FOTBAL ŞI BANI Becali l-a împrumutat pe Bucşaru cu încă 4 milioane de euro

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii / 17 septembrie 2009

Lui Dumitru Bucşaru (stânga) i-au purtat noroc, până acum, împrumuturile de la Gigi Becali, propulsându-l în lumea bună a fotbalului european.

Lui Dumitru Bucşaru (stânga) i-au purtat noroc, până acum, împrumuturile de la Gigi Becali, propulsându-l în lumea bună a fotbalului european.

Afaceristul Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Stea­ua Bucureşti, l-a îm­prumutat acum o săptămână cu încă patru milioane de euro pe Dumitru Bucşaru, patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni, formaţie care urma să debuteze aseară în Liga Campionilor, la Sevilla, exact locul unde Steaua câştiga cel mai important trofeu european în urmă cu treisprezece ani.

Desele împrumuturi dinspre Gigi Becali către Dumitru Bucşaru au inflamat acum câteva luni lumea fotbalului din România, amplificând zvonurile privind o eventuală fuziune dintre cele două cluburi de fotbal, ceea ce ar fi propulsat clubul din Ghencea în Liga Campionilor pentru al patrulea an consecutiv. Dar fluxurile financiare dinspre Ghencea spre Urziceni par să ţină mai degrabă de afacerile imobiliare decât de fotbal, chiar dacă Unirea Urziceni îşi va disputa partidele din Liga Campionilor pe terenul din Ghencea.

Informaţia privind fuziunea a fost lansată, în premieră, acum trei luni, de către un alt patron din fotbalul românesc, Marian Iancu, boss - ul de la Poli Timişoara, şi a fost confirmată nervos de Gigi Becali, nemulţumit că ştirea apăruse cu două etape înainte de finalul campionatului, când lucrurile nu erau încă limpezi privind viitoarea campioană.

Miza participării în Liga Campionilor este de 10 milioane de euro, sumă pe care o echipă o primeşte de la UEFA.

O datorie aproximativ egală o avea până acum Dumitru Bucşaru către Gigi Becali, după ce a împrumutat 9,24 de milioane de euro de la patronul din Ghencea.

Ziarul Bursa a intrat în posesia datelor din contractul de credit dintre cei doi, care aveau o clauză necunoscută până acum. Conform contractului, Dumitru Bucşaru se obliga să - i cedeze lui Gigi Becali firma Comaico, în schimbul împrumutului, iar termenul până la care poate face acest lucru expiră abia peste patru ani, adică pe 4 martie 2013.

Cu banii respectivi, patronul echipei din Urziceni a plătit ultima rată către SIF Muntenia, de la care a cumpărat acţiunile firmei Comaico, fosta gospodărie de partid pe care se aflau cunoscutele sere.

În patrimoniul Comaico figurează 110 hectare în Ilfov, în comuna 1 Decembrie. Aici, pe terenul fostelor sere, Dumitru Bucşaru s - a apucat deja să ridice un cartier rezidenţial până în 2014. Cartierul este înălţat de firma Green City Construct, înfiinţată de familia Bucşaru, pe 28 martie 2008, adică la doar trei săptămâni după ce se angajase să vândă Comaico către Gigi Becali.

Comaico deţine de altfel 11% din viitorul cartier de pe cele 110 hectare, în care vor fi construite aproximativ 4000 de locuinţe. Coincidenţa face ca domnul Bucşaru să facă publicitate la acest cartier inclusiv pe stadionul echipei Steaua.

Cartierul ar putea fi transferat, ca activ, la o altă companie, Green City Residence, înfiinţată în 2009, şi în care Comaico deţine 99%.

Pe 10 septembrie 2009, adică săptămâna trecută, Gigi Becali l-a mai împrumutat pe Dumitru Bucşaru cu încă patru milioane de euro, garantând tot cu acţiunile companiei Comaico, respectiv un pachet de 40%.

Ceea ce poate însemna că legăturile de afaceri dintre cei doi sunt mult mai adânci decât aceste contracte de împrumut, ceea ce poate justifica şi intenţia lui Becali pentru o eventuală preluare a echipei din Urziceni, după cum publica ziarul Bursa încă din 29 mai 2009.

Ce prevedea contractul anterior

VÂNZĂTORUL PROMITENT DUMITRU BUCŞARU SE OBLIGĂ SĂ VÂNDĂ 100% DIN CAPITALUL SOCIAL AL SC COMAICO SA REPREZENTÂND UN NR. TOTAL DE 7.989.511 ACŢIUNI CĂTRE PROMITENTUL CUMPĂRĂTOR GEORGE BECALI PENTRU SUMA DE 9.245.663 CONFORM ANTECONTRACT DE VÂNZARE - CUMPĂRARE DE ACŢIUNI NR. 16/28.02.2008

Data încheierii: 4 martie 2008, data expirării 4 martie 2013

Ce prevede actualul contract

Data înscrierii 10 septembrie 2009: BECALI GEORGE IL IMPRUMUTA CU SUMA DE 4.000.000 EURO (PATRU MILIOANE DE EURO) PE BUCSARU DUMITRU SUMA CE URMEAZA SA FIE ACORDATA CU TITLU DE IMPRUMUT PANA LA DATA DE 25.12.2009. BUCSARU DUMITRU DECLARA CA A PRIMIT IN DATA DE 09.09.2009, SUMA DE 4.000.000 EURO (PATRU MILIOANE DE EURO) DE LA BECALI GEORGE. BUCSARU DUMITRU SE OBLIGA SA RESTITUIE SUMA DE BANI IMPRUMUTATA, IN CUANTUM DE 4.000.000 EURO (PATRUMILIOANE DE EURO), LA DATA DE 25.12.2009. BUCSARU DUMITRU GARANTEAZA RESTITUIREA SUMEI DE BANI IMPRUMUTATA CU 40% DIN PARTILE SOCIALE PE CARE LE DETINE ACESTA IN CADRUL SOCIETATII COMERCIALE S.C. COMAICO S.R.L., SOCIETATE DE LA CARE DECLARA CA ARE ACORDUL IN ACEST SENS, CONFORM HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR, DIN DATA DE 09.09.2009. SUMA IMPRUMUTATA VA FI INAPOIATA LUI BECALI GEORGE PRIN VIRAMENT BANCAR IN CONTUL RO81RZBR0000060001206488 DESCHIS LA BANCA RAIFFEISEN BANK SUCURSALA DOROBANTI SAU CASH, SITUATIE IN CARE LA PRIMIREA SUMEI IMPRUMUTATORUL VA ELIBERA IMPRUMUTATULUI CHITANTA DESCARCATOARE, CONFORM CONTRACT DE IMPRUMUT CU GAJ NR. 11 DIN 09.09.2009

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb