Formidabila oportunitate pentru cumpărare

MAKE, Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 octombrie 2008

Formidabila oportunitate pentru cumpărare

(Interviu cu Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana - episodul II)

Criza se va clarifica în anul 2009

Reporter: V-aţi retras banii din bănci?

Ioan Cuzman: Rudele m-au întrebat dacă să scoată banii din bancă. Eu personal nu mi-am scos banii din bancă.

Reporter: Credeţi că există condiţii să mai scadă preţul acţiunilor SIF?

Ioan Cuzman: Nu este exclus să mai fluctueze. Însă, indiferent ce se va întâmpla, într-un termen mediu, nu există să nu-şi revină... Pentru că SIF-urile au fost concepute de nişte minţi americane care nu au fost tâmpite. Să presupunem că banca aia cea mai grozavă se duce, şi tot rămâne res­tul, care are valoare. Până la urmă, SIF-urile ar putea ajunge într-o situaţie critică numai dacă într-adevăr Româ­nia ar intra într-un colaps total. Atunci, cu Dumnezeu înainte! Intervenţiile noastre în străinătate sunt mici. Avem cumpărate acţiuni Erste. În rest, banii SIF-urilor sunt aici, în România. Avem şi o structură a dividendelor... Nu văd pericole majore la SIF-uri, în afară de anumite volatilităţi ale preţurilor... de asemenea, este posibil ca estimările noastre pentru performanţele de profit net să nu fie atinse. Avem această corecţie negativă care nu ştiu dacă este de 15 sau de 30 de milioane, ceea ce înseamnă în bani vechi destul de mult. Piaţa n-ar putea să-şi revină de aşa manieră, până la 31 decembrie, încât să nu mai fie cazul. Acum, suntem în grafic cu nivelul de profit net.

Reporter: Care este raportul dintre costurile adminis­trării şi veniturile SIF-urilor?

Ioan Cuzman: Costurile administrării scad, nu sunt în creştere. Ponderea depinde de cum privim aceste venituri, sunt mai mici de 2% faţă de activele gestionate. Noi ne raportam la active, nu la venituri. Pentru că venitul din dividende nu e chiar un venit strict. Nu avem o cifră de afaceri... Ponderea veniturilor din dividende faţă de veniturile din tranzacţiile de pe piaţa financiară şi, de capital şi monetară ajunge la cel mult 40%, deci restul sunt din tranzacţiile pe care le facem. Dacă anul trecut am avut 120 de milioane profit net, anul ăsta ne-am proiectat 104 milioane. Avem scenarii care vizează activitatea pe care o desfăşurăm în trimestrul al patrulea, dar s-ar putea să avem şi o anumită alterare din cauza căderilor la Bursă, ceea ce nu este vina noastră. Scenariul optimist ar fi să facem 104 milioane lei profit şi scenariul pesimist, să facem în jur de 70 milioane. Discutând în acest context, nu există un pericol că nu am avea sursa de a dezvolta în continuare societatea.

Dacă ne uităm pe activul net din 2006, a avut o tendinţă permanentă de creştere... Acum, activul net este corectat de aceste scăderi foarte drastice, care au fost în multe cazuri de 100%. Media căderilor pe bursele europene a fost de 30-40%, noi avem 60-70% pe un interval de timp scurt. De la 15 septembrie, până la 8 octombrie, SIF-urile au pierdut jumătate din puncte. A fost un lucru extraordinar.

Reporter: Aceste corecţii nu ar fi de fapt măsura componentei psihologice a pieţei dumneavoastră? Pentru că s-a spus că noi avem performanţe economice bune...

Ioan Cuzman: În mare parte, este vorba de o reacţie emoţională. La primele semnale ale crizei era necesară imediat o reuniune de urgenţă a cabinetului împreună cu Banca Naţională împreună cu eventualele agenţii, să vadă care este problema. Eu cred că toată lumea trebuie informată. Este o problemă a întregii ţări. Totul reverberează.

Reporter: Cum ar fi trebuit să se comporte Guvernul?

Ioan Cuzman: Sumele investite de SIF-uri ar fi trebuit să aibă nişte facilităţi. Suntem impozitaţi ca oricare alţii.

Iar România are nevoie de foarte mulţi bani pentru retehnologizare, ca să putem deveni cu adevărat competitivi. Aici este problema raportului de schimb între leu şi euro. Este vorba de un raport de productivitate socială a muncii. Sigur, sunt şi alţi factori psihologici care acţionează, dar, pe substanţa economică, ăsta e raportul. Problema este de creştere economică. Să ai o bază de impozitare cât mai mare, asta e problema, asta este cu adevărat o concepţie a unei economii liberale sau de piaţă.

Reporter: Scutirea de impozit pe sumele reinvestite este o idee bună...

Ioan Cuzman: În foarte multe state, fondurile de investiţii nu sunt impozitate. Mai ales acolo unde se investeşte, unde se dezvoltă tehnologic, este un lucru bun. Am mai avut de-a lungul timpului atacuri şi a trebuit să ne descurcăm singuri. Toată lumea a socotit că la SIF-uri sunt nişte bani şi că preşedinţii acţionează de capul lor. S-a dovedit că nu este chiar aşa. Eu în loc să lucrez pentru mine, lucrez pentru alţii. Nu vreau să spun că nu am avut satisfacţii profesionale...

Reporter: Ce se mai întâmplă cu proiectul de la Petroşani? Ne-aţi spus, în primăvară, că intenţionaţi să ridicaţi un hotel acolo...

Ioan Cuzman: Se face, am alocat banii. Şi facem şi unul de cinci stele la Oradea.

Reporter: Ce poziţie aţi luat pe piaţă în perioada asta?

Ioan Cuzman: Am cumpărat acţiuni ieftine. Avem un plan financiar, unde absolut orice mişcare pe care o facem în SIF se vede, din punct de vedere al profitului, al cash flow-ului, al bilanţului. Avem anumite sume pe care le avem la dispoziţie... Asta e ideea să ai bani în piaţă atunci când trebuie. Recunosc că a fost un moment bun când se putea cumpăra, şi am cumpărat serios.

Reporter: Aţi inhibat vânzările?

Ioan Cuzman: Sigur. A fost o oportunitate formidabilă.

Reporter: A fost nevoie de o schimbare a planului pe parcursul acestui an?

Ioan Cuzman: Planul nu este un instrument rigid, sigur avem ţintă de final, însă nu îl interpretăm rigid, ne pliem pe situaţie, e o tactică. Avem strategia noastră pe termen mediu şi lung dar avem şi tactica asta operaţională când avem o sumă de bani la dispoziţie şi îi investim unde există un potenţial de creştere.

Reporter: Există voci care evaluează că această criză va persista până la mijlocul anului 2010...

Ioan Cuzman: Eu cred că anul 2009 va clarifica... Există acele intervenţii despre care am discutat. Unele efecte ale crizei poate că vor fi şi mai departe de 2010, dacă discutăm de restrângerea consumului. Însă mai există nişte nori de ameninţare...

Eu sunt optimist şi cred că întotdeauna oamenii găsesc soluţii la probleme, şi sunt convins că şi aceastei crize i se va veni de hac. Toată problema este dacă s-a identificat foarte bine de unde a pornit, care sunt cauzele, factorii. Aici este absolut necesară intervenţia celor care au capacitate de investigare şi care au şi responsabilităţile legale în această privinţă. Poate în 2010, dar eu sper că 2009 se vor cerne toate efectele crizei actuale. Căderile cele mai mari s-au produs.

Reporter: Vă mulţumesc pentru optimism.

Ieri am publicat prima parte a interviului acordat ziarului "BURSA" de către Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana. Domnul Cuzman a afirmat în mod radical "Pieţele nu sunt libere", ceea ce a şi devenit titlul primului episod publicat ieri. În cuprinsul interviului, preşedintele SIF Banat-Crişana a opinat că, sub ameninţarea crizei financiare internaţionale, devine necesară o intervenţie a Guvernului pentru contracarare şi asigurarea echilibrelor.

În această a doua parte a interviului, publicată astăzi, Ioan Cuzman priveşte cu realism influenţele crizei asupra evoluţiei afacerilor SIF Banat-Crişana, recunoscând că profiturile ar putea fi afectate negativ, într-o măsură, dar că, în acest moment, performanţele SIF-ului se încadrează în ceea ce fusese plănuit iniţial.

SIF-urile ar putea ajunge într-o situaţie critică numai dacă într-adevăr România ar intra într-un colaps total. Atunci, cu Dumnezeu înainte!

Personal nu mi-am scos banii din bancă.

Este posibil ca estimările noastre pentru performanţele de profit net să nu fie atinse.

Scenariul optimist ar fi să facem 104 milioane lei profit şi scenariul pesimist, să facem în jur de 70 milioane.

Avem strategia noastră pe termen mediu şi lung dar avem şi tactica asta operaţională când avem o sumă de bani la dispoziţie şi îi investim unde există un potenţial de creştere.

Eu sunt optimist şi cred că întotdeauna oamenii găsesc soluţii la probleme, şi sunt convins că şi aceastei crize i se va veni de hac.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb