Siria riscă să se transforme în a doua Somalia, din cauza războiului civil ce durează de peste trei ani, a avertizat sâmbătă, într-un interviu pentru Der Spiegel, Lakhdar Brahimi, fostul mediator al ONU pentru ţara din Orientul Mijlociu, adăugând că există pericolul "exploziei întregii regiuni" dacă nu va fi găsită o soluţie.
Siria "va deveni a doua Somalie. Nu va fi divizată, aşa cum mulţi au prezis. Va deveni un stat eşuat, plin de tirani războinici", a avertizat Brahimi.
Diplomatul a precizat că "există un risc serios ca "întreaga regiune să explodeze", dacă nu există "un efort real şi susţinut, pentru găsirea unei soluţii politice".
"Conflictul nu va rămâne în Siria. Se va împrăştia în întreaga regiune. Deja destabilizează Libanul, unde se găsesc 1,5 milioane de refugiaţi sirieni, o treime din populaţia Libanului", a amintit fostul oficial al Naţiunilor Unite.
Domnia sa a mai punctat că Statul Islamic al Irakului şi al Levantului (SIIL), cea mai extremistă şi brutală facţiune a opoziţiei la adresa preşedintelui Bashar al-Assad, grupare care urmăreşte să întemeieze un stat islamic militant, este deja activă atât în Siria, cât şi în Irak, iar Iordania şi Turcia i se opun cu greu. Citând un înalt oficial de la Bagdad, Lakhdar Brahimi a afirmat că SIIL a întreprins o sută de operaţiuni în Siria şi o mie în Irak în doar trei luni.
Nu în ultimul rând, diplomatul a amintit de sutele de cetăţeni vest-europeni care s-au alăturat SIIL: 320 de germani, între 500 şi 600 de francezi şi aproape tot atâţia britanici.
"Sunt câteva mii de non-sirieni. Dumnezeule! Aceştia sunt conaţionalii dumneavoastră, care se antrenează în Siria şi fac parte din SIIL, organizaţie ce consideră că trebuie să construiască un stat islamic în toată lumea, începând cu Berlin. Aceasta este o ameninţare pentru dumneavoastră, nu-i aşa?" a mai declarat Brahimi pentru Der Spiegel.
Lakhdar Brahimi a demisionat luna trecută din funcţia de mediator al Organizaţiei Naţiunilor Unite, după mai puţin de doi ani de eforturi, fără succes, de a pune capăt conflictului sirian.
Pe 15 februarie, diplomatul a cerut scuze poporului sirian pentru lipsa progresului la negocierile de pace din Geneva (Conferinţa Geneva II - 10-15 februarie), în urma cărora s-a stabilit că taberele beligerante trebuie să se întâlnească din nou, pentru al treilea tur de discuţii, potrivit Reuters. Prima astfel de conferinţă, Geneva I, a avut loc pe 30 iunie 2012.
"Îmi cer scuze că aceste două runde nu s-au soldat cu prea mult", a declarat Brahimi, adăugând că guvernul de la Damasc a refuzat sugestia domniei sale, ca, la următoarea rundă de negocieri, cele două părţi să abordeze problema combaterii terorismului în prima zi de discuţii, iar a doua zi să fie dezbătut organismul de conducere în perioada de tranziţie.
Diplomatul a mai arătat că acordul privind evacuarea civililor din oraşul Homs, aflat sub asediu, le-a dat speranţe principalelor două tabere beligerante, speranţe ce nu fuseseră exprimate la conferinţele din Geneva.