România riscă infringementul din cauza neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului şi, implicit, netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de către persoanele fizice, atenţionează fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, într-un mesaj postat, astăzi, pe propria pagină de Facebook.
"În lunile noiembrie şi decembrie 2017 am dezbătut public un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea FNGPT (Fondul Naţional de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice) care trebuia să funcţioneze în subordinea FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, n.r.). Vreau să mulţumesc colegilor din Ministerul Turismului şi a celor de la FNGCIMM pentru profesionalismul şi implicarea realizării acestui Fond prin care se urmărea garantarea tuturor pachetelor de servicii turistice achiziţionate de toţi cetăţenii României dar, din păcate, acest FNGPT nu se va mai realiza. De ce nu se va mai realiza? La această întrebare trebuie să ne răspundă Darius Vâlcov şi Bogdan Trif - ministrul Turismului. Totodată, trebuie să menţionez că nici până în acest moment, Directiva Europeană 2302/2015 (noua legislaţie europeană care garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice) nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Este obligatoriu ca această directivă să intre în vigoare de la 1 iulie 2018 (peste 8 zile), în toate statele UE, lucru care este aproape imposibil să se întâmple în România şi incompetenţii acestui guvern care trebuiau să se ocupe de această problema (Andruşcă Dănuţ - Ministrul Economiei, şi Trif Bogdan - Ministrul Turismului) vor duce România în infringement datorită neimplementării legislaţiei europene în domeniul turismului", scrie Dobre.
Duminică, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat, într-un comunicat de presă, că oferă asistenţă juridică turiştilor afectaţi de insolvenţa anunţată recent de agenţia Terra Tourism.
În acelaşi timp, ANAT a criticat modul în care Ministerul Turismului a tratat propunerile specialiştilor din turism referitoare la modificările legislative care să asigure o garantare a sumelor plătite de către turişti în cazul intrării în insolvenţă a agenţiei de turism.
"Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a luat la cunoştinţă de pe pagina de internet a agenţiei de turism Terra Tourism, prin anunţul publicat vineri, 22 iunie 2018, că agenţia membră ANAT va declanşa procedura de insolvenţă. Ulterior, agenţia Terra Turism a închis orice canal de comunicare. Deşi numărul turiştilor afectaţi de intrarea în insolvenţă a Terra Tourism este limitat, situaţia este regretabilă. Pentru recuperarea sumelor datorate de către Terra Tourism, turiştii se pot adresa asiguratorului agenţiei (poliţa de insolvabilitate seria BN Nr 000000764 încheiată la City Insurance SA), urmând a fi despăgubiţi în limita sumei de 50.000 de dolari, valoarea totală a poliţei de asigurare. Reprezentanţii juridici ai ANAT sunt la dispoziţia turiştilor pentru a le oferi consultanţă în demersurile privind înscrierea la masa credală. În ultimii doi ani, ANAT a înaintat mai multe propuneri către Ministerul Turismului pentru modificări legislative care să asigure o garantare a sumelor plătite de către turişti în cazul intrării în insolvenţă a agenţiei de turism, dar nu s-a ajuns la un consens", se menţionează în comunicatul citat.