FOSTUL PREŞEDINTE RUS DMITRI MEDVEDEV: Rusia îşi va consolida apărarea cu arme nucleare, dacă Suedia şi Finlanda vor intra în NATO

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2022

Rusia îşi va consolida apărarea cu arme nucleare, dacă Suedia şi Finlanda vor intra în NATO

Rusia deschide dosare penale pentru torturarea unor soldaţi ruşi în Ucraina SUA anunţă un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina

Dacă Suedia şi Finlanda vor adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, avertizează Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Reuters.

Finlanda (care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri) şi Suedia analizează dacă să adere sau nu la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, conform premierul Sanna Marin.

Medvedev, fost preşedinte al Rusiei în anii 2008-2012, a atenţionat că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Rusia îşi va întări forţele terestre, navale şi aeriene în regiunea Mării Baltice, ca să restaureze echilibrul militar.

Totodată, acesta s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

"Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit", a spus Medvedev, subliniind: "Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta".

Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacţionat ieri, declarând, la postul lituanian BNS, că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză.

"Actualele ameninţări ruse sunt destul de ciudate, în condiţiile în care, chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei", a spus ministrul lituanian, adăugând: "Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad... iar comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru... Ruşii folosesc aceasta ca pe ameninţare".

La rândul său, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu este "nicio noutate", conform Agerpres.

Comitetul de Anchetă din Rusia: "Ruşii au fost supuşi violenţelor fizice şi torturii în Ucraina"

Comitetul de Anchetă din Rusia a anunţat ieri deschiderea unor dosare penale pentru torturarea unor soldaţi ruşi în Ucraina, transmite Reuters.

Comitetul, care anchetează infracţiunile grave, afirmă că mai mulţi militari ruşi au fost luaţi prizonieri de forţele ucrainene în regiunile Zaporojie şi Nikolaev, fiind deţinuţi ilegal de serviciul de securitate al Ucrainei.

Potrivit anchetatorilor, "ruşii au fost supuşi violenţelor fizice şi torturii pentru a fi forţaţi să dea explicaţii false despre condiţiile reale ale detenţiei lor ilegale în sedii ale Serviciului de Securitate al Ucrainei, precum şi despre operaţiunea militară specială" (a Rusiei - n.r.).

Reuters nu a reuşit să verifice independent afirmaţiile Comitetului de Anchetă, notează Agerpres.

Conducătorul Comitetului, Aleksandr Barstrîkin, a ordonat ieri şi cercetarea presupuselor bombardamente ale forţelor ucrainene asupra civililor din republica autoproclamată Lugansk, în timpul evacuării prin regiunea vecină Harkov.

Ucraina susţine că verifică orice informaţii despre modul în care sunt trataţi prizonierii de război şi a anunţat că va ancheta orice încălcări ale legii şi va lua măsurile legale corespunzătoare.

398 de membri ai Congresului SUA au interdicţie să intre în Rusia

Rusia a anunţat miercuri că 398 de membri ai Congresului Statelor Unite vor avea interdicţia de a intra pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru o decizie similară adoptată de Washington, transmite AFP.

"Ca reacţie la un nou val de sancţiuni anti-ruseşti adoptate pe 24 martie de administraţia Biden împotriva a 328 de deputaţi ai Dumei (...) sunt adoptate măsuri punitive împotriva a 398 de membri ai Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite", a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, conform Agerpres.

În comunicatul de presă sunt publicate numele congresmenilor americani interzişi acum în Rusia "în mod permanent".

Ministerul rus de Externe a informat şi despre adoptarea, tot ca măsură de represalii, a aceleiaşi interdicţii în cazul a 87 de senatori canadieni ale căror nume sunt, de asemenea, publicate. Pe 24 martie, Canada a sancţionat membrii Camerei Superioare a Parlamentului rus.

SUA susţin Ucraina cu noi echipamente militare

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, în special echipamente grele, a arătat Casa Albă într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP.

Această nouă tranşă de ajutor va conţine "echipamente foarte eficace pe care le-am mai livrat" Ucrainei, precum şi "noi capacităţi", în special "sisteme de artilerie" şi "mijloace de transport blindate", precizează executivul american.

Administraţia SUA a dat undă verde şi pentru transferul de elicoptere, conform Agerpres.

Negocierile Rusia-Ucraina sunt "în desfăşurare"

Negocierile cu Rusia sunt "în desfăşurare", cu accentul pe stabilirea garanţilor de securitate, declară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. Acesta a spus, într-o transmisie TV, că negocierile sunt în desfăşurare cu privire la o potenţială cale către pace, dar a adăugat că un subiect sensibil rămâne numărul ţărilor care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina, potrivit news.ro.

"Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum", a spus Mihailo Podoliak, adăugând: "Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări".

La o întâlnire recentă la Istanbul între delegaţiile ruso-ucrainene, negociatorii au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională.

Preşedintele rus Vladimir Putin a descries, la începutul acestei săptămâni, procesul de negocieri ca fiind în "impas", dar Podoliak a spus că munca continuă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb