Fostul director FBI Robert Mueller, numit procuror special în ancheta Trump-Rusia

Andrei Stan
Internaţional / 18 mai 2017

Robert Mueller (Sursa foto: Wikipedia)

Robert Mueller (Sursa foto: Wikipedia)

Departamentul de Justiţie l-a numit miercuri noapte pe fostul director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) Robert Mueller drept procuror special pentru a conduce investigaţia federală cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale, precum şi la posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei, relatează CNN.

Decizia de numire a unui procuror special în această investigaţie a revenit adjunctului Procurorului-General, Rod Rosenstein, având în vedere că Jeff Sessions s-a recuzat în urmă cu mai multe luni din orice investigaţie cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale, tocmai pentru că a ocupat o poziţie importantă în campania lui Trump.

Mueller este autorizat ca procuror special "să aducă în faţa justiţiei infracţiuni federale, care ar putea să decurgă din investigarea faptelor", se arată în scrisoarea de numire semnată de Rosenstein, potrivit News.ro.

De asemenea, numirea acestuia în poziţia de procuror special are ca scop diminuarea criticilor dure care au vizat administraţia Trump după demiterea surprinzătoare a directorului Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, chiar atunci când exista o intensificare a anchetei cu privire la legăturile dintre asociaţii campaniei republicane şi Rusia.

Preşedintele Trump a reacţionat după numirea procurorului special, susţinând că acesta va confirma că nu a existat "nicio înţelegere secretă" între campania sa şi Rusia.

Liderul de la Casa Albă a transmis, într-un comunicat de presă: "Aşa cum a spus în repetate rânduri, o investigaţie exhaustivă va confirma ceea ce ştim deja - că nu a existat nicio înţelegere secretă între campania mea şi orice entitate străină. Abia aştept închiderea cât mai rapidă a acestei probleme. Nu mă voi opri niciodată din a mă lupta pentru oameni şi pentru problemele care contează cel mai mult pentru viitorul ţării noastre".

Mueller a anunţat că acceptă responsabilitatea şi îşi va duce la capăt obligaţie în măsura abilităţilor sale.

Departamentul de Justiţie a păstrat secretă numirea unui procuror special în ancheta cu privire la implicarea Rusiei, iar reprezentanţii Casei Albe au primit un avertisment în acest sens cu doar o oră înainte de publicarea informaţiei în Statele Unite.

Cu scurt timp înainte de publicarea scrisorii de numire, un oficial al departamentului de Justiţie a luat legătura cu preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, pentru a-l informa cu privire la numirea unui procuror special în investigaţia cu privire la Rusia.

Casa Albă s-a opus până în acest moment numirii unui procuror special pentru investigaţia cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, precum şi la posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Moscovei.

Noi apeluri pentru numirea unui procuror special au apărut după ce jurnaliştii The Washington Post au publicat extrase dintr-un raport redactat în luna februarie de James Comey, în care directorul demis al FBI susţine că a fost rugat personal şi direct de către Donald Trump să renunţe la investigaţia care-l viza pe fostul consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn, acuzat de contacte suspecte cu Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb