Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit după împuşcare

G.D.
Internaţional / 8 iulie 2022

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit după împuşcare

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit după ce a fost împuşcat astăzi, potrivit unor surse apropiate acestuia, relatează Nikkei Asia.

Asasinarea lui la vârsta de 67 de ani nu a fost încă anunţată oficial. Abe a fost împuşcat în jurul orei 11:30 în timp ce ţinea un discurs în stradă în oraşul de vest Nara, înaintea alegerilor pentru camera superioară de duminică.

El a fost transportat de urgenţă la un spital din Nara cu elicopterul, dar se pare că nu a putut fi salvat. Potrivit Agenţiei de Management al Incendiilor şi Dezastrelor, Abe avea o rană împuşcată şi sângera de la gât pe partea dreaptă, precum şi sângerare subcutanată în pieptul stâng.

Chiar înainte de ora 3 p.m., premierul Fumio Kishida le-a spus reporterilor că Abe se afla în "stare gravă" şi că se iau măsuri de urgenţă pentru a-i salva viaţa.

"A fost un act dispreţuitor şi barbar care a avut loc în mijlocul unor alegeri, însăşi fundamentul democraţiei", a spus Kishida. "O condamn în cuvintele cele mai dure posibile".

Poliţia Prefecturală Nara a arestat la faţa locului un bărbat în vârstă de 41 de ani, identificat drept rezidentul local Tetsuya Yamagami. Înregistrările video au arătat ofiţerilor abordând bărbatul şi ceea ce părea a fi o armă pe trotuar. Agenţia de presă japoneză Kyodo a raportat că presupusul bărbat înarmat este un fost membru al Forţei de autoapărare maritimă a Japoniei.

Oficiali ai Partidului Liberal Democrat al lui Abe au spus că fostul premier a fost atacat din spate şi, iniţial, arma părea a fi o puşcă. Ulterior, poliţia a declarat postului public NHK că este o armă făcută manual.

Un martor care se afla la faţa locului lângă gara Yamato-Saidaiji din Nara a spus că a auzit două sunete ca de împuşcături şi a văzut fum în vecinătatea lui Abe.

Japonia are legi stricte privind deţinerea de arme, iar împuşcăturile sunt rare. Potrivit poliţiei, au fost 21 de arestări pentru folosirea armelor de foc în 2020, 12 dintre ele fiind legate de bande.

Abe, care şi-a părăsit mandatul în 2020, a fost încă un parlamentar al Camerei inferioare şi lider al celei mai mari facţiuni din partidul de guvernământ, făcându-l unul dintre cei mai influenţi politicieni ai ţării.

Potrivit sediului PLD, Abe trebuia să viziteze astăzi prefecturile Nara, Kyoto şi Saitama în sprijinul candidaţilor partidului la camera superioară. În Nara, unde PLD se confruntă cu o cursă strânsă, biroul local al partidului a declarat că vizita lui Abe a fost decisă miercuri.

Abe s-a născut într-o familie politică în 1954. Tatăl său, Shintaro Abe, a fost, de asemenea, un politician care a fost ministru al afacerilor externe, al agriculturii şi al altor posturi. Bunicul său este fostul prim-ministru Nobusuke Kishi.

În 2006, Abe a devenit cel mai tânăr prim-ministru postbelic al Japoniei, la vârsta de 52 de ani. Deşi a demisionat în anul următor, a revenit la putere în 2012 şi a rămas până în 2020, când a demisionat din nou din cauza unor probleme de sănătate. A doua perioadă la putere a durat 2.822 de zile consecutive, cea mai lungă serie din istoria Japoniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb