Fostul prim-procuror Tomiţă Neagu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Alexandru Costea
Anticorupţie / 5 iunie 2015

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu Tomiţă Neagu a fost condamnat definitiv, azi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani şi fals intelectual.

Tomiţă Neagu a primit cinci ani de închisoare pentru luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale referitoare la terenurile din Jilava, cheltuieli în SUA şi un televizor Samsung); un an închisoare pentru participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual; trei ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trei ani pentru spălare de bani.

Pedepsele au fost contopite, urmând ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, avocatul Adrian Zamfirachi Richartt a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, a primit trei ani de închisoare cu executare.

De asemenea, magistraţii l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe Dumitru Cătălin Vlad şi au menţinut decizia de achitare a soţiei lui Tomiţă Neagu, Olimpia Neagu.

ÎCCJ a menţinut şi decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti din ianuarie 2014 privind confiscarea de la Tomiţă Neagu a sumei de 40.000 de lei şi restituirea către primarul comunei Jilava (denunţător), Adrian Mladin, a mai multor bunuri.

Decizia instanţei este definitivă.

Procurorii anticorupţie au dispus, pe 17 aprilie 2013, trimiterea în judecată a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu Tomiţă Ionuţ Neagu şi a soţiei sale, pentru infracţiuni de corupţie.

Potrivit DNA, în sarcina lui Tomiţă Neagu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendat, au fost reţinute: două infracţiuni de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, în formă continuată, spălare de bani, fals în declaraţii, în formă continuată.

Soţia sa, Olimpia Neagu, ofiţer specialist în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea de fals intelectual, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, spălare de bani.

În dosar au mai fost trimişi în judecată Dumitru Cătălin Vlad, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, fost magistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, ulterior procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (la data comiterii faptelor); Adrian Richartt Zamfirachi, avocat suspendat la Baroul Bucureşti, Ovidiu Szasz.

DNA susţine că, în perioada 2009 - 2010, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiţă Neagu, cu complicitatea soţiei sale, a lui Adrian Zamfirachi şi a lui Ovidiu Szasz, a pretins, primit şi acceptat de la primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, ca mită, mai multe bunuri, pentru a fi soluţionate dosarele penale aflate în lucru pe rolul Parchetului pe care îl conducea, în care Mladin era cercetat în calitate de primar.

Soţii Neagu au primit de la Mladin un teren intravilan de 1.000 metri pătraţi şi în plus acesta le-a achitat cheltuielile de cazare de 3.294,15 dolari, ocazionate de un sejur petrecut de cei doi în oraşul Beverly Hills din SUA şi le-a remis un televizor de 8.299,90 lei.

Un al doilea lot cu suprafaţă de 1.000 metri pătraţi i-a revenit lui Zamfirachi.

Dumitru Cătălin Vlad, în calitatea sa de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a acceptat de la Adrian Mladin un teren intravilan de 1.000 metri pătraţi pentru a soluţiona favorabil un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestui imobil, plătit în realitate de primar, Dumitru Cătălin Vlad s-a folosit de o persoană interpusă care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Pentru cele trei loturi de teren a câte 1.000 metri pătraţi fiecare, la care se adaugă drumul de acces de 707 metri pătraţi, achiziţionate de primar cei doi procurori şi avocatul Zamfirachi, s-a achitat proprietarilor suma de 240.000 euro, iar pentru a disimula atât adevărata provenienţă a acestora, cât şi viitorii proprietari, la momentul dobândirii imobilelor respective, Tomiţă Neagu, Dumitru Vlad şi Zamfirachi s-au folosit de intermedierea lui Ovidiu Szasz, care a semnat toate contractele de vânzare-cumpărare în calitate de împuternicit al proprietarilor.

În plus, pentru a crea aparenţa că a achitat valoarea terenului dobândit, Tomiţă Neagu a încheiat cu Zamfirachi un contract de împrumut fictiv de 10.000 euro.

În 2008, Tomiţă Neagu a pretins şi primit, prin intermediul avocatului Zamfirachi, 40.000 lei de la o persoană cercetată pentru conducerea unui autovehicul fără a avea permis de conducere, în scopul de a dispune o soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

În perioada 2009 - 2011, cu ocazia completării declaraţiilor de avere, soţii Neagu au menţionat în fals că au împrumutat de la Zamfirachi 10.000 euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb