Asumarea răspunderii pe legea despăgubirii foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist a stârnit numerose reacţii nefavorabile care reclamă existenţa unor jocuri de culise între coaliţia de guvernare şi UMDR.
Marius Murgu, reprezentant al mai multor Asociaţii de foşti proprietari, condamnă acţiunile celor de la UDMR prin amendamentele pe care le-au adus legii retrocedărilor şi care, potrivit domniei sale, nu au făcut altceva decât să se asigure că vor participa la "marea împărţire" a imobilelor şi terenurilor care fac obiectul despăgubirilor.
Potrivit domniei sale, miza amendamentului propus de UDMR (n.r. includerea unui reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Secretariatul General al Guvernului în comisia naţională care va evalua deciziile de compensare) o reprezintă terenurile şi imobilele pe care samsarii unguri şi le doresc de foarte mult timp.
"UDMR a făcut un joc duplicitar, aşteptând până în ultima clipă să decidă dacă vor susţine moţiunea de cenzură (n.r. anunţată de PDL). Cum li s-a dat voie să facă parte din comisia naţională pentru compensare, cum au şi respins coalizarea cu PDL şi Forţa Civică. Când domnul Kelemen Hunor a declarat că noua lege a retrocedărilor nu neagă drepturile foştilor proprietari, acesta probabil se referea la faptul că, prin noua lege, nu sunt afectate interesele samsarilor maghiari care au în vizor imobile critice precum muzee sau şcoli", a mai adăugat Marius Murgu.
Un alt amendament solicitat de UDMR şi agreat de Guvern este cel al suspendării emiterii titlurilor de proprietate până la întocmirea unei situaţii centralizatoare la nivel local privind terenurile publice sau private care pot face obiectul retrocedărilor.
Printre membrii UDMR care au lucrat la clarificarea legii restituirii imobilelor sau terenurilor preluate abuziv de regimul comunist, îl găsim şi pe deputatul Marko Attila, acesta fiind una dintre persoanele căreia premierul i-a mulţumit, ieri, pentru observaţii şi amendamente.
Deputatul UDMR Marko Attila a fost trimis în judecată, în decembrie 2010, împreună cu Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Fost secretar de stat, Marko Attila a aprobat restituirea Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, evaluat la 1.300.000 de euro. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, cu posibilitate de recurs, conform surselor din presă.
• Reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari reclamă existenţa unor nereguli
Reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Piteşti ne-au relatat, ieri, că, aproximativ 50 de membri din toată ţara au încercat să participe la şedinţele Guvernului pe legea retrocedărilor, însă le-a fost interzis accesul, motivându-se că nu şi-au anunţat participarea cu 24 de ore înainte.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, miercuri, în Parlament, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.