Forumul de la Davos, încheiat într-o notă de optimism moderat

V.B.
Internaţional / 26 ianuarie 2014

Forumul Economic Mondial de la Davos s-a încheiat, ieri, într-o notă de optimism moderat privind perspectivele economice globale din acest an, potrivit Financial Times.

În sesiunea de închidere, reprezentanţi ai băncilor centrale şi alţi lideri ai unor instituţii financiare şi de afaceri au recunoscut existenţa riscurilor din economiile emergente şi din pieţele financiare, dar şi-au exprimat încrederea că perspectivele sunt mai bune decât acum câţiva ani.

Guvernatorul băncii naţionale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, a spus: "Cred că putem fi de un optimism moderat în privinţa perspectivelor globale", adăugând că economia SUA va creşte, probabil, cu peste 3% în 2014 şi 2015.

Domnia sa a continuat: "Europa, în sfârşit, îşi revine. Japonia şi ea face progrese semnificative. Cât priveşte economiile emergente, ca India, China, Indonezia şi altele, ratele lor de creştere economică se vor menţine, probabil, la niveluri ridicate".

Larry Fink, directorul general al fondului de investiţii BlackRock, a fost mai prevăzător în declaraţiile despre evoluţia pieţei: "Experienţa dată de poziţia pieţei în ultima săptămână va fi elocventă pentru întregul an. Cred că vom fi într-o lume cu o mult mai mare volatilitate. Asta nu înseamnă că vom sfârşi într-o situaţie proastă... dar va fi ceva instabilitate".

Instabilitatea despre care vorbeşte Fink vine din aşteptările potrivit cărora preţurile de capital vor creşte continuu, iar economiile emergente prost gestionate ar putea da vina pe înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale din SUA (Fed), în condiţiile în care ele se aşteptau la circulaţia continuă a capitalului.

Vicepreşedintele comisiei pentru planificare din India, Montek Singh Ahluwalia, a spus că ţara sa nu are de ce să se teamă de astfel de măsuri ale Fed, în pofida dificultăţilor provocate, anul trecut, de această perspectivă. Ahluwalia a arătat că India este, în prezent, într-o poziţie mult mai bună, ce îi permite să reziste măsurilor Fed.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a subliniat că, în afară de redresarea pe care o aşteaptă în acest an, este îngrijorată de riscurile legate de necesitatea finalizării reformelor din sectorul financiar, considerate la fel de imprtante precum riscurile generate de încetarea măsurilor de stimulare ale Fed. Alt motiv de îngrijorare a domniei sale este riscul deflaţiei în zona euro.

Un astfel de optimism, chiar şi moderat, al liderilor economici, politici şi de afaceri nu a mai fost exprimat la un Forum de la Davos din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb