Autorităţile din Moldova au la dispoziţie, maximum 6-8 săptămâni ca să poată preveni intrarea în incapacitate de plată a obligaţiilor interne, conform afirmaţiilor fostului ministru de finanţe din Moldova, Veaceslav Negruţă, care atrage atenţia că pericolul se menţine în economia ţării din cauza "aventurismului politic în procesul de aprobare a bugetelor instabile, în ultima perioadă".
Ex-ministrul a menţionat că plăţile externe nu vor fi întrerupte, în acest caz riscurile fiind mai mici.
Negruţă propune patru soluţii pentru actuala criză financiară din Moldova: un plan real anticriză, relansarea colaborării cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), rectificarea urgentă a bugetului naţional şi amânarea activării garanţiei eliberate de Guvern faţă de Banca Naţională) pentru salvarea unor bănci din ţară.
"Timpul este scurt. Mai sunt 6-8 săptămâni în care poate fi prevenit colapsul intern, mai întâi în sectorul public, apoi în cel privat", a spus Negruţă.
Amintim că FMI şi Banca Mondială şi-au stopat proiectele de finanţare a Republicii Moldova, iar UE ar putea întrerupe finanţarea reformei justiţiei, din cauza neonorării angajamentelor. FMI a condiţionat, în urmă cu aproximativ o lună, reluarea creditării Moldovei, prin lichidarea celor trei bănci ("Banca de Economii", "Banca Socială" şi "Unibank") implicate în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării. Dar, Consiliul alianţei minoritare de guvernare de la Chişinău (PLDM-PDM) a decis exact contrariul - să iniţieze procedura de naţionalizare a "Băncii de Economii". Premierul Chiril Gaburici a încercat să se opună, dar peste câteva zile şi-a anunţat demisia, iar în consecinţă FMI a suspendat negocierile cu Moldova.