FOTBAL ŞI BANI Liderul Ligii 1 poate rămâne fără finanţare

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 12 ianuarie 2012

Liderul Ligii 1 poate rămâne fără finanţare

Dinamo Bucureşti este foarte aproape să-şi piardă toţi acţionarii în această iarnă. Situaţia este dramatică pentru acest club de tradiţie, în cazul în care Cristian Borcea şi Nicolae Badea se vor retrage din fruntea formaţiei din Şoseaua Ştefan cel Mare. După ce Cristi Borcea a anunţat că se retrage definitiv din fotbal, aşteptând să primească banii pe acţiuni în următorii 3 ani, cel mai vechi conducător dinamovist din actuala structură, Nicolae Badea, a anunţat că îl înţelege pe colegul său mai tânăr şi se gândeşte să facă acelaşi gest: "Am vorbit cu Cristi şi mi-a spus exact ce a declarat şi pentru opinia publică, şi anume că decizia sa de a pleca de la Dinamo este una definitivă şi că va fi pusă în practică în cel mai scurt timp. Sunt unii paşi pe care îi va face şi nu pot să vorbesc eu despre acţiunile sale. Va solicita o rambursare pe o anumită durată de timp a banilor săi. Acum, locul său trebuie luat de altcineva. Pot spune că am luat şi eu în calcul în unele momente să plec, fiindcă consumul financiar şi cel energetic sunt foarte mari la o asemenea echipă". În acest moment, acţionariatul lui Dinamo arată aşa: Cristi Borcea 30%, Nicolae Badea 30%, Dragoş Săvulescu 30%, AFC Dinamo 9,9%, Cornel Dinu 0,1%. În ultimii ani, trei acţionari au părăsit clubul Dinamo: Vladimir Cohn, Florian Walter şi Vasile Turcu.

Decizia lui Cristi Borcea de a se retrage creează mari probleme financiare clubului, în condiţiile în care actualii conducători nu doresc să-i cumpere acestuia acţiunile şi nici nu există un afacerist din exterior dornic să se implice în viaţa echipei. Chiar dacă de mai bine de jumătate de an Cristi Borcea se afla în SUA, la Miami, acesta era un factor activ în viaţa echipei. Ruptura dintre el şi restul acţionarilor s-a produs însă după ce Dinamo a ratat transferul unui jucător, ajuns între timp la Steaua. Au exis-tat mai multe contre între Borcea şi Săvulescu, primul susţinând că ultimul nu are potenţa financiară pentru a susţine un club precum Dinamo în cazul în care ar rămâne fără sprijin. Conform propriilor declaraţii, Cristi Borcea a investit aproximativ 8 milioane de euro la clubul Dinamo.

Fotbalul autohton s-a confruntat în ultimii ani cu nenumărate retrageri ale unora dintre patroni, mulţi dintre aceştia ieşind ruinaţi din "mariajul" cu sportul rege. Printre ultimii care s-au retras a fost Dumitru Bucşaru, care a reuşit să facă performanţă sportivă dar şi financiară cu Unirea Urziceni, dar în momentul în care criza economică i-a afectat afacerile a decis să se retragă, la scurt timp echipa dispărând de scena fotbalistică autohtonă. Chiar dacă au fost animaţi de intenţii bune, Gheorghe Florea (Rocar), Eugen Huţu (Foresta), Nicolae Puiu (FC Oneşti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacău), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Emanoil Savin (Apulum), Nicolai Boghici (Oţelul), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo), George Bosânceanu (Farul) au renunţat la fotbal după ce au constatat că nu este o afacere care să-i umple de bani.

Un caz atipic este acela al lui Adrian Mititelu, care s-a văzut obligat să iasă din scenă după ce Federaţia Română de Fotbal a decis să dezafilieze temporar pe Universitatea Craiova, echipă care şi-a pierdut toţi fotbaliştii şi în acest moment nu activează la niciun nivel. În acest moment, afaceristul oltean se judecă cu FRF şi speră ca echipa să revină în fotbalul mare iar el să primească despăgubiri de aproximativ 40 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb