Forţele democratice siriene au lansat ofensiva de recucerire a bastionul de la Raqqa

Cristina Radu
Internaţional / 6 iunie 2017

Steagul Forţelor Democratice Siriene (Sursa foto: Wikipedia)

Steagul Forţelor Democratice Siriene (Sursa foto: Wikipedia)

Forţele democratice siriene (FDS) au lansat luni asaltul asupra Raqqa. Coaliţia condusă de SUA a declarat că ciocnirea va fi decisivă pentru conturarea califatului islamic, conform BBC.

Raqqa a fost încercuită din noiembrie, în timp ce forţele iraniene au îndepărtat forţele ISIS din Mosul. ISIS a ocupat Raqqa în 2014, aceasta devenind prima provincie siriană care a scăpat din mâinile rebelilor din războiul civil.

FDS dispune de 50.00 de luptători, 60% arabi şi 40% kurzi. Coaliţia a lansat forţe speciale care să antreneze luptătorii FSD pe teren. SUA a anunţat săptămâna trecută că a început să furnizeze arme membrilor miliţiei kurde, potrivit sursei.

Coaliţia a sporit numărul atacurilor aeriene în Raqqa în ultimele săptămâni, fapt ce a condus la o creştere a numărului de decese ale civililor. Aceasta crede că între 3000 şi 4000 de militanţi ISIS sunt ascunşi în Raqqa, conform BBC.

FDS care susţin că nu sunt aliate nici cu Preşedintele Bashar al-Assad, nici cu forţele care doresc să îl deturneze, au reuşit să îndepărteze forţele islamice din nordul Siriei.

Purtătorul de cuvânt al FDS, Talal Silo, a afirmat: ,,Astăzi declarăm începutul unei noi bătălii pentru eliberarea oraşului Raqqa, aşa-numita capitală a terorismului". Silo a adăugat că forţele atacau oraşul din nord, est şi vest şi le-a cerut civililor să se distanţeze de frontiere şi de poziţiile ISIS.

Grupul activist anti ISIS ,,Raqqa este sacrificată în tăcere" a declarat că luni seara au căzut rachete în Mishlab şi pe strada Qitar. Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a raportat faptul că asaltul a început în zori, fiind precedat de lovituri aeriene pe timpul nopţii. Grupul de monitorizare al Marii Britanii a afirmat că FDS au atacat cartierul Mishlab şi divizia militară numărul 17.

Grupul activist şi observatorul sirian au adăugat că cel puţin 17 civili au fost deja omorâţi. Naţiunile Unite au precizat că 100.000 de oameni au fost strămutaţi în timpul luptei de la Raqqa începând din luna aprilie.

Comandantul american Steve Townsend a declarat că coaliţia va încerca constant dezarmarea califatului islamic. Acesta a adăugat: ,,Este greu să convingi noi recruţi că ISIS reprezintă o cauză câştigătoare când ei tocmai au pierdut capitalele gemene din Iraq şi Siria. ISIS ameninţă toate naţiunile, nu numai Iraq şi Siria".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb