Fostul şef de cabinet al premierului maltez Joseph Muscat, Keith Schembri, a fost arestat astăzi pentru spălare de bani, au relatat media locale, citate de Reuters şi dpa, conform Agerpres.
Schembri a fost plasat în arest la primele ore ale zilei de marţi, după ce un tribunal a decis luni seară îngheţarea tuturor activelor sale şi ale soţiei şi copiilor lui, precum şi ale contabilului şi asociaţilor săi.
Arestarea sa a avut loc la câteva zile după încheierea unei anchete privind acuzaţia că ar fi primit mită în valoare de 100.000 de euro de la contabilul său Brian Tonna pentru vânzări de paşapoarte malteze în 2015.
Schembri şi Tonna au respins acuzaţia şi au susţinut că banii reprezentau rambursarea unui împrumut mai vechi.
Omul de afaceri Yorgen Fenech, despre care un martor a declarat în faţa judecătorilor că este cel care a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a fost arestat la 20 noiembrie 2019.
Keith Schembri a fost şef de cabinet al premierului Joseph Muscat până în noiembrie 2019, când a fost nevoit să demisioneze după ce fusese chestionat în legătură cu crima din octombrie 2017, fără a fi formulată vreo acuzaţie pe numele său. Întrebat de avocatul Marion Camilleri dacă l-a contactat pe Fenech, Keith Schembri a recunoscut că erau prieteni. ''Fenech m-a întrebat dacă cineva îl urmărea. I-am răspuns 'nu'. El mi-a spus că pleacă cu ambarcaţiunea sa în Sicilia. I-am zis: 'Crezi că este momentul potrivit pentru a părăsi Malta?' '', a explicat Keith Schembri.
Întrebat dacă la acea vreme era conştient că Yorgen Fenech este un suspect în acest caz, Schembri a recunoscut că ştia acest lucru.
Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.
Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Ele atestă că mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.