"Fortis", odinioară cel mai mare grup de servicii financiare din Belgia, va primi 14,4 miliarde de euro (19,7 miliarde de dolari) din vânzarea de active către guvernele din Belgia şi Olanda, respectiv către "BNP Paribas" SA.
După vânzarea activităţilor sale din Olanda, a operaţiunilor bancare şi de asigurări din Belgia, "Fortis" va rămâne cu operaţiunile internaţionale de asigurări şi cu o participaţie de 66% în portofoliul structurat de credite, potivit anunţului făcut, ieri, de companie.
La data de 3 octombrie, guvernul olandez a cumpărat activele "Fortis" din Olanda, inclusiv cota deţinută de această societate la "ABN Amro Holding" NV, pe care a preluat-o anul trecut. În 5 octombrie, "BNP Paribas", cea mai mare bancă din Franţa, a decis să cumpere 75% din "Fortis Bank Belgium", de la guvern, în schimbul sumei de 8,25 miliarde de euro, în acţiuni. Astfel, statului belgian i-a revenit o cotă de 11,6% din BNP.
Noua companie va avea un capital de 8,8 miliarde de euro.
Ieri a fost reluată tranzacţionarea acţiunilor "Fortis", potrivit anunţului făcut de NYSE Euronext. Titlurile companiei au fost tranzacţionate pentru ultima oară la data de 3 octombrie, pe piaţa din Bruxelles. Un titlu "Fortis" depăşea, atunci, 5 euro, iar valoarea de piaţă a companiei era, la data mai sus amintită, de 12,8 miliarde de euro (17,5 miliarde de dolari).
ADR-urile "Fortis" au pierdut 56% la New York, fiind cotate la 2 dolari, după suspendarea tranzacţiilor la Bruxelles.
Ieri, imediat după reluarea tranzacţiilor cu acţiuni "Fortis", cursul acestora a scăzut cu 63%.
"Fortis" a convocat o adunare generală extraordinară a acţionarilor peste opt săptămâni. Compania nu va putea să-şi publice rezultatele financiare la data de 3 noiembrie, aşa cum stabilise anterior, deoarece şi-a modificat structura în urma naţionalizării.