FOTBAL ŞI BANI Liga 1 mizează pe importuri ieftine

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 15 martie 2011

Liga 1 mizează pe importuri ieftine

Fotbaliştii autohtoni din Liga 1 simt pe propria piele ce înseamnă concurenţa, în acest moment străinii reprezentând 40% din totalul jucătorilor care evoluează pe prima scenă din ţara noastră. Pentru returul sezonului 2010- 2011 sunt legitimaţi la cluburile din prima ligă nu mai puţin de 141 de "stranieri", mai mult de jumătate din aceştia provenind din ţări din Africa şi America de Sud, aceştia fiind consideraţi fotbalişti extracomunitari.

Chiar dacă s-a înregistrat o uşoară scădere, în urmă cu doi ani existau 160 de "stranieri", cluburile preferă în continuare să angajeze fotbalişti din străinătate decât să investească în creşterea şi descoperirea talentelor autohtone. Mulţi din aceştia nu confirmă aşteptările, din punct de vedere sportiv, marele avantaj fiind reprezentat de faptul că mulţi dintre ei vin liberi de contract, singura investiţie a clubului reprezentând-o salariul respectivului fotbalist, de multe ori destul de modest. Chiar şi în Liga a II-a a pătruns această modă, ce-i drept numărul fiind mult mai mic, doar 48 de jucători.

Atât timp cât regulamentele Federaţiei Române de Fotbal nu limitează numărul străinilor din lotul unei echipe se ajunge chiar şi la situaţii în care pe teren, la una din formaţii să nu evolueze niciun jucător român. Două echipe au fost în aceas-tă situaţie: CFR Cluj şi FC Vaslui. Singura restricţie funcţionează în ceea ce priveşte numărul de jucători extracomunitari care pot evolua într-un meci: "Jucătorii străini care sunt cetăţeni ai unor state care nu sunt membre UE (jucători extracomunitari) se pot transfera/legitima la cluburi din România şi pot fi folosiţi în jocurile oficiale numai în urmă-toarele condiţii: La cluburi cu echipe în Liga I, masculin şi feminin: maxim 5 jucători înscrişi în raportul de arbitraj". Astfel există posibilitatea ca o echipă să fie formată exclusiv din jucători din afara graniţelor. Acest lucru se resimte în primul rând în ceea ce priveşte rezultatele echipei naţionale, aria de selecţie fiind tot mai mică de la un an la altul.

Doar două echipe din Liga 1 nu au în componenţă niciun fotbalist din străinătate: Sportul Studenţesc şi Victoria Brăneşti. Un clasament al formaţiilor care mizează pe importuri arată astfel: FC Vaslui - 20 de jucători străini, CFR Cluj - 14, Poli Timişoara - 12, Astra Ploieşti - 12, U Cluj - 11, Rapid - 11, Gaz Metan Mediaş - 10, FC Braşov - 9, Steaua - 8, Gloria Bistriţa - 8, Dinamo - 6, Oţelul - 6, FCM Târgu Mureş - 5, Pandurii Târgu Jiu - 4, U Craiova - 4, Unirea Urziceni - 1. În ultimii 20 de ani, în ţara noastră au fost legitimaţi fotbalişti din 74 de ţări, inclusiv din Bermuda, Mali, Burkina Faso, Peru, RPD Congo, SUA, Aus-tralia, Japonia sau Noua Zeelandă, cei mai mulţi provenind din Serbia, Portugalia, Brazilia, Argentina, Camerun şi Nigeria.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb