Bancherii de pe Wall Street prezenţi la Forumul Economic Mondial Davos sunt încrezători că noua administraţie a SUA, condusă de republicanul Donald Trump, va relaxa reglementările ce constrâng finanţatorii, chiar dacă va lăsa intactă legea Dodd-Frank, promulgată de Barack Obama în 2010 pentru modificarea legislaţiei sectorului financiar, informează Bloomberg.
Unii directori de bănci prezenţi la Davos au declarat că nu se aşteaptă ca Trump să renunţe la legea Dodd-Frank, dar cred că agenţiile federale vor relaxa normele şi vor sprijini eforturile bancherilor de a limita necesarul de capital şi lichidităţile pentru prevenirea unor viitoare crize.
Aceştia au spus că modificarea sau renunţarea la legea Dodd-Frank nu ar beneficia de sprijin în Senatul SUA. În schimb, ei sunt de părere că noua administraţie va modifica felul în care agenţiile de supraveghere aplică şi interpretează reglementările.
"Schimbarea legilor este mult mai dificilă decât cea a reglementărilor", a declarat Jamie Dimon, directorul general al "JPMorgan Chase & Co.", adăugând: "Autorităţile de reglementare pot modifica mult mai uşor regulile referitoare la conformitate, costuri, anumite reguli privind creditarea, cum să fie folosite lichidităţile şi capitalul. Aş vrea ca unele dintre acestea să fie analizate şi, poate, modificate puţin. Cred că ar fi bine pentru economie".
La rândul său, directorul "JPMorgan" pentru managementul activelor, Mary Callahan Erdoes, a afirmat: "Vor fi câţiva ani foarte buni. Va fi foarte bine pentru afacerile din Statele Unite, care ar trebui să se reflecte şi în restul lumii".
Totodată, directorul executiv al "Goldman Sachs Group" Inc., Lloyd Blankfein, a spus: "Dacă ne uităm la politicile la care s-a angajat Trump, vedem că acestea stimulează şi susţin piaţa".
• Theresa May: "Marea Britanie va fi un lider global al comerţului liber, după Brexit"
Premierul britanic Theresa May a afirmat ieri, la Davos, că Marea Britanie va fi o campioană a globalizării şi a comerţului liber după ieşirea din UE (Brexit), menţionând că vrea să apere un sistem internaţional bazat pe reguli.
"Marea Britanie va adopta un nou rol de lider, devenind cel mai solid şi puternic susţinător al afacerilor, libertăţii pieţelor şi al comerţului, peste tot în lume", a spus May, adăugând: "Cred cu tărie într-o ordine globală bazată pe reguli. Instituţiile înfiinţate la jumătatea secolului al XX-lea au stat la baza păcii şi prosperităţii de care lumea s-a bucurat de atunci. Istoria tragică a primei jumătăţi a secolului trecut ne reaminteşte de costurile absenţei unor astfel de instituţii".