Forţele ruseşti au săpat tranşee şi au pus mine în jurul centralei nucleare Zaporojie

Forţele ruseşti au săpat tranşee şi au pus mine în jurul centralei nucleare Zaporojie

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 19 mai 2023

Forţele militare ruse au consolidat în ultimele săptămâni poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au declarat patru martori, în condiţiile în care în regiune este aşteptată o contraofensivă, informează news.ro.

Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala electrică şi de alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul le reprezintă pentru securitatea instalaţiei. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza temerilor pentru siguranţa lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar, la periferia căruia se află centrala, şi au fost amplasate mai multe mine. Camerele de supraveghere de la centrală sunt îndreptate spre nord, către un mare baraj, spre teritoriul controlat de Ucraina.

Ruşii au de câteva luni poziţii de tragere instalate pe acoperişurile unora dintre clădirile uzinei. Au fost ridicate plase pentru o posibilă descurajare a dronelor.

Compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom a declarat că orice posibilă acţiune militară din partea Ucrainei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii nucleare şi că echipamentele centralei sunt întreţinute corespunzător.

Unii experţi din industria nucleară s-au declarat alarmaţi şi au avertizat că orice deteriorare a centralei ar putea avea consecinţe grave pentru oameni, pentru zona înconjurătoare, pentru război şi pentru industria nucleară globală.

"Reactoarele nucleare nu au fost proiectate pentru zonele de război şi nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război", a declarat Nickolas Roth, director la think tank-ul Nuclear Threat Initiative.

Petro Kotin, şeful agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forţele ucrainene vor organiza un atac direct asupra sitului şi că ar putea, în schimb, să încerce să îi forţeze pe ruşi să se retragă prin tăierea liniilor de aprovizionare.

Dar există îngrijorare în comunitatea internaţională că centrala nucleară cu şase reactoare, cea mai mare din Europa, ar putea fi prinsă în mijlocul luptelor, mai ales că analiştii militari se aşteaptă ca Ucraina să încerce să împingă forţele ruseşti dincolo de regiunea Zaporojie.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU spune că prezenţa şi activitatea militară este în creştere în regiune, subliniind necesitatea de a acţiona urgent. Acesta avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrală.

Agenţia intenţionează să prezinte Consiliului de Securitate al ONU, în cursul acestei luni, un acord între Rusia şi Ucraina pentru protejarea instalaţiei, au declarat patru diplomaţi pentru Reuters.

În Japonia, unde, în urmă cu puţin peste un deceniu, un cutremur şi un tsunami au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima, provocând topirea reactoarelor, guvernul a declarat că urmăreşte îndeaproape situaţia de la Zaporojie. În aprilie, Japonia a contribuit cu 2 milioane de euro la bugetul organismului de supraveghere al ONU pentru a sprijini eforturile acestuia de a asigura siguranţa centralei de la Zaporojie.

Petro Kotin, de la Energoatom, a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa siguranţei centralei este că luptele ar putea tăia ultima linie electrică externă rămasă, necesară pentru răcirea reactoarelor centralei. Atunci când aceasta se întrerupe, doar generatoarele diesel de rezervă stau în calea unei fuziuni. "Dacă toate pompele se opresc, veţi avea între o oră şi jumătate şi trei zile şi ca să asistaţi la topire", a spus Kotin.

Generatoarele de rezervă au intrat deja în funcţiune de şase ori pentru perioade scurte de timp, atunci când curentul electric s-a oprit din cauza bombardamentelor, pe care Rusia şi Ucraina şi le-au reproşat reciproc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce nesimțire,

    trebuia sa pună flori ptr. banderisti 

    1. Rusnacii tai pot pune ce vor ei, a venit momentul s-o radă din zonă. Plecați acasă cu rezultatele referendumurilor. :))))

      Rusofobule, iar vorbeste din tine propaganda "CNN",

      mai diversifica si tu sursa de informatii, 

      si vei fi mai valoros ca individ (un om informat=un om mai bogat)

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb