FOTBAL ŞI BANI "Dosarul Transferurilor": procurorii au cerut 110 ani de puşcărie, instanţa a achitat pe toată lumea

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 aprilie 2012

"Dosarul Transferurilor": procurorii au cerut 110 ani de puşcărie, instanţa a achitat pe toată lumea

Unul din cele mai mediatizate procese penale din ultimii cinci ani, "Dosarul Transferurilor" a ajuns ieri în faza primelor sentinţe. Discrepanţa dintre ceea ce au cerut procurorii şi ceea ce s-a dictat este uluitoare. Procurorii au cerut pedepse cumulate de 110 ani pentru cei opt oameni de fotbal implicaţi în acest dosar (între 10 şi 20 ani pentru fiecare), iar instanţa a decis că nu sunt probe suficiente şi a achitat pe absolut toată lumea, fiind ridicat şi sechestrul de pe bunurile acestora. În termeni fotbalistici, procurorii au reuşit să îşi înscrie un autogol decisiv, chiar dacă imediat după anunţarea sentinţei au făcut apel. În acest proces au existat 41 de termene şi trei amânări ale pronunţării. Interesant este faptul că la pronunţarea sentinţei, una publică, nu au fost prezenţi în sală niciunul dintre cei inculpaţi şi nici avocaţii acestora.

Unul dintre cei implicaţi în acest dosar, Jean Pădureanu, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, a fost convins de nevinovăţia sa şi nu a fost surprins de această decizie: "Am crezut în justiţie şi cred în continuare în justiţie. Sunt nevinovat şi s-a demonstrat acest lucru".

Victor Becali a declarat: "Am aflat sentinţa de la televiziuni. Eu nu cred că procurorii mai pot schimba ceva în apel". Pe aceeaşi linie s-a situat şi fratele acestuia, Ioan Becali: "Nu am avut nicio emoţie, dar aşteptând un verdict într-un caz în care unii îmi spuneau că voi primi 25 de ani, am urmărit evenimentele. Mă uit că unora le pare rău că nu voi fi pedepsit pentru fapte pe care nu le-am comis. Cifrele care se vehiculea-ză în Dosarul Transferurilor sunt false, totul a fost un montaj din partea procurorilor, care voiau grade şi salarii mai mari.

Probabil se va face apel la aceas-tă decizie, dar eu şi fratele meu ne simţim nevinovaţi. Dosarul acesta este unul de paradă, un dosar instrumentat de DNA. Toţi vom fi declaraţi nevinovaţi în toate instanţele care vor urma, sunt convins".

În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoi-ca, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovani Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. DNA susţinea că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cris-tian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cos-min Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. Acesta s-a vrut a fi cel mai cunoscut caz de corupţie cu care s-a confruntat fotbalul autohton în ultimii 20 de ani.

O altă cauză importantă, cu ramificaţii în fotbal, este aceea în care este implicat patronul Stelei, George Becali, dosarul "Valiza". Procurorii DNA au instituit, în mai 2008, sechestru asigurător reţinând suma de 1,7 milioane euro aparţinînd lui George Becali, în scopul confiscării. Banii erau destinaţi premierii echipei "U" Cluj, pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv, caz în care Steaua ar fi devenit campioană naţională. În acest proces au existat 28 de termene, ultimele 24 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După o nouă amânare, s-a decis ca pe 17 aprilie să se dea verdictul, definitiv şi irevocabil. În cazul în care Becali este condamnat, există posibilitatea ca Steaua să fie retrogradată de către comisiile Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ceea ce se spune prin Europa despre justitia din Romania nu arata nici a mia parte din crudul adevar, cel cu care ne intalnim zi de zi! Este absolut incredibil ce se intampla in judecatoriile noastre! DNA-ul inregistreaza esec dupa esec si pentru ca judecatorii asteapta rezultatul alegerilor.

    Inteleg ca procurorii DNA au apreciat necesare pedepse si de 10 ani;

    Inteleg ca judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis ca nimeni nu trebuie condamnat;

    Fara suparare, aceasta diferenta de la 10 la 0, nu prea pot sa o inteleg. 

    1. Au cerut pedepse si de 20 de ani. Diferenta este si de la 20 la 0.

      diferentele astea le sesizeaza oamenii normali pentru ca cei implicati , fiecare in parte considera ca au avut dreptate. presupun ca sutele de mii de euro cheltuieli de judecata le vor achita amaratii, saracii , fraierii care daca din x motiv ajung in vreo sala de judecata sunt umiliti , nedreptatiti in favoarea unora care au mai mult de doua cohones, cum ar zice giovani cel curat ca lacrima lui ovidiu.

      Dupa faza cu achitarea, aceeasi magistrati o sa judece si daunele pe care cei achitati mai mult ca sigur o sa le ceara presei pentru dezvaluirile ce au generat ancheta DNA !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb