Problemele financiare cu care se confruntă cluburile din Liga 1 s-au acutizat în această primăvară. Datoriile echipelor din prima ligă au ajuns, conform fostului preşedinte al FRF, Mircea Sandu, la 90.000.000 de euro, o sumă uriaşă având în vedere că suma bugetelor celor 18 echipe ajunge undeva la aproximativ 70.000.000 de euro pe an. Pe acest fond a început o adevărată goană după investitori, actualii patroni dorind fie să iasă definitiv din fenomen, fie să împartă presiunea cu un alt om de afaceri. Cert este că se discută mult pe tema vânzării de acţiuni, dar deocamdată nu s-a oficializat nimic.
Arpad Paszkany doreşte să renunţe la CFR Cluj, Ionuţ Negoiţă aşteaptă un partener la Dinamo, Nicolae Badea este curtat intens de actuala conducere a Concordiei Chiajna, iar Dan Adamescu a anunţat staff-ul administrativ al clubului Oţelul Galaţi că echipa se va vinde în următoarele zile. Directorul general al fostei campioane, Narcis Răducan, a anunţat oficial că Dan Adamescu vrea să vândă clubul: "Am fost înştiinţat de Dan Adamescu că vrea să vândă clubul. În cursul acestei săptămâni va fi anunţat noul patron. Această tranzacţie va fi în avantajul Oţelului, sperăm să fie mai bine. Din ce mi-a spus dânsul, în proporţie covârşitoare, au ajuns la un numitor comun. În câteva zile veţi afla numele noului patron, important e să fie stabilitate financiară la echipă. Vă asigur că efortul acestor băieţi se va concretiza în faptul că vom evolua şi la anul în prima ligă". Faptul că Oţelul a ajuns într-o situaţie dificilă după ce sezonul 2011-2012 a încasat peste 16.000.000 de euro din participarea în grupele Ligii Campionilor, nu face decât să stârnească semne de întrebare, în condiţiile în care clubul nu a investit ulterior foarte mult în transferuri de jucători sau în stadion. Situaţia este mult mai grea la alte cluburi, mai ales la cele care au intrat deja în insolvenţă, aşa cum este U Cluj. De altfel, conform unor surse mai multe cluburi sunt foarte aproape să ceară intrarea în insolvenţă. Există voci care susţin că este posibil să avem parte de unu - două abandonuri în această vară şi că restructurarea Ligii 1 este imperios necesară în condiţiile în care mare parte a cluburilor din liga a doua, care se bat pentru promovare, nu au parte de o situaţie financiară foarte bună.
Fostul şef al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, este convins că mai multe cluburi vor dispărea din campionat: "Aţi văzut ce a spus Arpad Paszkany, că simte nevoia să fie ajutat, la fel Ionuţ Negoiţă la Dinamo. Vă spun, fotbalul românesc se află într-o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar, vor fi cluburi care vor dispărea din campionat. Liga 1 nu va avea mai mult de 12 echipe. Cluburile au ajuns să datoreze statului peste 90 de milioane de euro". Şi noul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, apreciază că trebuie redus numărul de echipe din Liga 1: "Mă gândesc la o reducere a numărului de echipe din Liga 1 şi la implementarea unui sistem play-off şi play-out. Astfel, spectacolul va deveni mai atractiv, meciurile mult mai interesante, iar publicul va reveni pe stadioane. Nu ştiu exact câte echipe vor fi, dacă 12, 14 sau 16, să vedem ce vor şi preşedinţii, mai ales că nu cred că toţi vor fi de acord". Reducerea numărului de echipe nu este o chestiune chiar atât de simplă în condiţiile în care drepturile TV ale meciurilor din Liga 1 au fost achiziţionate de firma Intel Sky Broadcast pentru cinci sezoane şi înţelegerea a fost făcută pentru nouă meciuri pe etapă. Cum drepturile TV asigură grosul bugetelor, cele 34.000.000 de euro pe an acoperă aproximativ 50 % din cheltuielile cluburilor, e foarte greu de crezut că se va renunţa foarte uşor la actualul număr de echipe din prima ligă. Doar sistemul cu play-off şi play-out poate să-i mulţumească pe deţinătorii drepturilor TV, care ar transmite mai puţine meciuri pe etapă, dar ar avea acelaşi număr de meciuri pe sezon, şi ar avea asigurate câte patru derby-uri de genul Steaua - Dinamo în fiecare ediţie de campionat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2014, 07:37)
Corona Brasov, Sageata Navodari si Poli Timisoara sunt echipele care au mari probleme. Mai sunt 3-4 care nu vor lua licenta.
2. Paradox.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 19.03.2014, 09:42)
Este totusi incredibil: fotbalul, cel mai vizionat, cel mai popular, cel mai ... cel mai... sport din Romania si din lume nu-si poate plati facturile? Adica vreti sa spuneti ca au cheltuieli mai mari decat veniturile? Pai atunci inseamna ca este o problema de management. Calitatea sportului acesta este oricum cam precara, avand in vedere performantele ultimilor ani, insa situatia este ciudata, pentru ca televiziunea ofera 25% spatiu pentru fotbal si pentru can-can-urile din fotbal, pentru personalitatile si rudele acestuia. Sunt ziare, reviste, pline cu stiri din fotbal... fotbal peste tot... si totusi cluburile cheltuiesc mai mult decat primesc? Foarte ciudat... Ori e vorba de spalare de bani pe-acolo, ori sunt sume nedeclarate, ori pur si simplu este o fitza de om cu bani, sa sustii un club de fotbal. Uitati-va la alte sporturi unde suntem ori grupele europene/mondiale, sporturi care traiesc cu mult mai putin bani si beneficiaza de mult mai putina publicitate. Foarte ciudate aceste datorii ale cluburilor... Totusi, pare o industrie de spalare de bani...