Fostul director de la Navrom solicită daune morale de un milion de euro, precum şi despăgubiri materiale

Dan Nedelcu, Constanţa
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2006

Ghiocel Manea a fost arestat şi trimis în judecată sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu, după care a fost achitat

La timpul respectiv el a fost prins la mijloc, între "focurile" taberelor care se înfruntau pentru devalizarea patrimoniului companiei

Pe rolul Tribunalului Constanţa se află acţiunea intentată de fostul manager al CNM "Navrom" SA, Ghiocel Ion Manea, împotriva statului român, prin Ministerul Finanţelor, prin care acesta solicită achitarea sumelor de 222.654 RON şi 30.700 dolari, reprezentând despăgubiri materiale şi un milion de euro, reprezentând daune morale. De asemenea, reclamantul mai solicită ca prin hotărârea ce va fi pronunţată, perioada 19.08,1998 - 1.03.2000 să fie considerată vechime în muncă.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Manea Ion Ghiocel, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu. Împotriva lui au fost dispuse măsuri preventive, respectiv a fost reţinut şi apoi arestat în perioada 19 august -23 decembrie 1998. Printr-o sentinţă a Tribunalului Constanţa din 4.04.2002, Ghiocel Ion Manea a fost găsit vinovat şi condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare. Ulterior, în apel, magistraţii au dispus achitarea lui, decizie menţinută şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au respins la data de 28 octombrie 2004 recursul formulat de procurori.

Alături de Ghiocel Manea au mai fost trimişi în judecată Octavian Gabur - fostul director economic al "Navrom" SA şi Mircea Ion Mihail - proprietarul firmei de shipping "Self Invest Maritime". Fosta conducere a CNM "Navrom" a fost acuzată de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu întrucât, în perioada septembrie-decembrie 1995, ar fi dispus ca suma de 1,4 milioane dolari, obţinută printr-un credit acordat de "Bancorex", să fie folosită în alt scop decât cel declarat băncii. Totodată, cei doi ar fi garantat cu patrimoniul companiei, achiziţionarea a şapte nave, în valoare de 6,4 milioane dolari, de către firma "Self Invest Maritime", de la "Uzin Export" Bucureşti. La rândul său Mircea Ion Mihail a fost judecat pentru înşelăciune, fals şi uz de fals, întrucât la încheierea contractului de creditare ar fi falsificat cinci facturi reprezentând cheltuielile pentru nava "Săbăreni". Încă de la prima audiere în instanţă, Manea Ion Ghiocel s-a declarat nevinovat.

210.000 lei noi şi 30.700 dolari despăgubiri materiale

Ghiocel Manea, susţine că despăgubirile materiale solicitate vizează veniturile salariale de care a fost lipsit, cu indexările aferente, cheltuielile efectuate de familie pentru alimente în regim special (cauzate de starea precară a sănătatii), medicamente, îmbrăcăminte şi lenjerie primite la locul de detenţie, cheltuielile efectuate de familie pentru întreţinerea locuinţei şi a celor doi copii, onorariile plătite către avocatul ales pentru toate fazele procesului penal, plata expertizelor contabile şi tehnice-maritime. El susţine, în întâmpinarea sa, că în momentul în care îndeplinea funcţia de manager în cadrul CNM "Navrom" Constanţa avea un salariu brut de 3.400 dolari şi că din cauza anchetei penale şi pierderii credibilităţii a fost nevoit să demisioneze. Ulterior a ocupat funcţia de şef serviciu "Navlosiri" în cadrul aceleaşi companii, dar urmare a arestării sale preventive, a pierdut şi acest post şi a rămas fără nici un loc de muncă o lungă perioadă de timp. Adică până în data de 1.03.2000, când Ghiocel Manea a fost angajat la "Agroexport" cu un salariu brut de 1.040 lei, care a crescut apoi până la 775 euro, odată cu ocuparea postului de director general. Ca atare reclamantul consideră că prejudiciul suferit în această situaţie se ridică la 210.154 lei. La toate acestea el adaugă şi cheltuielile de întreţinere efectuate de familie în perioada de detenţie. În acţiunea intentată statului, Ghiocel Manea mai precizează că în timpul arestării a con-tractat afecţiuni de care nu suferea anterior, probate de actele me-dicale, şi a avut nevoie de un regim special şi tratament medical. Aceste cheltuieli sunt estimate la valoarea de 30.700 dolari.

Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Constanţa, un nou termen de judecată fiind stabilit pentru data de 28 septembrie, dată până la care, acestuia i se va ataşa dosarul penal închis cu soluţia definitivă şi irevocabilă de achitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb