"Fortis" - suspectată că şi-a înşelat acţionarii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2008

"Fortis" - suspectată că şi-a înşelat acţionarii

Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Olanda ar putea declanşa o anchetă

Grupul bancar belgian "Fortis", care şi-a înlăturat directorul executiv săptămâ­na trecută, ar putea fi anchetată de autoritatea olandeză de reglementare a pieţei de capital (AFM), întrucât managementul instituţiei este suspectat că i-a înşelat pe acţionari.

Purtătorul de cuvânt al AFM, Imre de Roo, a declarat că autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Olanda a urmărit situaţia de la "Fortis" înainte să primeas­că o scrisoare de la VEB din Haga, acţionar al băncii belgiene. La data de 13 iulie, VEB a solicitat autorităţii de reglementare a pieţei de capital să investigheze dacă "Fortis" şi directorul executiv Jean-Paul Votron i-au înşelat pe investitori.

La data de 11 iulie, în urma unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, consiliul de administraţie al "Fortis" l-a numit pe directorul executiv adjunct Herman Verwilst în locul lui Jean-Paul Votron. Acesta din urmă i-a nemulţumit pe inves­titori luna trecută, prin decizia sa de a renunţa la dividendul pe jumătate de an, res­pectiv de a vinde active pentru refacerea capitalului.

Votron se numără printre directorii executivi de instituţii financiare internaţionale care şi-au pierdut postul în perioada colapsului pieţei creditelor ipotecare subprime.

Purtătorul de cuvânt al "Fortis", Wilfried Remans, a anunţat că grupul bancar se întâlneşte cu reprezentanţii VEB la data de 17 iulie, dar nu are cunoştinţă despre o posibilă anchetă formală a AFM.

Analiştii arată că "Fortis" are deficienţe de capital şi ar trebui să recurgă la o majorare de 4 miliarde de euro (6,4 miliarde de dolari). Societatea, cu sedii în Amsterdam şu Bruxelles, îşi va face publice rezultatele financiare la data de 4 august.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Imre De Roo, în această săptămână nu va fi luată nicio decizie cu privire la inves­tigarea "Fortis".

Cotidianul olandez Het Finan­cieele Dagblad infor­mează, citând surse bancare neidentificate, că preşedintele "Fortis", Maurice Lippens, ar putea fi, de ase­menea, obligat să-şi părăsească funcţia. Reprezentanţii băncii au refuzat să facă vreun comentariu în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb