Cel mai frumos dribling al umanităţii s-a retras. Fotbaliştii mor de două ori, prima oară la retragerea de pe gazon, a doua oară fizic, ca tot omul. Azi, pentru Maradona, a fost a doua oară. În cazul lui Maradona nu este valabilă zicerea "despre morţi numai de bine". El a fost acea femeie ireal de frumoasă căreia îi sunt scuzate oricând greşelile trecute, prezente şi viitoare. În ceea ce priveşte viitorul, moştenirea lui Maradona nu stă în bani, statistici, trofee, ci în amintirile sădite în sufletele a milioane de oameni, mai tineri sau mai bătrâni, care s-au bucurat de fantezia unui argentinian micuţ, decis să se lupte cu cei mari şi când era cazul şi când nu. Exact după ce am pus punctul precedent, un prieten mi-a trimis un mesaj: "Plâng pentru Maradona şi nu cred că sunt ridicol. Străinul ăsta mi-a adus în copilărie mai multă bucurie decât majoritatea rudelor mele!" Despre asta e vorba când vorbim de fotbalul romantic, curăţat de zgura patimilior, a banilor şi a intereselor de moment. Maradona a jucat acel soi de fotbal care poate fi văzut cel mai bine prin ochii unui copil. Nu a avut ambiţia lui Pele să înscrie cele mai multe goluri, nu a visat ca Messi să devină cel mai bogat fotbalist din galaxie, a dorit să scrie poezii, cu stângul, cu dreptul, cu capul şi când nimeni nu se mai aştepta, cu mâna, lucru interzis pentru muritorii de rând.
În Argentina există religia maradoniană. Desigur, este o exagerare născută din exaltarea pe care fotbalul poate să o ofere. Recunosc, în premieră, că în copilărie m-am închinat de câteva ori la idolul pe care îl vedeam jucând la televiziunea bulgară. Într-o vreme când jocul copilăriei nu depindea de cât te ţine bateria, ci de cât te duc picioarele şi distracţia se găsea în colbul trotuarului, naivitatea reuşea să pună câteva întrebări fundamentale, la care erai obligat să răspunzi. "Cine e mai tare?", aceasta era prima parte, după care veneau două nume de personaje celebre, care se confruntau în diverse arene închipuite, ale forţei fizice, rapidităţii, umorului. "Piedone sau Bruce Lee", "Alain Delon sau Belmondo", "Stan şi Bran sau Charlie Chaplin", "Pele sau Maradona". În naivitatea, care nu m-a părăsit, nu înţelegeam ultimul duel, putea să existe un fotbalist mai bun decât Maradona? Chiar aşa, se poate? Cum, de azi, legenda nu mai poate umple ziarele cu greşelile omului îmi e mult mai uşor să răspund: NU.
Diego Armando Maradona, "El Pibe de Oro", a murit la 60 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. La 3 noiembrie, el a fost operat pe creier de un hematom subdural şi se afla în recuperare la locuinţa sa din Tigre. De-a lungul carierei sale de jucător profesionist, Maradona a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell's Old Boys (1993-1994). În cariera sa internaţională, a jucat pentru naţionala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului Mondial de fotbal. În 1986, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană şi câştigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului. La trei ani de la retragerea din activitatea de fotbalist, Diego Maradona şi-a publicat autobiografia, "Yo Soy El Diego", care a devenit imediat bestseller în Argentina. În 2001, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a cerut FIFA autorizaţia de a retrage tricoul cu numărul 10 pentru Maradona, dar forul mondial nu şi-a dat acordul, iar la 26 decembrie 2003, clubul Argentinos Juniors a dat stadionului său numele Maradona. La 15 august 2005, Maradona a debutat ca prezentator al unei emisiuni de televiziune, "Noaptea decarului", emisiune ce a avut audienţe foarte mari în Argentina. Maradona a devenit, în noiembrie 2008, selecţionerul Argentinei, el având anterior doar două experienţe scurte şi lipsite de succes ca antrenor, la echipele Mandiyu de Corrientes (1994) şi Racing Club (1995). După Cupa Mondială din 2010, unde Argentina a fost eliminată în sferturile de finală, Federaţia Argentiniană a anunţat că a decis să nu-i mai prelungească înţelegerea. Apoi a mai pregătit pe Al Wasl FC şi Fujairah (Emiratele Arabe Unite), iar în 2018 a devenit antrenor la echipa mexicană Dorados de Sinaloa, de unde a plecat în 2019 pentru a prelua Gimasia de la Plata.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2020, 20:39)
D-zeu sa-l ierte ! Ce frumos o spuneți "A scăpat de povara omului ". A fost mare!
2. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 25.11.2020, 21:21)
Nici ca se putea un omagiu mai frumos lui Maradona, felicitari!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2020, 22:21)
A fost femeia ireal de frumoasa careia oricand ii sunt scuzate greselile trecute, prezente si viitoare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 00:24)
Superb articolul, l -am citit cu lacrimi in ochi.
4. Exceptional articol!
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2020, 23:28)
Nu sunt microbista, dar nu cred sa existe cineva din generatia mea care sa nu stie de Maradona si care sa nu constientizeze ce pierdere a suferit astazi intreaga lume (pentru a doua oara, cum frumos spune autorul). Textul de mai sus insa reuseste sa ne transpuna si noua, tuturor celor care nu l-am urmarit pe Maradona in copilarie, celor care nu am plans si nu am tresarit la fiecare pas al sau pe teren, emotiile celor care in copilarie se bucurau mai mult sa-l vada pe micutul argentinian decat pe orice alta ruda, celor care il percep ca pe "femeia ireal de frumoasă căreia îi sunt scuzate oricând greşelile trecute, prezente şi viitoare". Este mare lucru cand un jurnalist reuseste acest lucru! Bravo! De astfel de articole ar trebui sa fie plina presa!
5. fără titlu
(mesaj trimis de MAKE în data de 26.11.2020, 01:38)
Articol!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 03:54)
Un omagiu deosebit adus unei legende.
Va multumesc
7. fără titlu
(mesaj trimis de Dude în data de 26.11.2020, 05:58)
O pierdere ireparabilă , dispariția ¨mâinii lui Dumnezeu ¨ , a inegalabilului DIEGO !Foarte frumos articolul , scris cu condei gazetăresc dar mai ales cu mult suflet...Dumnezeu să-l ierte pe zeul fotbalului !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 08:58)
Bravo pentru articol!