar trebui să crească până la nivelul de 8% din venitul brut al participanţilor în 2016, comparativ cu nivelul de 6% prevăzut, în prezent, în lege, potrivit unui proiect de modificare a Legii 411 care va fi scos în dezbatere publică la începutul anului viitor, a anunţat Mircea Oancea.

Nivelul contribuţiei la pensiile din Pilonul II va fi sigur la nivelul de 3% în 2011, a spus domnul Oancea, iar potrivit proiectului acest nivel va creşte cu câte un punct procentual din 2012, faţă de 0,5 puncte procentuale, în prezent.

"Conform acordurilor internaţionale şi prevederilor acestui proiect, nivelul contribuţiei pe Pilonul II de pensii va fi sigur 3% în 2011. Pentru a se ajunge la nivelul de 8% în 2016, faţă de 6% cât este prevăzut, în prezent, în lege, propunem ca începând din 2012 nivelul contribuţiei să crească cu câte un punct procentual (n.r 4% în 2012) în fiecare an până în 2016 faţă de 0,5 puncte procentuale în acest moment", a spus Mircea Oancea.

Potrivit Legii 411/2008 privind sistemul de pensii private obligatorii, nivelul contribuţiilor virate spre administrare privată in Pilonul II (pensii private obligatorii) începe la 2%, în 2008, şi creşte cu jumătate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6%, în 2016.

Anul trecut, contribuţia virată către Pilonul II a fost îngheţată la 2%, în loc să crească la 2,5%, iar în acest an creşterea contribuţiei a fost la 2,5%, în loc de 3%.

"Majorarea nivelului de contribuţie pe Pilonul II ar fi un pas important pentru acoperirea deficitului public de pensii. Totuşi, dacă va fi adoptată, măsura ar presupune un deficit care va fi acoperit din venituri din privatizări sau emitere de titluri de stat care vor fi cumpărate chiar de fondurile de pensii", a spus preşedintele CSSPP.

Fondurile de pensii private obligatorii au avut un randament mediu anualizat de 15,87%, iar fondurile de pensii facultative 14,2%.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Pensiile Adminis­trate Privat din România, pentru tinerii din ziua de astăzi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, pensia de la stat nu va putea depăşi 10% din ultimul salariu, insuficientă pentru un trai "modern".

Fondurile de pensii private au achiziţionat 4,5% din totalul emisiunilor de titluri ale statului român

Fondurile de pensii private au achiziţionat până în prezent 4,5% din totalul emisiunilor de titluri ale statului român, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Domnia sa a precizat că fondurile de pensii private au achiziţionat certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, pe diverse scadenţe, în valoare totală de 2,107 miliarde lei, dintr-un total a emisiunilor de titluri de stat de 47,53 miliarde lei.

Fondurile de pensii private din ţara noastră au investit în titluri de stat ale statului român peste 65% din activele lor, care în prezent totalizează 980 milioane euro.

Sectorul bancar deţine peste 90% din titlurile de stat emise de statul român.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb