FOTBAL ŞI BANI Haos în Liga 1: teoretic, Rapidul poate reveni pe prima scenă

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 27 iunie 2013

Haos în Liga 1: teoretic, Rapidul poate reveni pe prima scenă

O afacere de sute de milioane de euro, Liga 1, se scufundă încet dar sigur într-un haos al regulamentelor. La aproape o lună de la încheierea ultimei ediţii de campionat, încă nu este foarte clar ce echipe au retrogradat şi pe ce criterii. Dacă iniţial s-a spus clar că sub nicio formă nu se vor regăsi, în prima ligă, în sezonul 2013-2014 echipele care au retrogradat pe criterii sportive (Gloria Bistriţa, Concordia Chiajna, CSMS Iaşi, CS Severin) şi nici cele care nu au obţinut licenţa (Rapid, U Cluj), după ultimul Comitet Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, unde vicepreşedintele acestui for şi pre­şedintele LPF, Dumitru Dragomir a făcut un scandal uriaş, a devenit evident că toate regulile vor fi încălcate pentru ca viitoa­rea ediţie a campionatului să aibă la start tot 18 echipe. Socoteala este simplă: dacă scădea numărul de echipe, automat câştigătoarele drepturilor de transmisie TV, RCS&RDS şi Romtelecom, ar fi putut pretinde renegocierea ultimului an de contract, ceea ce ar fi însemnat câteva milioane de euro mai puţin. După acest Comitet Executiv s-a avansat ideea unui baraj, la care să participe echipele de pe locul 3 din cele două serii ale Ligii a 2-a, iar mai nou se pune chiar problema ca echipele care nu au luat licenţa să fie menţinute pe prima scenă. Practic, întregul proces de licenţiere ar deveni inutil în condiţiile în care se poate ajunge la astfel de decizii.

Conform preşedintelui FRF, Mircea Sandu, un comitet de lucru format din angajaţi ai LPF si FRF caută soluţii legale pentru rămânerea sistemului competiţional cu 18 echipe, iar cele 6 echipe teoretic retrogradate trebuie să fie pregătite pentru orice decizie: "După ultimul Comitet Executiv, absolut toate cluburile din Liga I, atât cele care din punct de vedere sportiv nu au îndeplinit criteriile, cât şi cele care nu au îndeplinit condiţiile de licenţiere trebuie să fie pregătite. Pentru că nu ştiu ce se va întampla în Comitetul Executiv din 5 sau 6 iulie. Aşa cum am anunţat, s-a întrunit pentru prima dată un comitet de lucru condus de cei doi secretari generali, de la federaţie şi ligă, cu juriştii. Eu vreau să vină în Comitetul Executiv cu propuneri viabile, pe criterii, pe argumente, pe eventuale interpretări ale legislaţiei din România sau din alte ţări. Eu sper că decizia Comitetului Executiv să fie una echilibrată, în litera, dar şi în spiritul legii sportive şi să acopere toate nevoile care vor fi constatate şi care să aducă în final linişte. Avem nevoie de linişte. Toate cele şase echipe trebuie să fie în joc de glezne. Dacă se votează 18 echipe şi Cluj obţine la TAS o decizie favorabilă, mai rămâne un singur loc, care trebuie văzut pe ce criterii şi argumente poate fi atribuit şi cine beneficiază de acest loc. Nu e uşor. Eu am avut un punct de vedere, pe care l-am exprimat. Sper că lucrurile să se adune uşor".

În sezonul trecut, cele două echipe aflate în insolvenţă, care nu au luat nici licenţa, Rapid şi U Cluj, au treminat campionatul pe locurile opt, respectiv doisprezece. În condiţiile în care aceste cluburi vor rămâne pe prima scenă, vor încasa 1.900.000 euro, respectiv 1.500.000 euro sume care pot acoperi peste 70% din bugetele pentru Liga 1 ale celor două echipe. Foarte complicată este şi situaţia cluburilor care au retrogradat pe criterii sportive şi care şi-au alcătuit programul de pregătire şi loturile pentru Liga a 2-a.

Interesant că pe acest fond, unul dintre cluburile vizate, Rapid, este foarte aproape să fie vândut. Cu siguranţă că datele tranzacţiei ar fi cu totul altele dacă, în acest moment, s-ar cunoaşte liga în care va evolua clubul de sub podul Grant. Omul de afaceri Nicolae Cristescu, care doreşte să cumpere FC Rapid de la George Copos, a anunţat că până la sfârşitul acestei săptămâni va semna actele. "Am ajuns la ultimul acord, nu mai este nimic de negociat, acum pot spune cu certitudine că înţelegerea s-a parafat, cel puţin din punct de vedere verbal. Singurul lucru care mai este de făcut este redactarea de către avocaţi a contractului de vânzare-cumpărare. A rămas suma pe care o negociasem în urmă cu două săptămâni. Iar sumele care vor apărea ulterior le va plăti domnul Copos. (...) Sunt şanse mari să rămânem în prima ligă, iar pe această cale ţin să-i mulţumesc, atât în numele meu, cât şi al suporterilor rapidişti, lui Mitică Dragomir, care a făcut eforturi deosebite şi a insistat ca Rapid să rămână în Liga I". Deocamdată, niciun act nu a fost semnat şi nu ar fi imposibil ca această "formalitate" să fie amânată până pe 6 iulie, când, în sfârşit, va fi cunoscută componenţa Ligii 1.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb