Formalităţile pentru plata accizelor la ţuică, îndeplinite de producători

F.A.
Companii #Agricultură / 19 ianuarie 2014

Formalităţile pentru plata accizelor la ţuică, îndeplinite de producători

Autorităţile îi vor obliga pe producătorii de ţuică şi rachiu să îndeplinească ei înşişi formalităţile pentru înregistrarea producţiei şi plata accizei, aceştia nemaifiind nevoiţi să pună sigiliu pe instalaţii, dar trebuind să informeze pe propria răspundere, relatează Mediafax.

În prezent, toate gospodăriile individuale care deţin instalaţii pentru producerea băuturilor spirtoase trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială şi, în mod obligatoriu, au un sigiliu aplicat pe instalaţii pe toată perioada de nefuncţionare. Când proprietarii intenţionează să producă ţuică şi rachiuri din recolta proprie, solicită în scris autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, iar în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcţionare a instalaţiei, autoritatea trebuie să resigileze alambicul şi, în funcţie de producţie, să calculeze acciza datorată.

Toate aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorităţii vamale să se deplaseze până la gospodăriile în cauză, pentru a pune ori a scoate sigiliul şi a îl informa pe proprietar de nivelul accizei datorate. Guvernul intenţionează să modifice actualul sistem, prin proceduri care le permit gospodarilor să anunţe pe propria răspundere cât au produs şi, în consecinţă, cât au de plătit ca accize.

Modificarea vine pe fondul restructurării autorităţilor fiscale, cu reducerea schemei de personal.

Astfel, va fi abrogată regula conform căreia instalaţiile de producţie deţinute de gospodăriile individuale înregistrate poartă obligatoriu sigiliile aplicate de autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de nefuncţionare. În acest context, proprietarul va fi obligat să anunţe singur, pe proprie răspundere, cantităţile de produse obţinute, în termen de trei zile de la finalizarea procesului de producţie.

De asemenea, când gospodarii vor vrea să producă ţuică şi rachiuri din recolta proprie, nu va mai fi nevoie desigilarea instalaţiei de către autoritatea vamală, ci proprietarii înşişi vor notifica în scris intenţia. Ei vor menţiona cantitatea şi tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de produs estimată. În acest caz, producătorii trebuie să deţină şi mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.

Totodată, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcţionare a instalaţiei de producţie de ţuică şi rachiuri, producătorul va fi obligat să solicite singur autorităţii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la finalizarea procesului de producţie, iar termenul de plată va fi până la data de 25 a lunii următoare.

Modificarea este justificată prin "flexibilizarea" sistemului de supraveghere fiscală în cazul gospodăriilor individuale care produc rachiuri din fructe.

Legea prevede că, pentru ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodării individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pe an cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro pe hectolitru alcool pur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb