Foşti directori ai Mentchim, trimişi în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 2 milioane de euro

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 20 august 2008

Procurorii anticorupţie Piteşti au trimis în judecată şase persoane pentru un prejudiciu de peste 1,8 milioane euro produs la Mentchim SA Râmnicu Vâlcea, societate la care statul este acţionar prin intermediul Oltchim Râmnicu Vâlcea, se arată într-un comunicat al DNA.

Valentina Crânguş, fost director economic în cadrul Mentchim, a fost acuzată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul, şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, Georgiana Budea, fost director comercial al societăţii, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

DNA i-a trimis în judecată şi pe Ion Mihai, administrator de fapt şi director general la Gen Fero Chim SRL Bucureşti, acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, şi pe Ionel Iliuţă Aldescu, administrator al aceleiaşi firme, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Un alt administrator de firmă, Ion Buştean, de la Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin, este acuzat, prin rechizitoriu, de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine.

Trimis în judecată este şi Drăghici Presură, fost contabil şef în cadrul Mentchim, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi de fals la legea contabilităţii.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de Vasile Şerbulescu, fost director general al Mentchim, deoarece în cursul urmăririi penale a intervenit decesul acestuia.

Potrivit comunicatului DNA, Mentchim Râmnicu Vâlcea s-a constituit în cursul anului 2005, în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a Oltchim SA Rm.Vâlcea, iar peste 90 % din activităţi le derula cu această societate de la care şi primea peste 90 % din fondurile băneşti.

Astfel, afirmă procurorii, în perioada 30 iulie 2005 - 9 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii Gen Fero Chim SRL Bucureşti şi cu Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin. Concret, societatea Mentchim Rm.Vâlcea a încheiat cu societăţile sus menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu şi a făcut plăţi către aceste societăţi, în baza unor documente fiscale falsificate, anulate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă.

Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregis-trate în evidenţele contabile ale niciuneia din societăţi, sus- ţine DNA.

Potrivit procurorilor, în ce priveşte unul din contractele încheiate cu Gen Fero Chim SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, după care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor.

În ce priveşte marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii Mentchim, nu exis-tau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare, se mai arată în comunicat.

În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb