Foşnetul banilor electronici în întuneric induce groaza în autorităţile Germaniei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 noiembrie 2022

Foşnetul banilor electronici în întuneric induce groaza în autorităţile Germaniei

"Accesul la numerar reprezintă un motiv special de îngrijorare pentru germani, care pun mare preţ pe securitatea şi anonimitatea pe care le oferă".(Reuters)

Călin Rechea

Autorităţile din Germania au intensificat pregătirile pentru transportul şi livrarea numerarului în condiţii de urgenţă, conform unei ştiri recente de la Reuters.

Scenariul luat în considerare se referă la căderea masivă a reţelei electrice, aşa-numitul blackout, pe fondul prelungirii războiului din Ucraina. În cazul unui astfel de eveniment, colapsul economiei poate fi evitat doar prin trecerea la plăţile în numerar.

Agenţia de ştiri arată că planul include, printre altele, emisiuni suplimentare de bancnote la nivelul Bundesbank, astfel încât să poată fi acoperită creşterea masivă a cererii de numerar. Se ia în considerare şi limitarea retragerilor de la bancomate sau din conturile curente.

Asigurarea distribuirii numerarului reprezintă una dintre priorităţi, iar aici este vorba despre coordonarea activităţii băncilor şi a firmelor autorizate pentru transportul valorilor. Unul dintre puncte slabe identificate a fost lipsa priorităţii autovehiculelor blindate la alimentare în staţiile de benzină.

Din păcate, nu se spune nimic despre eliminarea acestei verigi slabe prin trecerea la autovehicule blindate electrice sau alimentate cu hidrogen, care va fi disponibil pe scară largă prin electroliză.

"Accesul la numerar reprezintă un motiv special de îngrijorare pentru germani, care pun mare preţ pe securitatea şi anonimitatea pe care o oferă", scrie Reuters, care mai aminteşte că majoritatea plăţilor zilnice, circa 60%, sunt făcute cu numerar, conform unui studiu recent al băncii centrale.

Importanţa utilizării numerarului în Germania a fost subliniată şi într-un raport parlamentar din urmă cu un deceniu, după cum arată Reuters, unde se accentuează apariţia şi extinderea "nemulţumirilor" şi a "altercaţiilor agresive" în cazul în care cetăţenii nu vor avea acces la numerar în cazul unui blackout.

Un alt punct slab deosebit de important îl reprezintă transportul numerarului de la banca centrală către bănci şi bancomate. Directorul asociaţiei companiilor specializate în transporturile cu valoare ridicată a declarat pentru Reuters că "trebuie să abordăm preventiv scenariul realist al unui blackout" şi a subliniat că "este complet naiv să nu vorbim despre aşa ceva, mai ales într-o perioadă ca aceasta".

Autorităţile germane mai sunt îngrijorate şi de faptul că "băncile nu sunt pregătite complet pentru căderile masive de curent", considerat "un risc neprevăzut anterior".

Cu toate acestea, "băncile consideră că un blackout pe scară largă este improbabil". O astfel de atitudine poate fi înţeleasă doar dacă toţi angajaţii departamentelor de risc din cadrul băncilor au uitat complet ce înseamnă riscul şi s-au născut după criza financiară globală.

"Numerarul ar putea fi singura metodă oficială de plată în cazul unui blackout", a declarat Thomas Leitert, directorul companiei KomRe, care oferă consultanţă administraţiilor locale din Germania pentru "blackout sau alte catastrofe", deoarece "doar astfel se pot plăti lumânările".

Nu doar Germania este preocupată de importanţa numerarului în cazul căderii pe scară largă a sistemelor de plăţi electronice. Publicaţia online Euractiv a preluat recent un apel al Băncii Finlandei, în care se cere populaţiei să-şi facă rezerve de numerar acasă, astfel încât să poată face faţă unor întreruperi ale sistemelor electronice de plăţi.

Într-un interviu televizat, directorul Departamentului de Plăţi din cadrul băncii centrale a Finlandei a precizat că "nu doreşte să construiască scenarii catastrofice", însă "a venit momentul pregătirilor pentru situaţia în care cineva ar putea perturba societatea finlandeză şi infrastructura ei, inclusiv sistemele de plăţi". Apelul a venit după publicarea unui sondaj al băncii centrale, conform căruia doar 7% din populaţie mai utilizează numerar pentru efectuarea plăţilor.

Banca Finlandei nu s-a rezumat doar la apeluri către populaţie, ci a lansat şi o propunere legislativă, care să permită asigurarea unui "nivel suficient al serviciilor pentru plăţile cu numerar", conform unui comunicat de presă al instituţiei din 4 martie 2022.

"Propunerea urmăreşte crearea unui cadru legal de asigurare a disponibilităţii numerarului, de acceptare a numerarului ca instrument de plată şi de asigurarea posibilităţii de a constitui depozite în numerar", se arată în comunicatul de presă, unde se mai subliniază că "numerarul este o importantă metodă de plată din punct de vedere al gradului de pregătire pentru situaţii de criză".

Nu în ultimul rând, trebuie amintit că numerarul reprezintă o barieră masivă în faţa tendinţelor totalitare ale autorităţilor care promovează aşa-numitele monede digitale, un instrument de control extraordinar asupra societăţii şi o gravă ameninţare la adresa drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Din fericire, pentru acceptarea şi funcţionarea unei astfel de "monede", este nevoie de asigurarea alimentării neîntrerupte cu electricitate timp de 25 de ore pe zi, 10 zile pe săptămână şi 466 de zile pe an, iar astfel de "performanţe" sunt imposibile într-o societate condusă de idioţi care ignoră legile fizicii şi cred că energia solară şi eoliană pot susţine ce a mai rămas din civilizaţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa inteleg ca ultimul text este inclus ca verificare cititor?

    bancile entrale si numerarul in circulatie saj necirculaie: 

    cand vor sa spele datoriile generate in sistem de catre gov si terti se genereaza periodic “frica de lichiditati” in circulatie. 

    De ce atata agitatie? 

    Liciditatea / cashul in circulatie ajuta / atenueaza la posibila prabusire a firmelor mici ce su datorii pentru capital de lucru sau pentru investitii imo. 

    Firmele mici sustin pe glob peste 60% din locurile de munca; urmat de guverne si companii. 

    Guvernele lumii au mere o tactica cand doresc casul in circulatie si cand nu il doresc ca procent din formare datorie si plata datorie. 

    De exemplu can “euro nou aparut” guvernele si bancile centrale vroiau mai mult credit in piata si mai putin cash (o arata ciclul dobanzilor la depozite unde nefavorabile inseamna ca multiplicarea cashului din dobanzi era mai mica in comparatie cu multiplicarea notelor de credit in sistem). 

    Cand sistemul are periodic distrugeri in bule datorii - atunci se doreste imjectare directa de cash in circulatie. 

    Se va observa periodic tactica in Margin Debt to GDP cand plesneste sar asimetric preturi si costuri ce sunt pe urma spalate de cash mai mult in circulatie ce ajunge iar pe balantele bancilor si pe urma in bonduri gov; unde cu lag populatia a platit cv datorii ca pe urma sa nu mai aibei iar bani in buzunar si sa ramana cu costuri noi elevate. Aici intervine gov cu lag si revarsa lichiditatea in piata umfland randamentele reale prin inflatie si pornind art ciclu de creditare speculatie dupa constatarea treminarii deflatiei (terminarii ciclului de plata datorie ca procent din pib cu masa monetara nou creata si circulata). 

    s c cret 

    nu au grupuri electrogene?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb