FOSTUL ŞEF AL ANPC, HORIA CONSTANTINESCU, FACE ACUZAŢII GRAVE: "ANPC - o instituţie coruptă, în pragul metastazei"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 2 decembrie 2019

Fostul şef al ANPC, Horia Constantinescu: "Din păcate, în zona Bucureşti-Ilfov avem doar 51 de comisari, dintre care numai 20 sunt pregătiţi corespunzător pentru desfăşurarea activităţii".

Fostul şef al ANPC, Horia Constantinescu: "Din păcate, în zona Bucureşti-Ilfov avem doar 51 de comisari, dintre care numai 20 sunt pregătiţi corespunzător pentru desfăşurarea activităţii".

Constantinescu: "30% dintre comisarii ANPC sunt slab pregătiţi sau iau şpagă"

Fostul şef ANPC: "Am fost demis deoarece, probabil, nu am cerut binecuvântare pentru restructurarea ANPC"

Virgil Popescu, ministrul Economiei: "I-am sugerat lui Horia Constantinescu să facă mai multă treabă şi să nu se ocupe de reorganizări"

Horia Constantinescu, demis, miercuri seara, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor(ANPC), susţine că demiterea sa de către premierul Ludovic Orban a fost cauzată de deranjarea unor grupuri de interese de la comisariatul OPC Mehedinţi, judeţ din care provine actualul ministru al Economiei, Virgil Popescu.

Într-o coferinţă de presă ţinută în faţa instituţiei publice, Constantinescu a precizat: "Am fost demis deoarece, probabil, nu am cerut binecuvântare pentru restructurarea ANPC. Nu sunt obişnuit să pup inelul nimănui. La Mehedinţi, comisarul şef este destul de bun, dar cred că îi trebuie o echipă mai mică. S-ar putea ca acest lucru să îl fi vătămat şi a crezut că lucrurile trebuie gestionate altfel decât unitar. Nu putem ţine cont de relaţiile personale şi de cumetriile din sistem sau de parti-pris-uri pentru a reorganiza o instituţie. Nu mi s-a spus de ce am fost înlocuit. Cred că mi se lasă timp de gândire şi de evaluări personale. Am convingerea că nu sunt o persoană aliniată din punct de vedere al servialis­mului, mă transformă într-o persoană greu de digerat. Cred că pierderea de către Mehedinţi a patru posturi, care atrăgea organizarea unui concurs pentru ocuparea celorlaltor şase posturi, a fost un semnal de alarmă pentru unii că nu se vor califica şi au intervenit unde au crezut de cuviinţă.

Sunt convins că am fost demis din cauza acestor concursuri în structurile în care urmau să fie restructurate pos­turi".

ANPC are opt regiuni, 42 de structuri judeţene şi peste 630 de angajaţi. Fostul şef al instituţiei consideră că restructurarea pe care a propus-o este necesară pentru realizarea unui echilibru cu privire la structuri şi activitatea de control. El a susţinut că majoritatea raportărilor din teritoriu sunt făcute pe genunchi, iar structura centrală primeşte date neadevărate, bazate pe "elucubraţii personale şi pe dorinţa unora de a arăta că simulează bine munca".

Horia Constantinescu a spus: "În urma acestor informări, am introdus, de la 1 septembrie - lucru care a durut foarte tare - o raportare obligatorie a activităţii fiecăruia dintre comisari, notând într-un tabel toate datele trans­puse în actele de control. La 1 octombrie am constatat că, în continuare, datele transmise din teritoriu nu se potrivesc. De aceea, am introdus atunci o raportare zilnică a activităţii depusă de comisari, lucru care a deranjat, aşa cum a deranjat şi instituirea codului vestimentar în cadrul instituţiei pe care am condus-o. Probabil că propunerea de reorganizare a instituţiei a grăbit schimbarea mea din funcţie".

Restructurare în teritoriu, mărirea aparatului de lucru în zona Bucureşti-Ilfov

El a afirmat că raţionamentul reorganizării a fost prezentat fostului minis­tru al Economiei, Niculae Bădălău, a fost discutat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi cu colegii din ANPC. Înainte de a propune restructurarea, Constantinescu a solicitat Registrului Comerţului numărul de operatori economici controlabili de ANPC, a centralizat şi uniformizat aceste informaţii.

Fostul preşedinte al ANPC a arătat: "Aşa am aflat că sunt judeţe care au zece comisari, dar din verificarea activităţii acestora mi s-a părut că unii dintre ei se comportă ca şi cum ar fi în vacanţă. În aceste condiţii, am stabilit că ne trebuie un număr echilibrat de comisari. Plecând de la 15.000 de operatori economici câţi sunt în judeţul Covasna, unde numărul de comisari este echilibrat, am ajuns, unde durerea este cea mai mare, la Mehedinţi, unde 19.000 de agenţi economici sunt controlaţi de zece comisari. În acest timp, la Bucureşti, ne confruntăm cu 341.000 de operatori economici. Dacă ne-am gândi la regula de trei simplă, care pare facultativă pentru unii dintre cei care au contestat această reorganizare, ar însemna că ar trebui să avem de 20 de ori mai mulţi comisari la Bucureşti, în comparaţie cu Mehedinţi, adică 200 de comisari în Capitală. Din păcate, în zona Bucureşti-Ilfov avem doar 51 de comisari, dintre care numai 20 sunt pregătiţi corespunzător pentru desfăşurarea activităţii".

Pe baza acestor informaţii, Constantinescu a stabilit că, pentru verificarea a 15.000-20.000 de operatori economici, este necesară o structură teritorială de 5 comisari şi un comisar şef, numărul acestora urmând să fie ridicat în funcţie de numărul agenţilor economici verificaţi. Persoanele care nu s-ar mai fi regăsit în structurile respective puteau să se înscrie la concurs pentru noile posturi de comisari pe care ANPC dorea să le înfiinţeze în zona Bucureşti-Ilfov. Conform informaţiilor prezentate de Horia Constantinescu, de la 51 de comisari, prin reorganizare se propunea pentru zona Bucureşti-Ilfov o structură alcătuită din 113 comisari care ar urma să verifice 349.000 de agenţi economici.

Fostul preşedinte al ANPC a precizat: "Dacă am face o simplă socoteală, am constata că un comisar ar trebui să controleze anual peste 3000 de societăţi comerciale, în condiţiile în care avem 200 de zile lucrătoare. Dacă facem împărţeala, am ajunge la lucruri imposibile. Prin reorganizare, doream să aduc în instituţie un număr mare de tineri. Am cerut şi am obţinut acordul ANFP de a coborî exigenţa posturilor la debutanţi şi asistenţi. Am făcut acest lucru pentru că trebuie schimbată mentalitatea".

Corupţia, o problemă gravă în cadrul ANPC

Horia Constantinescu susţine că unii dintre colegii săi nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, "se ocupă de alte lucruri" şi chiar "iau şpagă" de la agenţii economici.

El a precizat: "Vorbim despre o instituţie vătămată, aflată în pragul metastazei. Nu este nimeni pregătit să accepte că nu îl cunoaşte pe comisarul şef din judeţul din care vine, cel care, la nevoie, mai aduce şi el nişte cadouri pentru copii, mai dă şi el o masă gratuită, şi pentru acest lucru ne facem că nu vedem că are o activitate cel puţin discutabilă. Conform evidenţei pe care am cerut-o, există comisariate judeţene, cum ar fi Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, a căror activitate se limitează la şapte acte pe lună de fiecare comisar. M-am întrebat, în aceste condiţii, dacă nu cumva acele comisariate sunt de fapt nişte sanatorii ale autorităţii. Am solicitat demisia unor colegi; sunt persoane aflate pe buzele fiecărui proprietar de restaurant, ca fiind unele care îşi prostituau decizia într-un fel mai mult decât discutabil. Există în multe cazuri de suspiciuni întemeiate în cadrul autorităţii. 30% dintre comisarii ANPC sunt nepregătiţi sau corupţi".

Horia Constantinescu consideră că ANPC trebuie să scape de "cancerul instituţional". Fostul preşedinte al ANPC a susţinut că a transmis o informare către instituţiile cu atribuţii în domeniul anticorupţie, pentru a fi demarate verificări în legătură cu activitatea desfăşurată de unii comisari.

El s-a declarat nemulţumit şi de slaba cooperare instituţională între ANPC şi Direcţia Generală a Vămilor (DGV), precum şi cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Securitatea Alimentară(ANSVSA). Horia Constantinescu susţine că ordinele emise în ultimul an de preşedinţii ANSVSA au fost în defavoarea producătorilor români, iar un exemplu în acest sens este comercializarea peştelui, şi că şefii DGV nu au permis ca angajaţii ANPC să verifice mărfurile încă de la intrarea în ţară, în punctele vamale, înainte ca produsele periculoase sau cu potenţial periculos să fie desfăcute pe piaţă, către consumatori,

Constantinescu a spus: "Mi se pare că DGV este o instituţie îndărătnică, pentru că prin vamă, pe lângă alte lucruri, trec şi laserele care au scos ochii unor copii şi produse periculoase pe care le găsim pe rafturile magazinelor şi pe care cineva din punctele vamale nu a vrut să le vadă înainte de a aproba intrarea lor în ţară".

Horia Constantinescu a arătat că, sub conducerea sa, ANPC a aplicat sancţiuni cu o valoare mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, în luna septembrie 2018, ANPC a aplicat sancţiuni de 6 milioane lei, iar în septembrie 2019 valoarea sancţiunilor se ridică la 15 milioane lei.

Amintim că Horia Constantinescu a fost numit în august şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, la propunerea premierului Viorica Dăncilă. Horia Constantines­cu (45 de ani) a devenit celebru după ce, în calitate de şef al OPC Constanţa, a închis restaurante celebre din oraş şi staţiunea Mamaia, a sancţionat McDonald's şi a amendat Primăria Constanţa pentru starea în care se aflau locurile de joacă din oraş (ulterior, OPC Constanţa a pierdut definitiv procesul cu Primăria Constanţa).

Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric şi sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hruşciov a denunţat staliniştii.

Totodată, noul şef ANPC este naşul de cununie al lui Andrei Năs­tase - fiul fostului premier Adrian Năstase - şi, la rândul său, Andrei Năstase a botezat unul dintre copiii lui Constantinescu. În episodul "bodyguarzilor" care au venit să îl apere pe Liviu Dragnea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţuie, în octombrie 2017, Horia Constantinescu a declarat că este prieten cu doi dintre bărbaţii care l-au apărat pe fostul şef PSD, Liviu Dragnea, şi că aceştia au fost judecaţi incorect doar după aspectul fizic.

În legătură cu afirmaţiile lui Constantinescu, Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - a declarat pentru Ziarul BURSA: "Nu ştiu despre ce vorbeşte când se referă la Mehedinţi şi la alte judeţe. Domnul Horia Constantinescu, chiar în ultima săptămână de campanie electorală, a chemat la Bucureşti toţi comisarii regionali şi i-a pus, în fapt, să semneze o adresă către ANFP privind restructurarea ANPC. Horia Constantinescu a afirmat că are nevoie de peste 2000 de oameni la ANPC şi a dorit să mute jumătate din personalul din ţară la Bucureşti pentru a înteţi acţiunile de control în zona Bucureşti-Ilfov, unde ar activa, conform informaţiilor sale, aproximativ 400.000 de agenţi economici. El i-a transmis domnului Horia Constantinescu că restructurarea ANPC este atributul Guvernului, se face prin hotărâre de guvern, la iniţiativa Ministerului Economiei şi nu de către preşedintele ANPC. Acestea sunt dispoziţiile legale şi nu altele. I-am sugerat lui Horia Constantinescu să facă mai multă treabă şi să nu se ocupe de reorganizări sau de acţiuni personale de PR. Chiar am declarat că nu am în vedere în acest an să fac o restructurare a ANPC. Reorganizarea ANPC este un subiect destul de serios, care nu trebuie dus în derizoriu aşa cum văd că încearcă fostul preşedinte al instituţiei, şi, dacă ar avea o urmă de respect faţă de instituţie, s-ar gândi de două ori înainte de a deschide gura".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnul Constantinescu cand venea in control desi agentul economic a facut foarte multe investiți în unitate venea cu stat ca de inspectori si începeau să scoată din frigidere tot apoi fara voia agentului economic începea să filmeze deranjul care il făceau ei apoi începeau să găsească fel si fel de probleme un exemplu va dau ...ce am pățit chiar eu fiind agent economic de sezon ...Am investit 50000 de romi in utilaje noi de inox m-am aliniat la tot ce scria în manualul lui despre agenti economici si cand a venit ma verificat unitatea era ok pe mine nu mia suspendat activitatea desi de la mine pana sus a inchis toate , dar toate spațiile comerciale ca asa a vrut el si a doua zi cand m-am dus la a pc cu actele firmei ma intrebat daca am magazie iar eu i-am spus ca ,, nu " deoarece aprovizionarea se face zilnic iar atunci cu o aroganță maxima mia dat suspendare pana fac magazie , iar lucrul asta sa intamplat chiar in timpul sezonului cand dupa cum stiti ne chinuim ca nu găsim angajati sezonul este foarte scurt si ne chinuim noi sa suplimentar posturile.Cand am ajuns la unitate angajati mei au auzit de suspendare si vroiau să plece deoarece ei venise sa lucreze ...Cum sa mai meargă sezonul ..dealul nu a auzit de legea prevenție ?? Ce era asa de grav ??? Daca , cauta motive sa amendeze cu orice preț agentul economic....ca ati vazut ca se lauda cu amenzile pe care le-a dat si de cati bani a adus el la buget...omul acesta este un demon ..eu sunt deacord ...unde trebuie amendă... da dă-i, ca sunt unități varza dar noi am investit si neam aliniat la standarde ue si el vine cu măgarii din astea ??? Cand te duci la el in birou tai fumul cu cuțitul..pentru el nu există lege ?? Ca multe firme au inchis din cauza fumatului ??

    Buna ziua ...acest om si-a luat o putere maxima..! si gașca lui .Pentru a-și tine funcția a distrus tot ..El taie si spânzura la control.daca ai coș de gunoi cu pedala , mai trebuie unu .dacă ai hota, mai trebuie una .dacă ai vreun castron din plastic trebuie sa le arunci..caci cu alea trebuie sa te duci sa speli rufe la râu..La mine in unitate a găsit un castron de plastic care il foloseam sa dezghet produse (deoarece stiti ca in microunde nu poti sa bagi metal ) si pentru asta era sa imi inchida unitatea ..nu exista pic de intelegere din partea lui..e tragic ce se intampla.suntem pusi la zid de acest om.Nu se face asa ..Ar trebui sa vina sa controleze unde nu e ok sa dea termen de revizuire iar apoi sa amendeze sau sa închidă..De aceia nu merge nimic la noi ..Afara comerțul se face si stradal el vrea sa vinzi prin plasă ( daca vinzi covrigi trebuie sa pui plasă de muște) cum sa vinzi prin plasă?? Unde a vazut el asa ceva afara ??cu toate că se face deratizarea săptămânal...ca daca vin muște pe covrigi ! Si nu ai voie sa il contrazici caci altfel te închide..! Litoralul românesc moare sub conducerea lui ..Tot spune că tine cu cetățeanul..dar eu ca om cand merg sa servesc masa undeva ma uit la produse ma uit la preturi ma uit la unitate ma uit la tot ...nu trebuie sa imi zica el unde sa mănânc..de ce nu îndrumă turiști sa mănânce doar la restaurantele lui din Costinești...ale lui sunt bune si ale altora sunt la pământ..Rușine..litoralul moare ..mergeți si lucrati pe plaje la sejloange de unde ati venit ..Si inainte de a veni el era opc..cu el nu se înțelegea nimeni .si angajati in subordine il critica ..si inca ceva : el se băga si peste ansv vroia sa fie dumnezeu..

    ANPC e o gluma proasta in Romania. Din pacate platim bani grei degeaba de la buget. Ultima "experienta" cu acesti experti in protectia noastra: dupa aproape 2 ani, nu am primit nici macar un raspuns de politete la reclamatia mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb