FOTBAL ŞI BANI Drepturile TV în pericol!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 20 decembrie 2016

Drepturile TV în pericol!

Liga I a înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute o premieră nedorită, un meci de fotbal a fost întrerupt deoarece una dintre echipe nu a mai dorit să evolueze, motivând că terenul pune în pericol integritatea jucătorilor. Incidentul a avut loc la partida ASA Tîrgu Mureş - Pandurii Tîrgu Jiu, scor 2-0 la pauză. Dincolo de discuţiile legate de regulamente şi de cine va pierde şi cine va câştiga, arbitrul Avram e pe cale să devină "Acarul Păun", este evident că între televiziunile care transmit partidele şi Liga Profesionistă de Fotbal există mai multe divergenţe, care pot pune în pericol actualul contract de vânzare a drepturilor TV.

Nemulţumirile televiziunilor care transmit partidele sunt tot mai frecvente şi mai des exprimate în direct şi sunt legate de starea stadioanelor, calitatea meciurilor şi lipsa de cooperare, în special în ceea ce priveşte declaraţiile manifestate de jucători, antrenori sau oficiali ai unor cluburi. De cealaltă parte, LPF recunoaşte că este normal ca televiziunile, care asigură, prin plata drepturilor TV, peste 60% din bugetele echipelor, au dreptul să dicteze orele de transmisie şi zilele în care se dispută meciurile, dar că ar trebui să fie mai felxibile şi să ţină cont de anumite date ale problemei, astfel încât publicul să poată ajunge la stadion. Liga consideră anormal ca în luna decembrie să fie programate partide care se termină după ora 22, când temperaturile sunt foarte mici, fiind puţin probabil ca la -10 grade Celsius să ai foarte mulţi spectatori în tribune, sau partidele să se desfăşoare în condiţii normale. Televiziunile în schimb susţin că Liga ar trebui să comprime sezonul, dacă apreciază că nu se poate juca fotbal de la sfârşitul lui noiembrie până la jumătatea lunii martie şi nici de la finele lui mai până în august, dar să ceară mult mai puţini bani pentru drepturile TV. Pe acest fond este posibil să apară o ruptură definitivă, cel mai mult urmând să aibă de pierdut cluburile, care depind de aceşti bani.

Secretarul General al LPF, Justin Ştefan, a explicat situaţia creată: "S-a stabilit de foarte mult timp să se joace meciuri din Liga 1 în decembrie şi televiziunile au fost de acord. Am încercat să punem meciurile la altă oră în această lună de iarnă, iar televiziunile s-au opus. Din păcate, anotimpul e împotriva noastră şi chiar nu putem să-l controlăm. Cupa Ligii nu a încurcat calendarul competiţional pentru Liga 1. Există astfel de situaţii în Liga 1 pentru că aceasta este situaţia infrastructurii sportive în România. Instalaţia de încălzire funcţionează până la minus 3 grade, acestea sunt specificaţiile tehnice din documentele aflate la Liga Profesionistă de Fotbal. Comisia de Disciplină va stabili a cui e vina în acest caz. Potrivit regulamentelor sportive, în astfel de situaţii, cel care stabileşte practicabilitatea unui teren de fotbal este arbitrul jocului. Arbitrul a stabilit că terenul de joc este practicabil, asa a apreciat el. Mai departe, având în vedere ce susţin cei de la Pandurii, probabil că ei vor formula o sesizare în care vor spune că terenul era impracticabil. Apoi, urmează să decidă Comisia şi sunt două căi regulamentare. (...) Situaţia gazonului este criteriu de omologare, iar clubul ASA Tîrgu Mureş a primit o omologare provizorie. Ca stadion de rezervă îl au pe cel din Cluj-Napoca, dar trebuia să existe o notificare cu minimum 7 zile înainte. Mesajul pe care l-am transmis încă de aseară este că arbitrul trebuie să-şi asume o decizie în privinţa terenului de joc". Că sunt probleme de organizare a recunoscut chiar directorul sportiv al celor de la ASA, Daniel Stanciu: "Arena nu are sistem de încălzit gazonul, e omologată provizoriu. La semifinala de Cupa Ligii cu Timişoara, chiar nu ştiu ce se va întâmpla".

Liga Profesionistă de Fotbal a semnat, pe 4 martie 2014, un parteneriat media valabil pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27.500.000 de euro pe sezon în cei cinci ani. În acest moment este fundamental pentru cluburi ca acest parteneriat să rămână în picioare. Ce va fi din 2019 este foarte greu de anticipat, dar dacă nu se întâmplă o minune, sau nu apare un alt jucător important pe piaţa media, şansele să se semneze un contract la valori apropiate de acesta sunt infime.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Care fotbal?Asta nu mai e fotbal,ce se joaca la noi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb